Przepyszny gruziński pieróg z serowym nadzieniem, czyli Chaczapuri.
Chaczapuri robi się z najróżniejszymi nadzieniami, ale ja lubię najbardziej to serowe, do przygotowania którego używam najczęściej mozarelli w ,,kawałku” nie tej w kulce.
Można podać jako dodatek do grillowanych mięs, mięs z sosami, doskonałe jest kiedy mamy w domu wegetarian.
Polecam bo to naprawdę przepyszny i bardzo łatwy do przygotowania pieróg. Chaczapuri, równie smaczne jest na ciepło jak i na zimno, dla mnie wypiek idealny 🙂

SKŁADNIKI
- Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej (typ 500)
- 300 ml. ciepłego mleka
- 1,5 łyżeczki soli (7,5 g)
- 1 łyżeczka cukru (5g)
- 1,5 łyżeczki drożdży suszonych (7,5) lub świeżych (15-20 g)
- 25 ml. oleju
- Nadzienie serowe:
- 350 g sera mozarella
- 150 g serka śmietankowego (typu Almette, Łaciaty, itp)
- 2-3 łyżki śmietany kremówki (32% lub 36%)
- sól do smaku
- Ponadto:
- 1 jajko + 1 łyżka wody do smarowania ciasta
- 1–5 jajek do zapieczenia (opcjonalnie)
przygotowanie
PRZYGOTWANIE CIASTA:
Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 min.
Zaczyn musi się lekko spienić.
W dużej misie, najlepiej misie miksera przesiewamy ok. 1/3 mąki, dodajemy sól i mieszamy.
Do mąki z solą wlewamy zaczyn i mieszamy, aż powstanie jednolite, rzadkie ciasto. Odstawiamy na 15-20 min.
Kiedy cisto zacznie się pienić przesiewamy do niego pozostałą mąkę i całość dokładnie wyrabiamy, najlepiej mikserem przy pomocy haka.
Kiedy składniki się połączą wlewamy olej i wyrabiamy ok. 6-7 min. na średnich obrotach.
Powinniśmy otrzymać gęste, gładkie ciasto. Wyjmujemy je z misy i kilkakrotnie zagniatamy, formujemy kulę, wkładamy do misy i odstawiamy na ok. 50 min.
Ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 5-6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem.
Lekko posypujemy mąką, przykrywamy folią i odstawiamy na 30-40 min do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto układamy na blacie i wałkujemy z niego kółko ok. 20-25 cm średnicy.
Na każdym kawałku rozsmarowujemy porcję masy serowej.
Formujemy chaczapuri, zwijamy dwa brzegi po ok. 1/3 średnicy (tak jak na filmie), środek zostaje nie zwinięty.
Następnie łączymy górne brzegi, formując ,,łódeczkę".
Gotowe chaczapuri przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem ,,rozkłóconym z wodą".
Jeśli lubimy można teraz wbić do środka surowe jajko. Ja wolę chaczapuri bez jajek.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 220 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Chaczapuri pieczemy ok. 20 min. do chwili, kiedy ciasto będzie lśniące i rumiane.
Wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorące, lub odkładamy na kuchenną kratkę do przestygnięcia.
MASA SEROWA:
Mozarellę zetrzeć na grubej tarce, dodać do niej serek śmietankowy i śmietanę kremówkę, doprawić solą i dokładnie wymieszać.
Powinna powstać gęsta masa. Odstawić.
Masę serową można przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją w lodówce.
1 komentarz
Uwielbiam takie “bułeczki”. Coś wspaniałego 🙂