Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszną tartę z grzybami leśnymi. Przepis wystarczy na jedną, 24-26 cm formę lub 6 mini tart 12 cm.
Tartę można upiec ze świeżych lub mrożonych grzybów, mrożone trzeba jednak przed przygotowanie farszu rozmrozić.
Jest pyszna na gorąco z dodatkiem sałatki z pomidorów lub rukoli z pomidorami i oliwą, ale ja lubię ją również zimną na szybki lunch.
Polecam 🙂
Krucha Tarta Grzybowa
Składniki:
na kruche ciasto
- 140 g masła + 1 łyżka
- 180 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
na farsz grzybowy
- 300-350 g grzybów leśnych (maślaków, podgrzybków, borowików)
- 1 średnia czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 150 ml śmietana 18%
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 jajka (M)
- 150 g sera cheddar
- 1 kulka mozzareli
Steps
1
Done
|
W malakserze umieścić mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, masło pokrojone w |
2
Done
|
Wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę i krótko zagnieść. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, włożyć do miseczki i przykryć talerzykiem, odstawić na ok. 30 min., do lodówki, ciasto musi odpocząć. |
3
Done
|
W międzyczasie przygotować farsz grzybowy. |
4
Done
|
Na patelni rozpuścić olej i łyżkę masła. Zeszklić cebulę następnie dodać grzyby. |
5
Done
|
W dużej misce połączyć śmietany, jajka, sól, pieprz i tymianek. Cheddara zetrzeć na grubej tarce, mozarellę porwać na małe kawałeczki. Odstawić. |
6
Done
|
Ciasto wyjąć z lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek nieco większy niż foremka do pieczenia. |
7
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. |
8
Done
|
Podpieczone ciasto wyjąć. |
9
Done
|
2 komentarze Ukryj
Pani Doroto, ile jajek do farszu? Bo w spisie składników nie ma w farszu jajek, a w przepisie są. Dziękuję.
Uzupełniłam przepis, potrzebne są 2 nieduże jajka, najlepiej (M) średnie.