0 0
Babka marmurkowa czekoladowo-orzechowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka marmurkowa czekoladowo-orzechowa

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Obiecywałam sobie, że koniec ze słodkimi wypiekami. Po świętach boję się wejść na wagę.  I chociaż zima to nie najlepszy czas na dietę, postanowiliśmy zdecydowanie ograniczyć słodycze i pieczywo. Jednak kiedy przeczytałam przepis na tę babkę marmurkową, musiałam ją upiec. Większa część ciasta została rozdana, ale i tak trochę zjadłam ja:(
Naprawdę polecam, jest pyszna, wilgotna i słodka, ale nie mdła.
Zmodyfikowany przepis na babkę marmurkową pochodzi z cudownej książki o  wypiekach słodkich i słonych, Dorie Greenspan ,,Baking, from my home to yours”.

Babka  marmurkowa

Składniki:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki orzechów zmielonych bardzo drobno
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 230 g miękkiego masła (odłożyć 2 łyżki)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka (L)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka (3,2%)
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 175 oC.
  2. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami masła, wymieszać na jednolitą masę.
  3. Orzechy zmielić bardzo drobno.
  4. Mąki, proszek do pieczenia i orzechy połączyć, dokładnie wymieszać, odstawić.
  5. Formę do babki posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  6. Masło i cukier zmiksować dokładnie, następnie dodawać kolejno po jednym jajku, dokładnie miksować po każdym dodaniu.
  7. Zmniejszyć obroty i dodawać partiami, mąkę i mleko, dokładnie zmiksować aby powstało jednolite ciasto.
  8. Większą połowę ciasta przełożyć do formy, do pozostałej dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszać. Czekoladowe ciasto, wyłożyć na jasne i przy pomocy łyżki, kilkakrotnie, delikatnie zamieszać oba ciasta.
  9. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 60 min. Jeśli cisto w czasie pieczenia zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryć je folią aluminiową. Piec do ,,suchego patyczka“.
  10. Studzić przez 15 min w formie na kratce, a następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego !!!

 

 

(Visited 1 062 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Szczęśliwego Nowego Roku 2013
next
Brioszki z makiem
previous
Szczęśliwego Nowego Roku 2013
next
Brioszki z makiem

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here