• Home
  • Ciastka
  • Ciastka z Marmoladą i proszkiem budyniowym – przepis z filmem
Ciastka z Marmoladą i proszkiem budyniowym – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciastka z Marmoladą i proszkiem budyniowym – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasteczka

Przepis na bardzo szybkie i łatwe Ciasteczka z Marmoladą i dodatkiem proszku budyniowego. Ciastka robi się błyskawicznie, wystarczy 20 min i są gotowe. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Jeśli chcecie żeby było ich naprawdę więcej przygotujcie podwójną porcję.

Marmolada

Do przygotowania ciasteczek używam gęstą, owocową marmoladę. Ja kupują swoją w sklepie spożywczym, ma smak różany, ale można wybrać każdy inny.
Do ciastek nie można użyć dżemy, jest zbyt rzadki i będzie spływał z ciastek. Domowa marmolada, również się nie sprawdzi, chyba, że robicie ją mocno żelową.

Marmolada w tym przepisie jest konieczna.

Rękawy cukiernicze

Rękawy cukiernicze są w tym przypadku bardzo pomocne. Rękawy kupuję w dwóch miejscach. Profesjonalne bardzo mocne i dość drogie można dostać w hurtowniach cukierniczych. Ja mam taką hurtownię niedaleko domu, czasami kupuję tam różne produkty. Są one droższe niż w innych sklepach, ale bardzo solidne i nigdy nie zdarzyło mi się, aby rękaw pękł nawet przy wyciskaniu bardzo gęstego ciasta. Wiadomo jednak, że nie każdy ma taką hurtownię po sąsiedzku, ale tutaj jak zwykle pomocny będzie internet (tutaj link do takich profesjonalnych, mocnych worków jednorazowych 👉 worki profesjonalne) 

Kolejne miejsce to oczywiście Allegro, tam znajdziecie mnóstwo wszelkiego rodzaju produktów i rękawy cukiernicze również. Foliowe rękawy z Allegro sprzedawane po 100 szt.,  są znacznie delikatniejsze od tych profesjonalnych, dlatego ja mam mam patent i używam podwójnej warstwy.

Do jednego rękawa wkładam ciasto, do drugiego ozdobną tylkę. Rękaw z ciastem następnie umieszczam w tym z tylką i w ten sposób mam mocny i pewny rękaw.

Jeśli szukacie rękawów cukierniczych sprawdźcie tutaj 👉 RĘKAW CUKIERNICZY 

Są równeiż worki wielorazowe, najbardziej ekologiczne, bo używamy ich wielokrotnie. takie worki trzeba jednak myć, suszyć i najlepiej również mieć kilka takich rękawów o różnej wielkości. Pamiętajcie też, że do tych wielorazowych worków nie każda tylka będzie pasowała. Najczęściej tylko końcówki profesjonalne się sprawdzą.

Decyzję podejmijcie sami, ja polecam z doświadczenia, jednorazowe, mocne i nieco droższe worki. Przy domowym pieczeniu, 100 worków wystarczy na kilka lat.

 

Ciastka z Marmoladą

Ciasteczka z Marmoladą

Składniki na ok. 25-30 ciastek:

  • 150 g miękkiego masła
  • 80 g cukru (u mnie cukier drobny, ale może być zwykły)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko (L)
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (3g)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego (ew. śmietany 18%)
  • szczypta soli
  • 1-2 szklanki marmolady (nie można zastąpić dżemem)

 

Przepis na nieco inne, ale również pyszne i szybkie

👉 Kruche Ciasteczka z Marmoladą 

 

 

(Visited 2 668 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Masło miksujemy na wysokich obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Zajmie to ok. 5-6 min.

Następnie do masła wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy jajko i znowu krótko miksujemy.

Do masy maślanej przesiewamy mąkę, sól, budyń i proszek do pieczenia.
Mieszamy, a następnie miksujemy przez chwilę. Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodajemy łyżkę jogurtu lub śmietany.
Teraz miksujemy całość, aż powstanie jednolite, gęste ciasto.

2
Done

Przygotowujemy rękawy cukiernicze. 2 duże na ciasto i jeden mały na marmoladę, ale można również użyć szprycy do ciastek.

Do jednego dużego rękawa wkładamy ozdobną tylkę (obcinamy końcówkę).
Do drugiego ciasto (obcinamy końcówkę, dziura powinna być dość duża, aby ciasto z łatwością się wyciskało) .
Rękaw z ciastem wkładamy do tego z tylką.

Do małego rękawa wkładamy marmoladę, kilka łyżek, jeśli będzie za mało uzupełnimy ją później.

3
Done

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyciskamy ciastka, ok. 8-10 cm wałeczki. Zostawiamy niewielki odstęp, ciastka w czasie pieczenia rosną.

Na każdy wałek wyciskamy marmoladę, delikatnie wciskając ją w ciasto.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. z termoobiegiem

Ciastka pieczemy 15-17 min, do ładnego zrumienienia.

Wyjmujemy, przekładamy na kuchenną kratkę, zostawiamy do wystygnięcia.

Zimne ciasteczka wkładamy do szczelnego pojemnika i przechowujemy do 5 dni. w chłodnym miejscu.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Gołąbki Wegetariańskie
previous
Gołąbki z Kaszą Gryczaną w Sosie Pieczarkowym – przepis z filmem
Pączki Tradycyjne
next
Pączki Hiszpańskie Gniazdka – przepis z filmem
Gołąbki Wegetariańskie
previous
Gołąbki z Kaszą Gryczaną w Sosie Pieczarkowym – przepis z filmem
Pączki Tradycyjne
next
Pączki Hiszpańskie Gniazdka – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię