Babka marmurkowa czekoladowo-orzechowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka marmurkowa czekoladowo-orzechowa

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Obiecywałam sobie, że koniec ze słodkimi wypiekami. Po świętach boję się wejść na wagę.  I chociaż zima to nie najlepszy czas na dietę, postanowiliśmy zdecydowanie ograniczyć słodycze i pieczywo. Jednak kiedy przeczytałam przepis na tę babkę marmurkową, musiałam ją upiec. Większa część ciasta została rozdana, ale i tak trochę zjadłam ja:(
    Naprawdę polecam, jest pyszna, wilgotna i słodka, ale nie mdła.
    Zmodyfikowany przepis na babkę marmurkową pochodzi z cudownej książki o  wypiekach słodkich i słonych, Dorie Greenspan ,,Baking, from my home to yours”.

    Babka  marmurkowa

    Składniki:

    Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
    • ½ szklanki orzechów zmielonych bardzo drobno
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • 230 g miękkiego masła (odłożyć 2 łyżki)
    • 100 g czekolady mlecznej
    • 2 łyżeczki kakao
    • 1 ¾ szklanki cukru
    • 4 jajka (L)
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 szklanka mleka (3,2%)
    Sposób przygotowania:
    1. Piekarnik nagrzać do 175 oC.
    2. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami masła, wymieszać na jednolitą masę.
    3. Orzechy zmielić bardzo drobno.
    4. Mąki, proszek do pieczenia i orzechy połączyć, dokładnie wymieszać, odstawić.
    5. Formę do babki posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
    6. Masło i cukier zmiksować dokładnie, następnie dodawać kolejno po jednym jajku, dokładnie miksować po każdym dodaniu.
    7. Zmniejszyć obroty i dodawać partiami, mąkę i mleko, dokładnie zmiksować aby powstało jednolite ciasto.
    8. Większą połowę ciasta przełożyć do formy, do pozostałej dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszać. Czekoladowe ciasto, wyłożyć na jasne i przy pomocy łyżki, kilkakrotnie, delikatnie zamieszać oba ciasta.
    9. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 60 min. Jeśli cisto w czasie pieczenia zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryć je folią aluminiową. Piec do ,,suchego patyczka“.
    10. Studzić przez 15 min w formie na kratce, a następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

    Smacznego !!!

     

     

    (Visited 539 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Szczęśliwego Nowego Roku 2013
    next
    Brioszki z makiem
    previous
    Szczęśliwego Nowego Roku 2013
    next
    Brioszki z makiem

    2 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię