Klasyczne polskie naleśniki z serem. Ciasto na naleśniki robi się bardzo łatwo, dzięki dodatkowi roztopionego masła nie potrzebujemy oleju do smażenia.
Ciasto naleśnikowe z tego przepisu, można użyć do przygotowania naleśników z nadzieniem słodkim jak i słonym.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 350 ml. mleka (lub nieco więcej)
- 170 g mąki (1 szklanka)
- 1 jajko (L)
- 2 łyżki masła roztopionego (30g)
- szczypta soli
- masło do smażenia naleśników
- ok. 300 g dobrego twarogu (u mnie ze Strzałkowa)
- 2 łyżki cukru pudru (30 g)
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany (jeśli ser jest bardzo suchy)
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA NALEŚNIKOWEGO:
W misce łączymy mąkę, sól i ok połowę mleka, mieszamy bardzo dokładnie i energicznie, najlepiej kuchenną rózgą.
Powinno powstać gęste i jednolite ciasto. Następnie dodajemy jajko, mieszamy, masło roztopione i przestudzone i znowu energicznie mieszamy.
Na koniec wlewamy pozostałe mleko, mieszamy. Można odstawić ciasto na noc do lodówki, lub smażyć naleśniki natychmiast.
Mleko wlewamy partiami, bo im ciasto gęściejsze tym łatwiej dokładnie je wymieszać i uniknąć grudek mąki.
Jeśli zmiksujemy wszystkie składniki ciasta, np. w malakserze, to również powstanie gładkie ciasto, ale a wierzchu pojawi się piana i ciasto powinno wówczas odpocząć ok. 1-2 godz w lodówce.
Dlatego chcąc smażyć naleśniki od razu, dzielę mleko dodawane do mąki, to zapewni mi piękne i gładkie ciasto.
Suchą patelnię rozgrzewamy, kiedy jest gorąca wlewamy na nią porcję ciasta, smażīmy kilka minut na każdą stronę.
Kiedy pierwsza strona jest sucha, czas przewrócić naleśnika na drugą.
Usmażone naleśniki odkładamy na przygotowany talerz.
Smażymy kolejne naleśniki, do całkowitego wykorzystania ciasta.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, dodajemy sól, żółtko i cukier, mieszamy dokładnie.
Jeśli mamy suchy ser można do masy serowej dodać 1 łyżkę śmietany.
Ja miałam bardzo dobry, wilgotny ser, więc śmietana nie była potrzebna.
PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW:
Na desce kładziemy naleśnik, tą bardziej rumianą częścią do góry (jeśli taką mamy), połowę lub całą powierzchnię naleśnika smarujemy porcją masy serowej.
Naleśnik z serem składamy na pół, a następnie znowu na pół. powinien powstać trójkąt.
Odkładamy i przygotowujemy kolejny naleśnik.
Z masy serowej w przepisie powinniśmy otrzymać 4 - 6 naleśników z serem i kilka suchych. Wszystko zależy od tego jak dużo masy serowej użyjemy do napełnienia jednego naleśnika.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, układamy naleśniki z serem i smażymy 2-3 min na każdą stronę, na średnim ogniu. przewracamy naleśniki kiedy są zrumienione i znowu smażymy.
Podajemy kiedy naleśniki są ciepłe.
Można oprószyć naleśniki cukrem pudrem, polać sosem owocowym, lub podawać ze słodką śmietaną.
Notes
Składniki na ok. 10 naleśników.