Przepis na puszyste pancakes, klasyczne amerykańskie placki. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek.
Najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu podawane na ciepło.
Do ciasta dodajemy sporą ilość proszku do pieczenia, proszek jest bez smaku więc nie wyczujemy go w placuszkach. W wielu przepisach znajdziecie proszek połączony z sodą kuchenną, soda ma już smak i jest on dość intensywny i wyczuwalny, więc ja rezygnuję z jej używania.
Dzięki proszkowi do pieczenia placki są puszyste, więc zmniejszając jego ilość, sprawimy, że ciasto nie będzie tak ładnie rosło.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 200-220 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (12 g)
- 300 ml. mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 60 g masła rozpuszczonego
- masło i syrop klonowy, lub płynny miód
przygotowanie
W misce łączymy wszystkie składniki mąkę, sól, proszek do pieczenia mieszamy.
Następnie wlewamy mleko, jajko i rozpuszczone masło mieszamy wszystko dokładnie, ale niezbyt długo, jeśli w cieście będą grudki mąki nie szkodzi.
Ważne aby nie było widać suchej mąki.
Ciasto odstawiamy na 5-6 min
Rozgrzewamy suchą patelnię, można posmarować ją cienko masłem, ale nie jest to konieczne.
Na średnio gorącą patelnię kładziemy porcję ciasta, smażymy do chwili, kiedy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza.
Przewracamy placki i smażymy do zrumienienia, ale już nieco krócej niż pierwszą stronę.
Placki odkładamy na talerz i smażymy kolejną partię.
Pancakes podajemy ciepłe z odrobiną masła i polane syropem klonowych lub miodem.
Placuszki można również oprószyć cukrem pudrem.