Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na przepyszne gofry drożdżowe, nazywamy je goframi belgijskimi. Gofry są puszyste w środki i chrupiące w środku. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek, z dużą ilością świeżych owoców są naprawdę przepyszne.
Gofry najsmaczniejsze są na ciepło zaraz po upieczeniu.
Ważnym elementem sukcesu w pieczeniu gofrów jest sprzęt, którego używamy do pieczenia. ja mam gofrownicę o mocy 1100 W i uważa, że to bardzo odpowiednia moc. Kiedyś miałam gofrownicę o mocy 450W i była moim zdaniem zbyt słaba, gofry właściwie nie miały szans się udać. Następna gofrownica miała już 770W i tutaj było już znacznie lepiej, ale nie idealnie, wymieniłam ją na tę która mam teraz i dopiero moc powyżej 1000W moim zdanie sprawdza się w domowych warunkach.
Polecam ten jak i inne przepisy na gofry, te słodkie, ale i te na słono – Gofry 🙂
Smacznego 🙂
Gofry Belgijskie
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- 60 ml. mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (10g)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 50 g rozpuszczonego masła
ponadto:
- cukier puder
- owoce do przybrania
Więcej przepisów na GOFRY (klik)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W misce połączyć mleko, cukier, sól i rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć i odstawiać na 30 min do wyrastania w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. |
2 Done | Rozgrzać gofrownicę. Moja ma 1100 W i nagrzewam ją do 3/4 skali. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką zanurzoną w wodzie (żeby ciasto się nie kleiło). Kłaść na gorącą gofrownicę i piec do zrumienienia. |
3 Done | Upieczone gofry odkładamy na talerz i pieczemy kolejną porcję ciasta. Gofry podajemy oprószone cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców, lub inny ulubiony sposób. Smacznego :) |
4 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Mniam, wyglądają świetnie <3