• Home
  • Chleb
  • Bułki Pszenne Śniadaniowe -przepis z filmem
0 0
Bułki Pszenne Śniadaniowe -przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bułki Pszenne Śniadaniowe -przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia bułeczki pszenne.  Bułki można upiec z każdego rodzaju mąki, najlepszy jednak będzie typ.00, ja nie miałam już takiej i upiekłam je z mąki pszennej tortowej typ 450.

Do przygotowania bułek można wykorzystać drożdże suche i świeże, postępowanie jest identyczne, ale inne są ilości drożdży.
Z zasady drożdży świeżych dajemy dwa razy tyle co suchych. Tę zasadę stosuje się do wszystkich ciast i pieczywa.

Polecam 🙂


Bułeczki Sniadaniowe

Bułki Pszenne Śniadaniowe

Składniki:

  • 100 ml. ciepłego mleka (25-28 st.C.)
  • 100 ml. ciepłej wody (25-28 ml.)
  • 1 łyżeczka (5g) suchych drożdży lub 10-12 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki (7,5g) cukru
  • 1 łyżeczka (5 g) soli
  • 300 g mąki pszennej u mnie tortowa
  • 25 g miękkiego masła
(Visited 514 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Wodę i mleko łączymy, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 min, żeby drożdże delikatnie ruszyły.

Mąkę i sol łączymy najlepiej w misie miksera.
Do mąki wlewamy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać na średnich obrotach, ok. 5 min. Następnie dodajemy miękkie masło i znowu na średnich obrotach wyrabiamy jeszcze 10 minut.
Ciasto powinno byś sprężyste i gładkie.

2
Done

Ciasto wykładamy na blat i kilkakrotnie zagniatamy, zawijając je pod spód, formujemy kulę.
Miskę smarujemy olejem.
Wkładamy do niej ciasto i przykrywamy szczelnie folią spożywczą, odstawiamy na 20 min.

3
Done

Podrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat, lekko spłaszczamy i dzielimy na 6-8 kawałków.
Każdy kawałek ciasta, rozciągamy, spłaszamy i zawijając ciasto do spodu formujemy kulkę. Odkładamy na blat. Kiedy wszystkie kulki są gotowe, przykrywamy je folią i zostawiamy na 15 min.

4
Done

Teraz przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kulki ciasta ponownie spłaszczamy, rozciągamy i znowu formujemy w kulkę.
Odkładamy na blachę, przykrywamy folią i odstawiamy na 30-40 min do wyrastania w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
Nie stawiamy na kaloryferze, nie stawiamy w pełnym słońcu, miejsce musi być ciepłe bez nagłych zmian temperatury.

5
Done

Kiedy bułki urosną posypujemy je lekko mąką i nacinamy ostrym nożem środek bułeczki, nie za głęboko, ale po za wierzchem nacinamy również nieco środka.
Do każdego otworu wkładamy kawałeczek masła. Masło może być zimne.

6
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.C. z termoobiegiem

Bułki pieczemy ok. 12 -15 min do pięknego zrumienienia. Jeśli lubimy bułki lekko przypieczone można zostawić w piekarniku na ok. 16-17 min.

Bułki studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego :)

7
Done

Dorota

previous
Lekkie Klopsiki w Sosie
Naleśniki
next
Naleśniki z Serem – przepis z filmem
previous
Lekkie Klopsiki w Sosie
Naleśniki
next
Naleśniki z Serem – przepis z filmem

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię