Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia bułeczki pszenne.
Bułki można upiec z każdego rodzaju mąki, najlepszy jednak będzie typ.00, ja nie miałam już takiej i upiekłam je z mąki pszennej tortowej typ 450.
Do przygotowania bułek można wykorzystać drożdże suche i świeże, postępowanie jest identyczne, ale inne są ilości drożdży.
Z zasady drożdży świeżych dajemy dwa razy tyle co suchych. Tę zasadę stosuje się do wszystkich ciast i pieczywa.
Polecam!!!

SKŁADNIKI
- 100 ml. ciepłego mleka (25-28 st.C.)
- 100 ml. ciepłej wody (25-28 ml.)
- 1 łyżeczka (5g) suchych drożdży lub 10-12 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki (7,5g) cukru
- 1 łyżeczka (5 g) soli
- 300 g mąki pszennej u mnie tortowa
- 25 g miękkiego masła
przygotowanie
Wodę i mleko łączymy, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 min, żeby drożdże delikatnie ruszyły.
Mąkę i sol łączymy najlepiej w misie miksera.
Do mąki wlewamy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać na średnich obrotach, ok. 5 min.
Następnie dodajemy miękkie masło i znowu na średnich obrotach wyrabiamy jeszcze 10 minut.
Ciasto powinno byś sprężyste i gładkie.
Ciasto wykładamy na blat i kilkakrotnie zagniatamy, zawijając je pod spód, formujemy kulę.
Miskę smarujemy olejem.
Wkładamy do niej ciasto i przykrywamy szczelnie folią spożywczą, odstawiamy na 20 min.
Podrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat, lekko spłaszczamy i dzielimy na 6-8 kawałków.
Każdy kawałek ciasta, rozciągamy, spłaszamy i zawijając ciasto do spodu formujemy kulkę.
Odkładamy na blat. Kiedy wszystkie kulki są gotowe, przykrywamy je folią i zostawiamy na 15 min.
Teraz przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kulki ciasta ponownie spłaszczamy, rozciągamy i znowu formujemy w kulkę.
Odkładamy na blachę, przykrywamy folią i odstawiamy na 30-40 min do wyrastania w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
Nie stawiamy na kaloryferze, nie stawiamy w pełnym słońcu, miejsce musi być ciepłe bez nagłych zmian temperatury.
Kiedy bułki urosną posypujemy je lekko mąką i nacinamy ostrym nożem środek bułeczki, nie za głęboko, ale po za wierzchem nacinamy również nieco środka.
Do każdego otworu wkładamy kawałeczek masła. Masło może być zimne.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 220 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Bułki pieczemy ok. 12 -15 min do pięknego zrumienienia.
Jeśli lubimy bułki lekko przypieczone można zostawić w piekarniku na ok. 16-17 min.
Bułki studzimy na kuchennej kratce.
3 komentarze
Uwielbiam domowe pieczywo, a Twoje bułeczki wyglądają super!
Dziękuję 🙂 Są naprawdę przepyszne, polecam 🙂
Przepis idealny! Wszystkie bułki zjedzone jeszcze ciepłe😁 polecam!