Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na Pączki Hiszpańskie, oponki, gniazdka. Nazywamy je różnie, ale lubimy bardzo, pączki z ciasta parzonego.
Pomysł na Tłusty Czwartek.
Więcej słodki przepisów z filmem na kanale Kuchnia Doroty TV
Pączki Hiszpańskie czyli Gniazdka
Składniki na ok. 12 szt.:
- 220 ml. wody (1 szklanka)
- 100 g masła
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka (L)
- cukier puder
Przepisy na PĄCZKI
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta parzonego:Masło i wodę podgrzać w garnku do chwili, kiedy masło się rozpuści. Dodać sól, cukier i cukier wanilinowy, zamieszać. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia, ciasto nie musi być zupełnie zimne, ale zdecydowanie wystudzone. Następnie zaczynamy dodawać pojedynczo jajka, mieszamy lub miksujemy do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy kolejne i znowu miksujemy. Powstanie średnio gęste ciasto. |
2 Done | Papier do pieczenia dzielimy na kwadraty, u mnie ok. 10x10 cm. Układamy je na blasze, można ją posmarować wcześniej, aby papier dobrze się trzymał. |
3 Done | Ciasto przekładamy do dużego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką Na kwadraty z papieru wyciskamy okrągłe ciastka. Jeśli zabraknie nam papieru, odkładamy ciasto i wyciśniemy je po upieczeniu części pączków. |
4 Done | Rozgrzewamy olej lub smalec - temperatura ok 175-180 st.C.Tłuszcz rozgrzewamy w szerokim garnku lub na głębokiej patelni. Kiedy tłuszcz jest wystarczająco gorący kładziemy na nim pączki - papierem do góry (film od 4:23:18 min). Pączki powinny być lekko rumiane. |
5 Done | Pozostałe ciasto wyciskamy na papier już wcześniej użyty. Smażymy kolejne pączki i postępujemy jak wcześniej z kolejną partią. Pączki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smaczenego :) |
6 Done |