Bardzo łatwa i bardzo szybka zapiekanka ziemniaczana. Ziemniaki tak przyrządzone można podawać jako dodatek do mięs, lub jako samodzielne danie z dodatkiem sosu czosnkowego.
Smacznego!!!

SKŁADNIKI
- ok. 500 g ziemniaków
- 1 duża cebula czerwona
- 50 g masła
- olej
- sól i pieprz
przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w średniej grubości plasterki. Ziemniaki bardzo dokładnie wytrzeć w ściereczkę, muszą być suche (to ważne, bo tylko suche ziemniaki po upieczeniu będą chrupiące).
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać połowę masła i zrumienić na niej cebulę. Zdjąć cebulę i odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać pozostałe masło i 2 łyżki oleju, wrzucić ziemniaki i podsmażīc na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia.
Przewracać od czasu do czasu.
Ziemniaki połączyć z cebulą i delikatnie przemieszać, uważać aby plasterki się nie łamały.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.
Formę żaroodporną posmarować masłem.
Ziemniaki z cebulą przełożyć do formy.
Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 min, do pięknego zrumienienia ziemniaków.
Wyjąć zapiekankę, posypać posiekaną pietruszką.
Podawać gorącą.