Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na jesienny kompot.
Tak ugotowany kompot można podawać do obiadu, ale można również zaraz po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze gorący przelać do słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. W ten sposób będziecie mieli pyszny kompot na zimę. Jeśli będziecie robić przetwory na zimę, trzeba użyć odpowiednio więcej składników.
Polecam 🙂
Kompot Śliwkowo-Jabłkowy
Składniki:
- 500 g śliwek węgierek
- 2 jabłka
- 3 goździki
- 3 l wody
Steps
1
Done
|
Śliwki i jabłka umyć. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. |
2
Done
|
Do dużego garnka włożyć śliwki, jabłka i goździki, zalać wodą. Zagotować, przykryć garnek, zmniejszyć płomień i gotować kompot przez ok. 20 min. Płyn powinien gotować się bardzo wolno. Smacznego :) |
3
Done
|