0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Sałata z Polędwiczkami Wieprzowymi w Rozmarynie 

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sałata z Polędwiczkami Wieprzowymi w Rozmarynie 

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Temperatury, które panują od kilku dni zupełnie nie nastrajają do jedzenia, a już tym bardziej do gotowania, czy pieczenia. Skoro jednak musimy jeść, robię szybkie i lekkie przekąski, które pozwalają zachować siły a przy okazji pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.

Sałat z dodatkiem polędwicy wieprzowej z rozmarynem do takich dań należy.

 

Polecam 🙂

 

Polędwica Wieprzowa

Sałata z Polędwiczkami Wieprzowymi w Rozmarynie 

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 1 duża garść świeżego rozmarynu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Sól i pieprz
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 szklanki rukoli
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 2 szklanki roszponki
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub rzymskiej

Sos z musztardą Dijon:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz
  1. Kilka kropli przyprawy ,,Maggi” (uwierzcie, robi różnicę)
  2. Do słoiczka wlać wszystkie składniki sosu, zakręcić i energicznie potrząsać.
  3. Sos jest gotowy, możemy zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Sposób przygotowania:

Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i tłuszczu.

Pokroić na średniej grubości plastry.

Rozmaryn i czosnek dokładnie posiekać.

W szklanym naczyniu przygotować marynatę: wymieszać oliwę, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Polędwicę dokładnie obtoczyć w marynacie tak, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty rozmarynem.

Można pozostawić na całą noc w lodówce lub smażyć od razu.

Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy. Nie smażcie jednak zbyt długo, bo polędwica stwardnieje i będzie niesmaczna. Najlepiej zdejmijcie jeden kawałek z patelni, przekrójcie i sprawdźcie czy mięso jest już w środku usmażone.

Natychmiast zdjąć z patelni i trzymać w ciele, do momentu przygotowania sałaty.

Sałata:

Wszystkie sałaty i bazylię połączyć w dużym naczyniu, wlać sos i dokładnie wymieszać.

Od razu rozłożyć na talerze a na wierzchu położyć gorące polędwiczki.

Podawać natychmiast.

Smacznego!

Sałata z Polędwicą

 

(Visited 370 times, 1 visits today)

Dorota

Jagodzianki
previous
Jagodzianki z Kruszonką – przepis z filmem
Przepis na Domowy Gulasz
next
Domowy Gulasz z Szynki Wieprzowej – przepis z filmem
Jagodzianki
previous
Jagodzianki z Kruszonką – przepis z filmem
Przepis na Domowy Gulasz
next
Domowy Gulasz z Szynki Wieprzowej – przepis z filmem

7 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię