0 0
Kotlety Sznycelki z Piersi Indyka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety Sznycelki z Piersi Indyka

Absolutny klasyk, wszyscy je znamy i chyba wszyscy lubimy, ale zawsze dobrze przypomnieć sobie przepis na kotleciki z piersi indyka.

  • 4 porcje
  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyczne sznycle z indyka, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Mój przepis jest bardzo łatwy do zrobienia, a sznycelki delikatne
i mięciusieńkie, dlatego można podawać je nawet małym dzieciom.

Moje kotleciki po obsmażeniu duszę pod przykryciem z łyżką masła. dzięki temu są soczyste i mięciusieńkie, takie jakie dzieci lubią najbardziej.
Takie duszenie jest również doskonałe jeśli mamy kotlety podać osobom starszym, bo mięso jest bardzo delikatne i miękkie, można z powodzeniem kroić je samym widelcem.

Bardzo polecam to ostatnio najczęściej goszcząca na naszym stole potrawa najczęściej z dodatkiem młodej kapusty z koperkiem lub sałaty i pomidorów, w lecie rezygnujemy z ziemniaków i kasz.

Smacznego 🙂

 

Kotlety z Indyka

 

Pyszne Sznycelki z Indyka

Składniki:

  • 2 piersi z indyka ok. 500-600 g
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • Pieprz i sól
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kotletów:

Polędwice z indyka umyć, dokładnie osuszyć. Pokroić na ok. 1,5 cm kawałki. Rozłożyć mięso na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Najpierw z jednej strony posolić, oprószyć pieprzem i papryką, lekko przyklepać ręką. Przewrócić
na drugą stronę i teraz tylko już posolić, ponownie przyklepać. Odstawić na ok. 15-20 min.

Przygotwać trzy talerzyki, na nr. 1 – rozbić jajka i ,,rozkłócić” widelcem, talerz nr 2 – wysypać mąkę,
a na nr. 3 – wysypać tartą bułkę.

Kotleciki maczać z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec
w tartej bułce.

Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety ułożyć jeden obok drugiego, smażyć na sporym ogniu
do zrumienienia. Zmniejszyć płomień do minimum i dopiero wtedy przewrócić kotlety na drugą stronę. Na patelnię z kotletami włożyć masło, przykryć szczelną przykrywką i tak dusić ok. 20 min.

Nie podnosić przykrywki, kotleciki mają się udusić i zmięknąć.

Podawać gorące z dodatkami, u mnie młoda kapusta z koperkiem.

Smacznego 🙂

 

  • Sznycle z Kurczaka
  • Sznycle z Drobiu
  • Sznycle z Indyka

 

(Visited 283 114 times, 10 visits today)

Dorota

Naleśniki
previous
Naleśniki z Serem – przepis z filmem
Chaczapuri
next
Chaczapuri z Serem – przepis z filmem
Naleśniki
previous
Naleśniki z Serem – przepis z filmem
Chaczapuri
next
Chaczapuri z Serem – przepis z filmem

20 komentarzy Ukryj

Czy dobrze rozumiem? obsmażam na dużym ogniu z jednej strony, zmniejszam ogień i przewracam na drugą stronę i duszę pod przykryciem? Czy obsmażam najpierw z obu stron na rumiano i wtedy duszę?

Dobrze Pani rozumie. Obsmażamy z jednej, przewracamy i dusimy na małym ogniu. Pod przykryciem z dodatkiem masła. Nie odkrywamy. Bedą super, gwarantuję 😀

Ale pycha! Zaskakująco dobre! Duszenie i panierka nie szły mi w parze w jednym daniu, a tu takie zaskoczenie. Przygotowałam z myślą o córce-niejadku, a wygląda na to, że danie będzie regularnie gościć na naszym stole. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »