Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sernik na zimno to najprostszy deser, jaki można sobie wyobrazić. Szczególnie ukochany przez mojego synka. Przygotowaliśmy go razem a wszystko zajęło nam nie więcej niż 20 min + chłodzenie. Oczywiście w galaretce i serku można zatopić ulubione owoce, ja ze względu na czyhające wszędzie alergie zrezygnowałam z truskawek, ale i tak sernik na zimno znika błyskawicznie.
Polecany przez mojego synka:)
Sernik na Zimno
Składniki:
- 2 słodkie serki homogenizowane (400g)
- 1 galaretka morelowa
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
- Każdą galaretkę wsypujemy do osobnego szklanego naczynia, wlewamy po 1 szklance wrzątku do każdego i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Formę cienko smarujemy masłem.
- Serki homogenizowane wykładamy do szklanego naczynia, wlewamy zimną galaretkę morelową i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki.
- Po ok.30-40 min, wyjmujemy i na stężały serek delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową.
- Ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 h (można zostawić na całą noc).
Smacznego!
(Visited 2 602 times, 1 visits today)
8 komentarzy Ukryj
Prześlicznie wygląda Twój serniczek. Ja ostatnio również przygotowałam sernik na zimno, wyszedł taki ślicznie kolorowy.
Też tak robię sernik, czasem dodaję serki np. truskawkowe, wtedy też fajnie wychodzi 🙂 Piękne zdjęcia tak poza tym!
Dorotko, klasyka w najlepszym wydaniu.
jakość niekwestionowana – najwyższa!
lekki deser na palne majowe chwile.
jaki równiutki… idealny kawałek 🙂 Piękne zdjęcie
Piękne zdjęcie!
Ten sernik wygląda tak dobrze, że aż szkoda byłoby mi go zjeść. 🙂 Śliczne dzięki za przepis!
Bardzo się cieszę i pozdrawiam:)
Muszę wypróbować! Mój mąż uwielbia serniki na zimno 🙂