Sorbet cytrynowy – bez maszyny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sorbet cytrynowy – bez maszyny

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Niezwykle orzeźwiający i pyszny sorbet cytrynowy.

    Sorbet jest bardzo słodki i bardzo kwaśny, nie zamarza na bryłę lodową, cały czas jest miękki i łatwo nakłada się go łyżką, nawet po nocy spędzonej w zamrażarce. Ważne, aby pojemnik z sorbetem przykryć przed włożeniem do lodówki folią spożywczą, która zapobiegnie tworzeniu się kryształków lodu. 

    Idealny deser dla wszystkich miłośników cytryn i lodów.

    Polecam 🙂

     

    Sorbet Cytrynowy

     

    Sorbet Cytrynowy

    Składniki:

    • 1 1/2 szklanka wody
    • 1 1/2 szklanki cukru
    • 1 1/2 szklanki soku z cytryny (ok. 5-6 średnich cytryn)
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania:

    Wodę z cukrem zagotować w średnim garnku, bez przykrycia gotować na średnim ogniu przez 10 min. Woda powinna odparować a płyn nieco zgęstnieć.

    Zdjąć syrop cukrowy z ognia, dodać sól,  odstawić do przestygnięcia. Do ciepłego wlać sok z cytryny, dokładnie wymieszać.  Płyn przesiać przez drobne sito na którym zostaną pestki, te duże i te maleńkie.  Płyn odstawić do całkowitego wystygnięcia, następnie przelać do plastikowego pojemnika lub do termosu od maszyny do lodów, przykryć folią spożywczą.

    Wstawić do zamrażalnika na całą noc.

    Podawać z listkami mięty.

    Smacznego 🙂

     

    • Sorbet Cytrynowy
    • sorbet

     

     

    (Visited 237 times, 7 visits today)

    Dorota

    Papryka Faszerowana
    previous
    Papryka Faszerowana
    Kawa Mrożona
    next
    Mrożona Kawa Kokosowa
    Papryka Faszerowana
    previous
    Papryka Faszerowana
    Kawa Mrożona
    next
    Mrożona Kawa Kokosowa

    7 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię