Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i bardzo proste Placki z Cukinii, które można podawać na ciepło, ale równie pyszne są zimne.
Zawsze przygotowuję je na przyjęcia, smażę dzień wcześniej i podaję z trzema sosami koperkowym, ostrym pomidorowym
i musztardowym. Znikają błyskawicznie.
Na kolację, zdecydowanie lepsze będą ciepłe.
Polecam:)
Placki z Cukinii z Łososiem
Składniki na placki z cukinii:
- 3 średniej wielkości cukinie
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- Sól, pieprz
- Plastry wędzonego łososia
- Kilka łyżek kwaśniej, gęstej śmietany
- Świeży koperek
- Kawior (opcjonalnie)
Sposób przygotowania placków:
Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, włożyć na sito, posolić, wymieszać.
Przykryć talerzykiem, obciążyć i pozostawić na ok. 1 h, w tym czasie wycieknie sok. Cukinię wycisnąć w rękach, aby była sucha.
Włożyć do dużej miski, dodać jako i wymieszać tak, aby masa zrobiła się luźna. Następnie stopniowo wsypywać mąkę, mieszać po każdym dodaniu. Gęstość ciasta zależy od tego jak wilgotna była cukinia, więc sami musicie znaleźć idealną konsystencję. Ciasto powinno być dość gęste.
Na patelni rozgrzać olej.
Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, smażyć z obu stron, po kilka minut na każdą.
Placki układać na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Ciepłe placki, przybrać łyżeczką kwaśnej śmietany, kawałkiem wędzonego łososia i posypać świeżym koperkiem. Dla chętnych można dołożyć małą łyżeczkę kawioru.
Smacznego 🙂
2 komentarze Ukryj
Pysznie wyglądają, aż zrobiłam się głodna 🙂
Smaczne, delikatne, lekko:)