• Home
  • Ciastka
  • Pączki Hiszpańskie Gniazdka – przepis z filmem
0 0
Pączki Hiszpańskie Gniazdka – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pączki Hiszpańskie Gniazdka – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na Pączki Hiszpańskie, oponki, gniazdka. Nazywamy je różnie, ale lubimy bardzo, pączki z ciasta parzonego.
Pomysł na Tłusty Czwartek.

Więcej słodki przepisów z filmem na kanale Kuchnia Doroty TV

Pączki Hiszpańskie

 

Pączki Hiszpańskie czyli Gniazdka

Składniki na ok. 12 szt.:

  • 220 ml. wody (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka (L)
  • cukier puder

 

 

Przepisy na PĄCZKI 

(Visited 998 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta parzonego:

Masło i wodę podgrzać w garnku do chwili, kiedy masło się rozpuści. Dodać sól, cukier i cukier wanilinowy, zamieszać.
Kiedy cukier się rozpuści wsypać mąkę, od razu całą. Od razu też zaczynamy mieszać energicznie i cały czas podgrzewamy.
Mieszamy do chwili, kiedy powstanie lśniące gęste ciasto, ok. 3-5 min.

Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia, ciasto nie musi być zupełnie zimne, ale zdecydowanie wystudzone. Następnie zaczynamy dodawać pojedynczo jajka, mieszamy lub miksujemy do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy kolejne i znowu miksujemy.

Powstanie średnio gęste ciasto.

2
Done

Papier do pieczenia dzielimy na kwadraty, u mnie ok. 10x10 cm. Układamy je na blasze, można ją posmarować wcześniej, aby papier dobrze się trzymał.

3
Done

Ciasto przekładamy do dużego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką

Na kwadraty z papieru wyciskamy okrągłe ciastka. Jeśli zabraknie nam papieru, odkładamy ciasto i wyciśniemy je po upieczeniu części pączków.

4
Done

Rozgrzewamy olej lub smalec - temperatura ok 175-180 st.C.

Tłuszcz rozgrzewamy w szerokim garnku lub na głębokiej patelni.

Kiedy tłuszcz jest wystarczająco gorący kładziemy na nim pączki - papierem do góry (film od 4:23:18 min).
Smażymy pączki kilka chwil, a następnie zdejmujemy papier, powinien zejść łatwo. Pączki smażymy kilka min, ok. 3-4, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne ok. 2 min.

Pączki powinny być lekko rumiane.
Wtedy wyjmujemy je z tłuszczu i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia lub ręcznikiem papierowym, aby odcedzić nadmiar tłuszczu.

5
Done

Pozostałe ciasto wyciskamy na papier już wcześniej użyty. Smażymy kolejne pączki i postępujemy jak wcześniej z kolejną partią.

Pączki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smaczenego :)

6
Done

Dorota

Ciasteczka
previous
Ciastka z Marmoladą i proszkiem budyniowym – przepis z filmem
Pierogi Ruskie
next
Pierogi z Ziemniakami i Łososiem
Ciasteczka
previous
Ciastka z Marmoladą i proszkiem budyniowym – przepis z filmem
Pierogi Ruskie
next
Pierogi z Ziemniakami i Łososiem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »