Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, wilgotne i co najważniejsze bardzo łatwe do upieczenia, ciasto serowo-cytrynowe z jabłkami. To taki pewniak, który nie może się nie udać, należy tylko pamiętać, żeby wszystkie składniki, których użyjecie do upieczenia ciasta, miały temperaturę pokojową.
Do przygotowania ciasta można użyć dowolnego rodzaju białego sera, może to być biały ser sernikowy z wiaderka lub zwykły w kawałku. Najlepszy jednak będzie taki, który nie będzie bardzo suchy,
a raczej luźny i lekko wilgotny. Ja użyłam, sera półtłustego, ale może być również tłusty.
Ciasto pieczemy z grzałkami góra/dół, powoli i spokojnie, dość długo bo ok. 50 min, przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest upieczone.
Jeszcze lekko ciepłe ciasto polewamy, gęstym lukrem.
Polecam, to pyszny i łatwy deser 🙂
Ciasto Serowo-Cytrynowe z Jabłkami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 250 g. sera może być na sernik może być zwykły biały ser w kawałku
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jabłka Szara Reneta
- 1 łyżka masła roztopionego
- 1 łyżka brązowego cukru
ponadto na lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie lukru:
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić.
Sposób przygotowania ciasta:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałka góra/dół.
Kwadratową formę 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło i cukier zmiksować na jasną masę. Dodać ser i zmiksować do połączenia składników.
Cały czas miksując dodawać pojedynczo całe jajka, miksować po każdym dodaniu. Wsypać skórkę cytrynową, wymieszać.
Mąki, proszek do pieczenia i sól połączyć, wymieszać.
Do masy maślano-serowej wsypać mąki i dokładnie zmiksować na średnich obrotach.
Ciasto przełożyć do formy, wygładzić.
Jabłka obrać, pokroić na średniej grubości plastry, wydrążyć środki, najlepiej zrobić to kieliszkiem.
Plastry jabłek układać jeden obok drugiego na wierzchu ciasta, posmarować jabłka roztopionym masłem i posypać brązowym cukrem.
Piec w 175 st.C. przez 45-50 min, do suchego patyczka.
Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce przez 15 min.
Następnie wyjąć i jeszcze lekko ciepłe polać lukrem cytrynowym.
Smacznego 🙂