Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczne polskie naleśniki z serem. Ciasto na naleśniki robi się bardzo łatwo, dzięki dodatkowi roztopionego masła nie potrzebujemy oleju do smażenia.
Ciasto naleśnikowe z tego przepisu, można użyć do przygotowania naleśników z nadzieniem słodkim jak i słonym.
Polecam 🙂
Naleśniki z Serem
Składniki na ok. 10 naleśników:
-
ok. 350 ml. mleka (lub nieco więcej)
-
170 g mąki (1 szklanka)
-
1 jajko (L)
-
2 łyżki masła roztopionego (30g)
-
szczypta soli
-
masło do smażenia naleśników
Masa serowa:
-
ok. 300 g dobrego twarogu (u mnie ze Strzałkowa)
-
2 łyżki cukru pudru (30 g)
-
szczypta soli
-
1 żółtko
-
1 łyżka śmietany (jeśli ser jest bardzo suchy)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego:W misce łączymy mąkę, sól i ok połowę mleka, mieszamy bardzo dokładnie i energicznie, najlepiej kuchenną rózgą. Mleko wlewamy partiami, bo im ciasto gęściejsze tym łatwiej dokładnie je wymieszać i uniknąć grudek mąki. Jeśli zmiksujemy wszystkie składniki ciasta, np. w malakserze, to również powstanie gładkie ciasto, ale a wierzchu pojawi się piana i ciasto powinno wówczas odpocząć ok. 1-2 godz w lodówce. Dlatego chcąc smażyć naleśniki od razu, dzielę mleko dodawane do mąki, to zapewni mi piękne i gładkie ciasto. |
2
Done
|
Suchą patelnię rozgrzewamy, kiedy jest gorąca wlewamy na nią porcję ciasta, smażīmy kilka minut na każdą stronę. Kiedy pierwsza strona jest sucha, czas przewrócić naleśnika na drugą. |
3
Done
|
Przygotowanie masy serowej:W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, dodajemy sól, żółtko i cukier, mieszamy dokładnie. |
4
Done
|
Przygotowanie naleśników:Na desce kładziemy naleśnik, tą bardziej rumianą częścią do góry (jeśli taką mamy), połowę lub całą powierzchnię naleśnika smarujemy porcją masy serowej. Naleśnik z serem składamy na pół, a następnie znowu na pół. powinien powstać trójkąt. Z masy serowej w przepisie powinniśmy otrzymać 4 - 6 naleśników z serem i kilka suchych. Wszystko zależy od tego jak dużo masy serowej użyjemy do napełnienia jednego naleśnika. |
5
Done
|
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, układamy naleśniki z serem i smażymy 2-3 min na każdą stronę, na średnim ogniu. przewracamy naleśniki kiedy są zrumienione i znowu smażymy. Można oprószyć naleśniki cukrem pudrem, polać sosem owocowym, lub podawać ze słodką śmietaną. Smacznego :) |
6
Done
|