0 0
Smażone Roladki Makaronowe z Dyniowym Farszem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Smażone Roladki Makaronowe z Dyniowym Farszem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Światowy Dzień Makaronu postanowiłam uczcić jednym z moich ulubionych dań makaronowych, roladkami z makaronu Lazania smażonymi na patelni. Makaron w czasie smażenia dostaje cudownie chrupiącej skórkę, a nadzienie miesza się z ostrym serem.

Pyszna, jesienna lazania tym razem w wersji z dynią i ricottą. Danie pasuje na każdą okazję, doskonałe jako dodatek do zup lub mięsnych sosów, ale równie smaczne jako niezależne danie. Ja tę lazanię lubię najbardziej z dodatkiem sosu pomidorowego i na lunch z rukolą, oliwą i pomidorkami chery.

Lazania z dyniowym nadzieniem jest bardzo delikatna, ale jeśli lubicie dania nieco ostrzejsze do farszu można dodać kilka kropli ostrego sosu lub odrobinę ostrej papryki w proszku.
Roladki można przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Odgrzewamy je na odrobinie masła smażyć pod przykryciem na maleńkim ogniu po 3-4 min z każdej strony.

 

 

 

Lazania z Dynią

Smażone roladki makaronowe z dynią

Składniki na lazanię z dynią:

  • *400 g pieczonej dyni Hokkaido
  • 250 g sera ricotta
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • kilka kropli sosu Tobasco (opcjonalnie)
  • 200 g ostrego sera żółtego startego na grubej tarce (np. Chedarra, Ementalera)
  • ok. 250 – 300 g makaronu Lazane nr.52
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka tartej bułki
  • Olej do smażenia

*Jak upiec dynię Hokkaido:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Dynię pokroić na kawałki (nie obierać), usunąć miąższ i pestki. Dynię ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec w 200 st.C przez 25-30 min, do miękkość. Wkłuty w dynię widelec powinien wchodzić z łatwością. Wyjąć dynię z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Z zimnej dyni skóra powinna odejść sama pozostawiając suchy, miękki miąższ.
Dynię można upiec dzień wcześniej.

Przygotowanie roladek makaronowych:

W dużym płaskim garnku ugotować makaron w osolonej wodzie do miękkości, ja gotowałam w dwóch partiach po 7 min.

Stolnicę lub blat wyłożyć papierem do pieczenia, to ważne bo dzięki temu ugotowany makaron nie będzie się kleił. Na Papierze układać jeden obok drugiego płaty ugotowanej lazanii.

W dużej misce rozgnieść upieczoną i wystudzoną dynię na jednolitą masę, dodać ricottę, sól i gałkę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Spróbować i jeśli trzeba dodatkowo doprawić np. ostrym sosem Tabasco.

Na płatach makaronu rozsmarować porcję masy dyniowej (u mnie ok. 1,5 łyżki), posypać serem żółtym. Zwijać roladki, lekko spłaszczyć.

Na trzy talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i jajko, które należy ,,rozkłócić” widelcem.

Roladki obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej.

Smażyć na średnio rozgrzanym oleju po ok. 3-4 min z każdej strony, do ładnego zrumienienia.

Roladki podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub sałatą z pomidorami.
Roladki mogą być również dodatkiem do rosołu lub sosu mięsnego.

Smacznego 🙂

  • Lazania Dyniowa
  • Lazania Dyniowa
Lazania z Dynią
Lazania z Dynią
Lazania z Dynią
Lazania z Dyni

 

 

Więcej przepisów na dania z DYNI:

Dynia Przepisy

 

 

 Więcej przepisów na MAKARONY:

Makaron z Łososiem

(Visited 197 times, 7 visits today)

Dorota

previous
Piernik Dyniowy z Konfiturą z Pigwy
Placki z cukini
next
Placki z Cukinii z Wędzonym Łososiem
previous
Piernik Dyniowy z Konfiturą z Pigwy
Placki z cukini
next
Placki z Cukinii z Wędzonym Łososiem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię