0 0
Gofry Belgijskie – przepis z fimem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gofry Belgijskie – przepis z fimem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na przepyszne gofry drożdżowe, nazywamy je goframi belgijskimi. Gofry są puszyste w środki i chrupiące w środku. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek, z dużą ilością świeżych owoców są naprawdę przepyszne.

Gofry najsmaczniejsze są na ciepło zaraz po upieczeniu.

Ważnym elementem sukcesu w pieczeniu gofrów jest sprzęt, którego używamy do pieczenia. ja mam gofrownicę o mocy 1100 W i  uważa, że to bardzo odpowiednia moc. Kiedyś miałam gofrownicę o mocy 450W i była moim zdaniem zbyt słaba, gofry właściwie nie miały szans się udać. Następna gofrownica miała już 770W i tutaj było już znacznie lepiej, ale nie idealnie, wymieniłam ją na tę która mam teraz i dopiero moc powyżej 1000W moim zdanie sprawdza się w domowych warunkach.

Polecam ten jak i inne przepisy na gofry, te słodkie, ale i te na słono – Gofry  🙂

Smacznego 🙂

 

Gofry Belgijskie

 

Gofry Belgijskie

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 ml. mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego (10g)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g rozpuszczonego masła

ponadto:

  • cukier puder
  • owoce do przybrania

 

Więcej przepisów na GOFRY (klik)

(Visited 1 110 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W misce połączyć mleko, cukier, sól i rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać.
Wsypać 2-3 łyżki mąki i mieszać, aż powstanie jednolita masa, następnie dodać jajka, znowu wymieszać.
Dodać pozostałą mąkę i przy pomocy łyżki drewnianej energicznie wymieszać ciasto, powstanie jednolita masa.
Po 2 min mieszania wlać roztopione masło, znowu wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.

Miskę z ciastem przykryć i odstawiać na 30 min do wyrastania w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

2
Done

Rozgrzać gofrownicę. Moja ma 1100 W i nagrzewam ją do 3/4 skali.

Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką zanurzoną w wodzie (żeby ciasto się nie kleiło). Kłaść na gorącą gofrownicę i piec do zrumienienia.
Po ok. 4 min zajrzeć czy gofry się rumienią, następnie piec kolejne 2-3 min.
Ja piekę 5-6 min.

3
Done

Upieczone gofry odkładamy na talerz i pieczemy kolejną porcję ciasta.

Gofry podajemy oprószone cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców, lub inny ulubiony sposób.

Smacznego :)

4
Done

Dorota

Jagodzianki
previous
Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem
Cebulaki Przepis
next
Cebularze Białostockie – Cebulaki – przepis z filmem
Jagodzianki
previous
Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem
Cebulaki Przepis
next
Cebularze Białostockie – Cebulaki – przepis z filmem

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię