Przepis na jesienny kompot ze śliwek i jabłek.
Tak ugotowany kompot można podawać do obiadu, ale można również zaraz po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze gorący przelać do słoików, zakręcić i odstawić
do wystygnięcia. W ten sposób będziecie mieli pyszny kompot na zimę. Jeśli będziecie robić przetwory na zimę, trzeba użyć odpowiednio więcej składników.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 500 g śliwek węgierek
- 2 jabłka
- 3 goździki
- 3 l wody
przygotowanie
Śliwki i jabłka umyć. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Do dużego garnka włożyć śliwki, jabłka i goździki, zalać wodą. Zagotować, przykryć garnek, zmniejszyć płomień i gotować kompot przez ok. 20 min.
Płyn powinien gotować się bardzo wolno.
Kompot jest gotowy kiedy płyn nabierze głębokiego, różowego koloru. Zdjąć go z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
Jeśli to konieczne można kompot lekko posłodzić cukrem lub miodem.
Pyszny lekko ciepły, lub całkowicie wystudzony.