Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na jedno z najłatwiejszych dań jakie można sobie wyobrazić. Papryka Faszerowana mięsem, zapiekana w białym sosie to danie, które znamy chyba wszyscy. pamiętam kiedy moja mama robiła je dla nas w dzieciństwie.
Pamiętam nawet rok, kiedy papryki były z naszego własnego ogrodu, mój tata postanowił zabawić się w ogrodnika i zrobił ogródek warzywny.
Z wielkim zaskoczeniem zobaczyliśmy, że posadzone przez niego warzywa wyrosły i zaowocowały jak szalone. Rodzice nie byli przygotowani na tak wielki sukces i nie bardzo wiedzieli co zrobić z dużą ilością ogórków, sałaty i papryki właśnie. Tamta papryka była w żółtym kolorze i miała podłużny kształt, pamiętam ją doskonale, i pamiętam te faszerowane papryki, które w tamtym roku jedliśmy oczywiście częściej niż kiedykolwiek wcześniej.
Dla mojego męża najczęściej robię nadzienie mięsne bez ryżu bo takie lubi najbardziej, ale tym razem tę ryżową wersję zjadł z wielką przyjemnością. Dzięki dodatkowi ryżu nadzienie mięsne jest nieco delikatniejsze. Na blogu znajdziecie również wersję na nadzienie bez ryżu, sami zdecydujcie, która wersja jest Waszą ulubioną.
Smacznego 🙂
Papryka Faszerowana
Składniki na sos mięsny:
- 4 duże lub 6 średnich papryk czerwonych
- 500 g mielonej szybki
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- puszka pomidorów (400 ml.)
Składniki na sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 300 ml. mleka (2%)
- 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania papryki faszerowanej:
Papryki umyć, odciąć górną część, oczyścić z gniazd nasiennych. Odłożyć.
Przygotowanie nadzienia:
Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i paprykami, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić 7-8 min.
Odkryć, wlać pomidory doprawić i na małym ogniu gotować 5 min. Doprawić tymiankiem i natką pietruszki , wymieszać. Dusić jeszcze chwilę, następnie odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Do sosu mięsnego dodać ugotowany ryż, wymieszać odstawić.
Przygotować sos beszamelowy:
W niewielkim garnku roztopić masło, wsypać mąkę i energicznie mieszać, ogień pod garnkiem powinien być średni. Po chwili wlać do garnka część mleka i energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszać, wlać nieco więcej mleka i mieszać. Sos będzie gęstniała, dlatego trzeba mieszać go przez cały czas, zapobiegnie to przypaleniu. Na koniec wlewamy pozostałe mleko i podgrzewamy jeszcze chwilę. Zdejmujemy i odstawiamy.
Przygotowanie Papryk:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Przygotować niewielkie naczynie żaroodporne, na dno położyć 4-5 łyżek sosu beszamelowego.
Paprykę napełnić sosem mięsnym, polać odrobiną sosu, przykryć wierzchami papryki, polać pozostałym sosem. Naczynie przykryć folią lub przykrywą.
Piec papryki 35 min, odkryć naczynie i piec jeszcze 10-15 min. Wyjąć i odstawić na 5-7 min, a następnie podawać.
Smacznego 🙂