0 0
Zupa Kalafiorowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Kalafiorowa

  • 5 porcje
  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zupa kalafiorowa, warzywna, rozgrzewająca. Na jesienne dni zdecydowanie polecam tę zupę, jest w niej masa warzyw, można ugotować ją raz na kilka dni i zaraz po powrocie z pracy lub szkoły mieć pyszny gorący posiłek. Zupę można podawać w czystej formie, ja tak robię najczęściej, lub zabielić ją odrobiną śmietany.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

Zupa Kalafiorowa

Zupa Kalafiorowa

Składniki:

  • 1 duża włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler, kapusta włoska)
  • 1 mały kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 2 podudzia kurczaka (opcjonalnie)
  • kilka gałązek koperku i kilka natki pietruszki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 średnie listki laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 6-7 ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  • posiekana natka do przybrania
(Visited 255 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania

Warzywa umyć, obrać marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki.
Pokroić w kostkę, pora na spore kawałki.
kalafiora podzielić na małe kawałki, ziemniaki w średnią kostkę.
Odstawić na bok.

2
Done

W dużym garnku umieścić mięso, kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i ziarna pieprzu. Z natki i koperku zrobić węzełek, obwiązać kuchenną nicią, wrzucić do garnka.
Całość zalać ok. 2,5-3 l., wrzątku. Garnek przykryć i gotować na średnim ogniu, przez ok. 20 min.

3
Done

Do garnka z mięsem i przyprawami wrzucić pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera, gotować ok. 10 min.
Następnie dołożyć ziemniaki i kalafiora, gotować ok. 10-12 min, do chwili kiedy ziemniaki i kalafior będą miękkie.
Wyłączyć, zupa jest gotowa.

4
Done

Zupę kalafiorową podajemy posypaną natką i koperkiem, można również dodać do niej śmietanę.

W miseczce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, następnie wlać całość do garnka, zamieszać i podawać. Zupy ze śmietaną nie zagotowywać.
Można rownież śmietanę położyć bezpośrednio na talerzu i zalać ją gorącą zupę, zamieszać.

Smacznego :)

Dorota

Kiełbaski w Cieście
previous
Kiełbaski Pieczone w Cieście Francuskim
Pieczona Polędwica Wieprzowa
next
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Boczku
Kiełbaski w Cieście
previous
Kiełbaski Pieczone w Cieście Francuskim
Pieczona Polędwica Wieprzowa
next
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Boczku

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię