• Home
  • Chleb
  • Cebularze Białostockie – Cebulaki – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Cebularze Białostockie – Cebulaki – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Cebularze Białostockie – Cebulaki – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na klasyczne Cebulaki Białostockie, ale również na lekko zmodyfikowaną wersję tych pysznych bułeczek.

Doskonały dodatek do grilla, lub jako przekąska na podwieczorek.

Przepis jest bardzo łatwy, ciasto wymaga nieco czasu, żeby miało kiedy wyrastać, bo to gwarantuje, że bułki będą pyszne, delikatne i długo zachowają świeżość.
Polecam 🙂

 


Cebulaki

Cebularze Białostockie – Cebulaki

Składniki na ok. 10 szt.

  • 320 g mąki pszennej typ 00  (lub tortowej)
  • 185 g wody ciepłej (25-28 st.C)
  • 1 łyżeczka soli (5g)
  • 3 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru (5g)

ponadto:

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki tartej bułki
  • ew. 1 kulka sera mozarella
  • 1 łyżeczka maku (5g)
(Visited 515 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W misie miksera łączymy składniki ciasta mąkę, sól, cukier, drożdże – mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy przy pomocy miksera, hakiem do ciasta drożdżowego.

Najpierw wyrabiamy przez ok. 3 min na najwolniejszych obrotach
Następnie 6-7 min na 2 szybkości, czyli na średnich obrotach.
Powstanie gęste, elastyczne ciasto.

2
Done

Ciasto drożdżowe formujemy w kulę, przykrywamy folię spożywczą i odstawiamy na ok. 2 godz., do wyrośnięcia.
Po 1 godz., wyjmujemy ciasto i krótko wyrabiamy na suchym blacie lub stolnicy, tym razem już ręcznie. Formujemy kulę i odkładamy na drugą godzinę do wyrastania.

Po wyrastaniu wyjmujemy ciasto na blat, nie zagniatamy. Teraz dzielimy ciasto na 10-12 kawałków, u mnie po 60-62 g każdy. Ciasto zwijamy w kulki i odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 15-20 min. w ciepłe miejsce.

3
Done

Podrośnięte ciasto formujemy w okrągły placek z dziurą w środku, w tę dziurkę włożymy farsz.
Kiedy uformowane są już wszystkie drożdżówki, przykrywamy je i na chwilę jeszcze zostawiamy, odrobinę podrosną.

Następnie każde miejsce w cieście wypełniamy *cebulowym farszem, lub mozarellą porwaną na kawałki i cebulowym farszem.
Można teraz bułeczki posypać suchym makiem.
Ciasto smarujemy jakiem wymieszanym z wodę.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 250 st.C. z termoobiegiem.

Cebularze pieczemy 10-12 min do zrumienienia.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Podajemy lekko ciepłe.

Smacznego :)

5
Done

*Farsz cebulowy:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy tartą bułkę, dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godz.
można farsz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

6
Done

Dorota

Gofry Przepis
previous
Gofry Belgijskie – przepis z fimem
next
Sernik na Zimno z Galaretką
Gofry Przepis
previous
Gofry Belgijskie – przepis z fimem
next
Sernik na Zimno z Galaretką

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię