Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na klasyczne Cebulaki Białostockie, ale również na lekko zmodyfikowaną wersję tych pysznych bułeczek.
Doskonały dodatek do grilla, lub jako przekąska na podwieczorek.
Przepis jest bardzo łatwy, ciasto wymaga nieco czasu, żeby miało kiedy wyrastać, bo to gwarantuje, że bułki będą pyszne, delikatne i długo zachowają świeżość.
Polecam 🙂
Cebularze Białostockie – Cebulaki
Składniki na ok. 10 szt.
- 320 g mąki pszennej typ 00 (lub tortowej)
- 185 g wody ciepłej (25-28 st.C)
- 1 łyżeczka soli (5g)
- 3 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru (5g)
ponadto:
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki tartej bułki
- ew. 1 kulka sera mozarella
- 1 łyżeczka maku (5g)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W misie miksera łączymy składniki ciasta mąkę, sól, cukier, drożdże – mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy przy pomocy miksera, hakiem do ciasta drożdżowego. Najpierw wyrabiamy przez ok. 3 min na najwolniejszych obrotach |
2 Done | Ciasto drożdżowe formujemy w kulę, przykrywamy folię spożywczą i odstawiamy na ok. 2 godz., do wyrośnięcia. Po wyrastaniu wyjmujemy ciasto na blat, nie zagniatamy. Teraz dzielimy ciasto na 10-12 kawałków, u mnie po 60-62 g każdy. Ciasto zwijamy w kulki i odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 15-20 min. w ciepłe miejsce. |
3 Done | Podrośnięte ciasto formujemy w okrągły placek z dziurą w środku, w tę dziurkę włożymy farsz. Następnie każde miejsce w cieście wypełniamy *cebulowym farszem, lub mozarellą porwaną na kawałki i cebulowym farszem. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 250 st.C. z termoobiegiem.Cebularze pieczemy 10-12 min do zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy lekko ciepłe. Smacznego :) |
5 Done | *Farsz cebulowy:Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy tartą bułkę, dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godz. |
6 Done |