0 0
Chaczapuri z Serem – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chaczapuri z Serem – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszny gruziński pieróg z serowym nadzieniem. Chaczapuri robi się z najróżniejszymi nadzieniami, ale ja lubię najbardziej to serowe, do przygotowania którego używam najczęściej mozarelli w ,,kawałku” nie tej w kulce.

Chaczapuri można podać jako dodatek do grillowanych mięs, mięs z sosami, doskonałe jest kiedy mamy w domu wegetarian.

Polecam bo to naprawdę przepyszny i bardzo łatwy do przygotowania pieróg.  Chaczapuri, równie  smaczne jest na ciepło jak i na zimno, dla mnie wypiek idealny 🙂


Chaczapuri

Chaczapuri z Serem

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej (typ 500)
  • 300 ml. ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki soli (7,5 g)
  • 1 łyżeczka cukru (5g)
  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych (7,5) lub świeżych (15-20 g)
  • 25 ml. oleju

Nadzienie serowe:

  • 350 g sera mozarella
  • 150 g serka śmietankowego (typu Almette, Łaciaty, itp)
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki (32% lub 36%)
  • sól do smaku

Ponadto:

1 jajko + 1 łyżka wody do smarowania ciasta

1–5  jajek do zapieczenia (opcjonalnie)

(Visited 3 330 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Przygotwanie ciasta:

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 min.
Zaczyn musi się lekko spienić.

2
Done

W dużej misie, najlepiej misie miksera przesiewamy ok. 1/3 mąki, dodajemy sól i mieszamy.
Do mąki z solą wlewamy zaczyn i mieszamy, aż powstanie jednolite, rzadkie ciasto. Odstawiamy na 15-20 min.

Kiedy cisto zacznie się pienić przesiewamy do niego pozostałą mąkę i całość dokładnie wyrabiamy, najlepiej mikserem przy pomocy haka. Kiedy składniki się połączą wlewamy olej i wyrabiamy ok. 6-7 min. na średnich obrotach.

Powinniśmy otrzymać gęste, gładkie ciasto. Wyjmujemy je z misy i kilkakrotnie zagniatamy, formujemy kulę, wkładamy do misy i odstawiamy na ok. 50 min. Ciasto podwoi swoją objętość.

3
Done

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 5-6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem.
Lekko posypujemy mąką, przykrywamy folią i odstawiamy na 30-40 min do wyrastania.

4
Done

Wyrośnięte ciasto układamy na blacie i wałkujemy z niego kółko ok. 20-25 cm średnicy.
Na każdym kawałku rozsmarowujemy porcję masy serowej.
Formujemy chaczapuri, zwijamy dwa brzegi po ok. 1/3 średnicy (tak jak na filmie), środek zostaje nie zwinięty. Następnie łączymy górne brzegi, formując ,,łódeczkę".

Gotowe chaczapuri przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem ,,rozkłóconym z wodą".
Jeśli lubimy można teraz wbić do środka surowe jajko. Ja wolę chaczapuri bez jajek.

5
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.C. grzałki góra/dół

Chaczapuri pieczemy ok. 20 min. do chwili, kiedy ciasto będzie lśniące i rumiane.

Wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorące, lub odkładamy na kuchenną kratkę do przestygnięcia.

Smacznego :)

6
Done

Masa Serowa:

Mozarellę zetrzeć na grubej tarce, dodać do niej serek śmietankowy i śmietanę kremówkę, doprawić solą i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta masa. Odstawić.

Masę serową można przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją w lodówce.

7
Done

Dorota

Sznycelki z Indyka
previous
Kotlety Sznycelki z Piersi Indyka
Placuszki dla Dzieci
next
Pancakes – Puszyste Placki – przepis z filmem
Sznycelki z Indyka
previous
Kotlety Sznycelki z Piersi Indyka
Placuszki dla Dzieci
next
Pancakes – Puszyste Placki – przepis z filmem

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »