0 0
Kompot ze Śliwek i Jabłek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kompot ze Śliwek i Jabłek

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na jesienny kompot.

Tak ugotowany kompot można podawać do obiadu, ale można również zaraz po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze gorący przelać do słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. W ten sposób będziecie mieli pyszny kompot na zimę. Jeśli będziecie robić przetwory na zimę, trzeba użyć odpowiednio więcej składników.

Polecam 🙂

Kompot Śliwkowy

Kompot Śliwkowo-Jabłkowy

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 jabłka
  • 3 goździki
  • 3 l wody
(Visited 8 561 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Śliwki i jabłka umyć. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

2
Done

Do dużego garnka włożyć śliwki, jabłka i goździki, zalać wodą. Zagotować, przykryć garnek, zmniejszyć płomień i gotować kompot przez ok. 20 min. Płyn powinien gotować się bardzo wolno.
Kompot jest gotowy kiedy płyn nabierze głębokiego, różowego koloru. Zdjąć go z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Jeśli to konieczne można kompot lekko posłodzić cukrem lub miodem.
Pyszny lekko ciepły, lub całkowicie wystudzony.

Smacznego :)

3
Done

Dorota

Tarta Grzybowa
previous
Krucha Tarta Grzybowa
next
Ciasto Bananowo-Czekoladowe
Tarta Grzybowa
previous
Krucha Tarta Grzybowa
next
Ciasto Bananowo-Czekoladowe

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »