Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia bułeczki pszenne. Bułki można upiec z każdego rodzaju mąki, najlepszy jednak będzie typ.00, ja nie miałam już takiej i upiekłam je z mąki pszennej tortowej typ 450.
Do przygotowania bułek można wykorzystać drożdże suche i świeże, postępowanie jest identyczne, ale inne są ilości drożdży.
Z zasady drożdży świeżych dajemy dwa razy tyle co suchych. Tę zasadę stosuje się do wszystkich ciast i pieczywa.
Polecam 🙂
Bułki Pszenne Śniadaniowe
Składniki:
-
100 ml. ciepłego mleka (25-28 st.C.)
-
100 ml. ciepłej wody (25-28 ml.)
-
1 łyżeczka (5g) suchych drożdży lub 10-12 g drożdży świeżych
-
1,5 łyżeczki (7,5g) cukru
-
1 łyżeczka (5 g) soli
-
300 g mąki pszennej u mnie tortowa
-
25 g miękkiego masła
Przepisy na domowe Pieczywo
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Wodę i mleko łączymy, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 min, żeby drożdże delikatnie ruszyły. Mąkę i sol łączymy najlepiej w misie miksera. |
2
Done
|
Ciasto wykładamy na blat i kilkakrotnie zagniatamy, zawijając je pod spód, formujemy kulę. |
3
Done
|
Podrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat, lekko spłaszczamy i dzielimy na 6-8 kawałków. |
4
Done
|
Teraz przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. |
5
Done
|
|
6
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.C. z termoobiegiemBułki pieczemy ok. 12 -15 min do pięknego zrumienienia. Jeśli lubimy bułki lekko przypieczone można zostawić w piekarniku na ok. 16-17 min. Bułki studzimy na kuchennej kratce. |
7
Done
|
2 komentarze Ukryj
Uwielbiam domowe pieczywo, a Twoje bułeczki wyglądają super!
Dziękuję 🙂 Są naprawdę przepyszne, polecam 🙂