Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Młody zielony groszek jest przepyszny, kupiłam wielką torbę i część zjadłam zupełnie na surowo. Z pozostałego ugotowałam lekką, warzywną zupę bez mięsa. Taką, jaką najchętniej się je, kiedy panuje wściekły upał, a my mamy ochotę na coś lekkiego.
Ta zupa jest idealna dla dzieci, kiedy Tadzio był jeszcze mały, zabierałam ją w termosie na plac zabaw. Zajadał ją z wielką przyjemnością, chociaż muszę przyznać, że moje dziecko nigdy nie miało problemów z jedzeniem to ta zupa była jego ulubioną 😉
Bardzo polecam 🙂

Letnia Zupa z Młodym Groszkiem
Składniki na 3 l. zupy
- Młoda włoszczyzna (duża)
- 600 gr młodego groszku (przed łuskanie)
- Sól
- 5 ziaren czarnego pierzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 mały listek laurowy
- po kilka gałązek natki pietruszki, koperku i liści selera
- 3 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, obrać. Pokroić w małą kostkę. Pora umyć i pokroić w średniej grubości plastry.
Groszek wyłuskać. Umyć.
Z natki, koperku i liści selera zrobić węzełek, związać kuchenną nicią.
W garnku zagotować wodę wrzucić do niej przyprawy, węzełek zielonych przypraw, pokrojone warzywa (bez groszku). Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 20 min.
Kiedy marchewka jest prawie miękka usunąć węzełek przypraw, wrzucić zielony groszek, gotować (pod przykryciem) ok. 7-8 min.
Do gotowej zupy wrzucić sporą garść posiekanego koperku.
Podawać gorącą, czystą lub z dodatkiem łyżki jogurtu greckiego.
Jogurt wkładamy na talerz, wlewamy odrobinę czystej zupy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia jogurtu, następnie dolewamy pozostałą zupę z warzywami.
Smacznego 🙂