Składniki
Ciasto drożdżowe na 3 średnie lub 2 duże makowce
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 160 g roztopionego i schłodzonego masła
- 3/4 szklanki ciepłego 3,2% mleka
- 45 g drożdzy
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżki wódki
- otarta skórka z 1/2 cytryny
Masa makowa
- 800 g masy makowej
- 1/2 szklanki miodu
- 100 g rodzynek żółtych posiekanych
- 50 g żurawiny suszonej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Steps
1 Done | W misie miksera połączyć: ciepłe mleko, drożdże z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. |
2 Done | Przygotowanie ciasta drożdżowegoMisę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i spokojne miejsce do wyrastania na ok. 1,5 -2 h. |
3 Done | Każdy kawałek zawijamy w osobny papier do pieczenia (niezbyt ciasno, muszą mieć miejsce na rośnięcie) lub wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (np. keksowej). |
4 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC. |
5 Done | Po zakończeniu pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tak ciasto jeszcze ok. 10 min. |
6 Done | Przygotowanie masy makowej |
6 komentarzy Ukryj
troszkę się spłaszczył, wygląda jak mój pierwszy makowiec :)a jaka piękna dekoracja
Troszkę faktynie opadł, ale taki bywa często, żadko wychodzi mi równiusieńki. Najważniejsze, że jest pyszny i domowy:)
A jaką jeszcze gotową mase makową polecasz?
Prawdę mówiąc używam tylko Bakallandi, raz kupiłam inną (nie pamiętam firmy) ale masa była bardzo luźna i nie bardzo przypominała mak. Tę lubię najbardziej i jej się już teraz trzymam, chociaż inne z pewnością mogą być równie dobre:)
masz rację … makowiec jest świąt dopełnieniem…
Zachęcam Cie do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów…przeczytaj , może uznasz za stosowne i się dołączysz…
Moja Babcia robi taką struclę na każde Święta – mi się o wydaje awykonalne… Poziom trudności: master chef 😉