Ciasto Bananowo-Czekoladowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Bananowo-Czekoladowe

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Szybkie, łatwe i bardzo pyszne ciasto bananowe na mące pełnoziarnistej. Doskonałe na deser lub drugie śniadanie.

    Ciasto bananowe piecze się dość długo bo ok. 55 min, dlatego bardzo ważne jest sprawdzanie stopnia upieczenia ciasta po upływie ok. 40 min od chwili wstawienia do piekarnika. Ponieważ ciasto pieczemy długo, może zacząć się zbyt mocno rumienić, wprawdzie na cieście czekoladowym to zrumienienie nie jest bardzo widoczne, ale powinniście poczuć je nosem, dlatego po ok. 45 min można ciasto przykryć folią aluminiową, to zapobiegnie przypaleniu.

    Porcja z przepisu wystarczy na małą foremkę keksową, ale ciasto bananowe jest bardzo sycące, więc tak porcja dla mojej trzyosobowej rodziny wystarcza na dwa dni.

    Polecam, to doskonałe ciasto i naprawdę banalnie łatwe do upieczenia ciasto 🙂

     

    banana-bread

    Ciasto Bananowo-Czekoladowe

    Składniki:

    • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 0,5 szkl. kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 duże dojrzałe banany
    • 1/4 szklanki roztopionego masła
    • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
    • 1 szklanka cukru brązowego
    • 1 łyżka cukru wanilinowego
    • 1 jajko
    • 0,5 szklanki grubo siekanych migdałów
    • 1/4 szklanki żurawiny

    Sposób przygotowania:

    Mąkę, kakao, sól i sodę wymieszać razem w misce. Odstawić.

    Banany rozgnieść widelcem bardzo dokładnie.
    Bananowej masy dodać roztopione masło, olej i wymieszać. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko i wymieszać tylko do połączenia składników.

    Do mokrych składników wsypać suche, zamieszać, dodać migdały i żurawiny i wymieszać wszystko tylko do połączenia (niezbyt długo).

    Małą foremkę keksową wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto, lekko wyrównać.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. z grzałkami góra/dól przez ok. 50-55 min, do suchego patyczka. Ważne żeby sprawdzać patyczkiem stopień upieczenia. Ciasto jest bardzo wilgotne i piec ze się długo, więc musimy mieć pewność, że jest całkowicie upieczone i patyczek wychodzi czysty.

    Smacznego 🙂

    • ciasto-bananowe-przepis
    • ciasto-bananowe
    • bananowiec
    (Visited 53 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Menu Na Weekend – Będzie Gorąco
    next
    Ciasto Czekoladowe z Truskawkami i Rabarbarem – Film jak je zrobić
    previous
    Menu Na Weekend – Będzie Gorąco
    next
    Ciasto Czekoladowe z Truskawkami i Rabarbarem – Film jak je zrobić

    3 komentarze Ukryj

    Jakiej dokładnie mąki Pani używa? kupuje pszenna razową typ 2000 i Pani w sklepie twierdzi że to właśnie ta mąka jest

    Tak to taka mąka, ja kupuję Lubelli lub Gdańskie Młyny, a czasami w Lidlu, ale nie pamiętam firmy, każda z nich jest dobra 🙂

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię