Przepis na przepyszne gofry drożdżowe, nazywamy je goframi belgijskimi. Gofry są puszyste w środki i chrupiące z zewnątrz.
Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek, z dużą ilością świeżych owoców są naprawdę przepyszne.
Gofry najsmaczniejsze są na ciepło zaraz po upieczeniu.
Ważnym elementem sukcesu w pieczeniu gofrów jest sprzęt, którego używamy do pieczenia. ja mam gofrownicę o mocy 1100 W i uważa, że to bardzo odpowiednia moc.
Kiedyś miałam gofrownicę o mocy 450W i była moim zdaniem zbyt słaba, gofry właściwie nie miały szans się udać.
Następna gofrownica miała już 770W i tutaj było już znacznie lepiej, ale nie idealnie, wymieniłam ją na tę która mam teraz i dopiero moc powyżej 1000W moim zdanie sprawdza się w domowych warunkach.
Polecam ten jak i inne przepisy na gofry, te słodkie, ale i te na słono – Gofry 🙂
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- 15 g świeżych drożdży
- 60 ml. mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (10g)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 50 g rozpuszczonego masła
- ponadto:
- cukier puder
- owoce do przybrania
przygotowanie
W misce połączyć mleko, cukier, sól i rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać.
Wsypać 2-3 łyżki mąki i mieszać, aż powstanie jednolita masa, następnie dodać jajka, znowu wymieszać.
Dodać pozostałą mąkę i przy pomocy łyżki drewnianej energicznie wymieszać ciasto, powstanie jednolita masa.
Po 2 min mieszania wlać roztopione masło, znowu wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć i odstawiać na 30 min do wyrastania w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
Rozgrzać gofrownicę. Moja ma 1100 W i nagrzewam ją do 3/4 skali.
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką zanurzoną w wodzie (żeby ciasto się nie kleiło). Kłaść na gorącą gofrownicę i piec do zrumienienia.
Po ok. 4 min zajrzeć czy gofry się rumienią, następnie piec kolejne 2-3 min.
Ja piekę 5-6 min.
Upieczone gofry odkładamy na talerz i pieczemy kolejną porcję ciasta.
Gofry podajemy oprószone cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców, lub inny ulubiony sposób.
Więcej przepisów na GOFRY (klik)
1 komentarz
Mniam, wyglądają świetnie <3