Pierogi z Ziemniakami i Łososiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierogi z Ziemniakami i Łososiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pierogi z Łososiem

 

Przepis na pyszne i łatwe PIERGI z ziemniakami i łososiem. Kolejny przepis na doskonałe ciasto na pierogi i pyszny farsz, z którym doskonale lepi się pierożki. Do przepisu użyjecie każdej ryby.

Ciasto na pierogi

Ciasto z tego przepisu jest elastyczne i delikatne. Im cieniej je rozwałkujemy tym miększe będzie po ugotowaniu.
Ciasto doskonale się wałkuje, nie rwie się, nie kruszy, jest elastyczne, więc można pierogi łatwo ozdobić wzorkiem, jeśli tak lubicie.

Z tego ciasta zrobicie pierogi zarówno z nadzieniem słonym jak i słodkim więcej pomysłów na takie pierogi tutaj 👉 (klik) .

Farsz

Do farszu użyłam smażonego łososia, ale można tu wykorzystać np. resztki pieczonej ryby, lub gotowanej.

Jeśli nie lubicie łososia możecie zastąpić go dorszem, lub pstrągiem. Ważne, aby przygotowując nadzienie nie zrobić z ryby zupełnej miazgi, dlatego mieszajcie farsz widelce. Kiedy w farszu są większe kawałeczki ryby moim zdaniem jest smaczniejszy i ładniej wygląda.

Do farszu z łososiem dodaję trochę koperku, ale jeśli go nie macie lub nie lubicie można z niego zrezygnować.

Szalotkę można zamienić na białą lub czerwoną cebulę.

Sos

Te pierogi podaję z dodatkiem sosu koperkowego. Czy gotowane czy odsmażane w połączeniu z sosem są przepyszne.

Można jednak polać je zrumienioną cebulką drobniutko posiekaną.

Sos koperkowy

2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu (u mnie Kielecki, ale może być każdy inny),  1-2 łyżki drobno posiekanego koperku (może być świeży lub mrożony) do tego sól i pieprz do smaku. Mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na 10-15 min. lub na noc do lodówki.

Przed podaniem można pierogi polać sosem i posypać drobniutko posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo lub położyć na wierzch resztkę usmażonego łososia.

Możliwości podania jest bardzo wiele, ale podstawą zawsze są pierożki z łososiem i ziemniakami.

Mrożenie i przechowywanie

Pierogi można zamrozić i przechowywać do 2 m-cy

  1. surowe pierogi rozkładamy je na desce, lub blasze, tak aby się nie stykały. Wkładamy do zamrażarki i kiedy zamarzną wyjmujemy i rozdzielamy porcje do foliowych torebek lub pojemników. Jeśli są dobrze zmrożone nie będę się z sobą zlepiać.
    Odgrzewamy je wrzucając zamrożone na gotującą osoloną wodę i gotujemy jak świeże, czyli do wypłynięcia, a następnie 4 minuty.
  2. ugotowane pierogi polewamy masłem, rozkładamy, aby całkowicie wystygły (nie powinny się z sobą stykać), a kiedy są całkowicie zimne wkładamy porcje do torebek lub pojemników. Zamrażamy.
    Odgrzewamy jak wcześniej czyli na gotującą osoloną wodę wrzucamy zamrożone pierogi, gotujemy do wypłynięcia + 4 min, wyjmujemy i podajemy.

Jeśli chcemy odsmażać to tylko pierogi ugotowane i wcześniej przynajmniej lekko rozmrożone. Wkładamy je na gorący tłuszcz (najlepiej olej rzepakowy)
i na maleńkim ogniu pod przykryciem (będą strzelać w czasie rozmrażania) smażymy przez ok. 10 min, lub do chwili kiedy będą gorące w środku.

Więcej przepisów na pierogi słodkie i wytrawne

Pierogi z Ziemniakami i Łososiem

Składniki na Ciasto:

  • 3 szklanki mąki  pszennej (420-440 g)
  • 1 łyżeczka soli (6 g)
  • ok. 120 ml. wrzątku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka roztopionego masła (20-25 g)

Na Farsz:

  • 4 średnie ziemniaki (400-500 g)
  • ok. 300 g świeżego łososia lub smażnego, pieczonego
  • 1 łyżka koperku
  • 1 średnia szalotka
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Pierogi

(Visited 317 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę, sól, żółtko, masło i wrzątek wymieszać razem. Z podanych składników zagnieść gęste, gładkie ciasto. Zagniatanie zajmie kilka minut, ok. 6-7 min.
Ciasto będzie bardzo gęste i dość twarde. Kiedy ciasto zrobi się gładkie, przykrywamy je np. miską i odkładamy, aby odpoczęło na ok. 20 min.

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

2
Done

Farsz:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odparowujemy, pozostawiamy do przestygnięcia (nie muszą być całkowicie zimne).

Łososia solimy i oprószamy pieprzem z obu stron, smażymy na oleju przez ok. 10 min na stronę. Jeśli mamy wcześniej upieczoną lub usmażoną rybę będzie tutaj doskonała.

Szalotkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju.

3
Done

W średniej misce rozgniatamy ziemniaki bardzo dokładnie, dodajemy cebulę i łososia. Przy pomocy widelców szarpiemy rybę na kawałki, jednocześnie mieszając z pozostałymi składnikami. Nie róbcie z farszu zupełnej miazg, niech będą widoczne kawałeczki łososia.

Farsz odstawiamy i zabieramy się za ciasto pierogowe.

4
Done

Ciasto dzielimy na 2-3 części.

Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko na lekko podsypanym mąką blacie.
Z ciasta wycinamy kółka, można szklanką lub specjalnym ringiem. Ja zrobiłam dwie wielkości 7,5 cm wyszły mi maleńkie pierożki na jeden kęs, ale jeśli nie lubicie się długo bawić z lepieniem polecam 9,5 -10 cm kółka a otrzymacie klasyczną wielkość pierogów.

Na środek każdego kółka z ciasta kładziemy porcję farszu, na mniejsze ok. 0,5 łyżeczki na większe ok. 1,5 łyżeczki farszu.
Brzeg smarujemy zwilżonym wodą palcem, dzięki temu ciasto ładnie się skleja.

Zlepiamy brzegi pierogów bardzo dokładnie, nie może być niesklejonych miejsc. Odkładamy na bok i sklejamy kolejne.

Pierogi łatwo się lepi bo farsz jest zwarty i jednolity, więc nie ma problemu z ,,uciekaniem" bokami.

5
Done

Kiedy wszystkie pierogi są gotowe (trzymamy je pod folią lub ściereczką, żeby nadmiernie nie obsychały.

W sporym garnku gotujemy wodę u mnie garnek 5 l. i zagotowałam 3,5 l wody.
Wodę solimy, w zależności od upodobań 1-2 łyżeczki soli na 3 l. wody.

Na wrzątek wrzucamy kilka pierogów, czekamy aż zaczną się gotować, zmniejszamy płomień i gotujemy aż zaczną wypływać na wierzch.
Od wypłynięcia gotujemy jeszcze 4 min, w ,,spokojnej" wodzie.

Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, odkładamy na sito, ja polewam je odrobiną roztopionego masła, żeby się nie sklejały.

Podajemy od razu lub zostawiamy do wystygnięcia i później podajemy odsmażone, lub zamrażamy po całkowitym wystygnięciu.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Pączki Tradycyjne
previous
Pączki Hiszpańskie Gniazdka – przepis z filmem
Gołąbki bez Zawijania
next
Pieczone Gołąbki bez Zawijania – przepis z filmem
Pączki Tradycyjne
previous
Pączki Hiszpańskie Gniazdka – przepis z filmem
Gołąbki bez Zawijania
next
Pieczone Gołąbki bez Zawijania – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię