0 0
Zapiekanka Ziemniaczana z Podsmażaną Cebulką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zapiekanka Ziemniaczana z Podsmażaną Cebulką

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo łatwa i bardzo szybka zapiekanka ziemniaczana. Ziemniaki tak przyrządzone można podawać jako dodatek do mięs, lub jako samodzielne danie z dodatkiem sosu czosnkowego.

Smacznego 🙂

 

 

Zapiekanka Ziemniaczana

Zapiekanka Ziemniaczana

Składniki:

  • ok. 500 g ziemniaków
  • 1 duża cebula czerwona
  • 50 g masła
  • olej
  • sól i pieprz
(Visited 1 303 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ziemniaki obrać, pokroić w średniej grubości plasterki. Ziemniaki bardzo dokładnie wytrzeć w ściereczkę, muszą być suche (to ważne, bo tylko suche ziemniaki po upieczeniu będą chrupiące).
Cebulę pokroić w drobną kostkę.

2
Done

Na patelni rozgrzać połowę masła i zrumienić na niej cebulę. Zdjąć cebulę i odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać pozostałe masło i 2 łyżki oleju, wrzucić ziemniaki i podsmażīc na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia. Przewracać od czasu do czasu.
Ziemniaki połączyć z cebulą i delikatnie przemieszać, uważać aby plasterki się nie łamały.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.
Formę żaroodporną posmarować masłem.

Ziemniaki z cebulą przełożyć do formy.
Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 min, do pięknego zrumienienia ziemniaków.

4
Done

Wyjąć zapiekankę, posypać posiekaną pietruszką.
Podawać gorącą.

Smacznego )

Dorota

previous
Karpatka
Lazania
next
Lazania
previous
Karpatka
Lazania
next
Lazania

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »