0 0
Krucha Tarta Grzybowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Krucha Tarta Grzybowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszną tartę z grzybami leśnymi. Przepis wystarczy na jedną, 24-26 cm formę lub 6 mini tart 12 cm.

Tartę można upiec ze świeżych lub mrożonych grzybów, mrożone trzeba jednak przed przygotowanie farszu rozmrozić.
Jest pyszna na gorąco z dodatkiem sałatki z pomidorów lub rukoli z pomidorami i oliwą, ale ja lubię ją również zimną na szybki lunch.

Polecam 🙂

 

 

Krucha Tarta Grzybowa

Składniki:

na kruche ciasto

  • 140 g masła + 1 łyżka
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

na farsz grzybowy

  • 300-350 g grzybów leśnych (maślaków, podgrzybków, borowików)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 150 ml śmietana 18%
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka (M)
  • 150 g sera cheddar
  • 1 kulka mozzareli
(Visited 2 817 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

W malakserze umieścić mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, masło pokrojone w
kostkę oraz jajka. Dokładnie posiekać do chwili, gdy powstanie jednolite ciasto.

2
Done

Wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę i krótko zagnieść. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, włożyć do miseczki i przykryć talerzykiem, odstawić na ok. 30 min., do lodówki, ciasto musi odpocząć.

3
Done

W międzyczasie przygotować farsz grzybowy.
Grzyby dokładnie oczyścić (nie myć), pokroić w plasterki średniej grubości.
Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.

4
Done

Na patelni rozpuścić olej i łyżkę masła. Zeszklić cebulę następnie dodać grzyby.
Smażyć do momentu, kiedy woda z grzybów całkowicie wyparuje.
Posolić, zamieszać, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.

5
Done

W dużej misce połączyć śmietany, jajka, sól, pieprz i tymianek. Cheddara zetrzeć na grubej tarce, mozarellę porwać na małe kawałeczki. Odstawić.

6
Done

Ciasto wyjąć z lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek nieco większy niż foremka do pieczenia.
Formę do pieczenia tart 24-26 cm., dno wyłożyć papierem do pieczenia, lub dno formy posmarować masłem i oprószyć tartą bułką (boki pozostawić suche).
Ciastem wylepić formę, dno nakłuć widelcem, ciasto posmarować białkiem jajka.

7
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Podpiec ciasto przez 10-12 min.,

8
Done

Podpieczone ciasto wyjąć.
Teraz do miski ze śmietanowym sosem dodać cheddara i mozzarellę, dokładnie wymieszać, następnie dodać wystudzone grzyby i ponownie dokładnie wymieszać. Masę wlać na ciasto i wstawić do piekarnika.
Tartę piec 35-40 min., po ok. 25 min, można tartę przykryć folią aluminiową, jeśli tarta bardzo mocno się rumieni.
Upieczoną tartę wyjąć i studzić na kuchennej kratce 5-7 min. Następnie wyjąć tartę z formy i podawać.

9
Done

Dorota

Ciasto Serowo Cytrynowe
previous
Łatwe Ciasto Serowo-Cytrynowe z Jabłkami
Kompot Śliwkowy
next
Kompot ze Śliwek i Jabłek
Ciasto Serowo Cytrynowe
previous
Łatwe Ciasto Serowo-Cytrynowe z Jabłkami
Kompot Śliwkowy
next
Kompot ze Śliwek i Jabłek

2 komentarze Ukryj

Pani Doroto, ile jajek do farszu? Bo w spisie składników nie ma w farszu jajek, a w przepisie są. Dziękuję.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »