Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszny gruziński pieróg z serowym nadzieniem. Chaczapuri robi się z najróżniejszymi nadzieniami, ale ja lubię najbardziej to serowe, do przygotowania którego używam najczęściej mozarelli w ,,kawałku” nie tej w kulce.
Chaczapuri można podać jako dodatek do grillowanych mięs, mięs z sosami, doskonałe jest kiedy mamy w domu wegetarian.
Polecam bo to naprawdę przepyszny i bardzo łatwy do przygotowania pieróg. Chaczapuri, równie smaczne jest na ciepło jak i na zimno, dla mnie wypiek idealny 🙂
Chaczapuri z Serem
Składniki:
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej (typ 500)
- 300 ml. ciepłego mleka
- 1,5 łyżeczki soli (7,5 g)
- 1 łyżeczka cukru (5g)
- 1,5 łyżeczki drożdży suszonych (7,5) lub świeżych (15-20 g)
- 25 ml. oleju
Nadzienie serowe:
- 350 g sera mozarella
- 150 g serka śmietankowego (typu Almette, Łaciaty, itp)
- 2-3 łyżki śmietany kremówki (32% lub 36%)
- sól do smaku
Ponadto:
1 jajko + 1 łyżka wody do smarowania ciasta
1–5 jajek do zapieczenia (opcjonalnie)
Steps
1 Done | Przygotwanie ciasta:Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 min. |
2 Done | W dużej misie, najlepiej misie miksera przesiewamy ok. 1/3 mąki, dodajemy sól i mieszamy. Kiedy cisto zacznie się pienić przesiewamy do niego pozostałą mąkę i całość dokładnie wyrabiamy, najlepiej mikserem przy pomocy haka. Kiedy składniki się połączą wlewamy olej i wyrabiamy ok. 6-7 min. na średnich obrotach. Powinniśmy otrzymać gęste, gładkie ciasto. Wyjmujemy je z misy i kilkakrotnie zagniatamy, formujemy kulę, wkładamy do misy i odstawiamy na ok. 50 min. Ciasto podwoi swoją objętość. |
3 Done | Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 5-6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. |
4 Done | Wyrośnięte ciasto układamy na blacie i wałkujemy z niego kółko ok. 20-25 cm średnicy. Gotowe chaczapuri przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem ,,rozkłóconym z wodą". |
5 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.C. grzałki góra/dółChaczapuri pieczemy ok. 20 min. do chwili, kiedy ciasto będzie lśniące i rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorące, lub odkładamy na kuchenną kratkę do przestygnięcia. Smacznego :) |
6 Done | Masa Serowa:Mozarellę zetrzeć na grubej tarce, dodać do niej serek śmietankowy i śmietanę kremówkę, doprawić solą i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta masa. Odstawić. Masę serową można przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją w lodówce. |
7 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Uwielbiam takie “bułeczki”. Coś wspaniałego 🙂