0 0
Sorbet cytrynowy – bez maszyny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sorbet cytrynowy – bez maszyny

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle orzeźwiający i pyszny sorbet cytrynowy.

Sorbet jest bardzo słodki i bardzo kwaśny, nie zamarza na bryłę lodową, cały czas jest miękki i łatwo nakłada się go łyżką, nawet po nocy spędzonej w zamrażarce. Ważne, aby pojemnik z sorbetem przykryć przed włożeniem do lodówki folią spożywczą, która zapobiegnie tworzeniu się kryształków lodu. 

Idealny deser dla wszystkich miłośników cytryn i lodów.

Polecam 🙂

 

Sorbet Cytrynowy

 

Sorbet Cytrynowy

Składniki:

  • 1 1/2 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki soku z cytryny (ok. 5-6 średnich cytryn)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wodę z cukrem zagotować w średnim garnku, bez przykrycia gotować na średnim ogniu przez 10 min. Woda powinna odparować a płyn nieco zgęstnieć.

Zdjąć syrop cukrowy z ognia, dodać sól,  odstawić do przestygnięcia. Do ciepłego wlać sok z cytryny, dokładnie wymieszać.  Płyn przesiać przez drobne sito na którym zostaną pestki, te duże i te maleńkie.  Płyn odstawić do całkowitego wystygnięcia, następnie przelać do plastikowego pojemnika lub do termosu od maszyny do lodów, przykryć folią spożywczą.

Wstawić do zamrażalnika na całą noc.

Podawać z listkami mięty.

Smacznego 🙂

 

  • Sorbet Cytrynowy
  • sorbet

 

 

(Visited 5 158 times, 10 visits today)

Dorota

Papryka Faszerowana
previous
Papryka Faszerowana
Kawa Mrożona
next
Mrożona Kawa Kokosowa
Papryka Faszerowana
previous
Papryka Faszerowana
Kawa Mrożona
next
Mrożona Kawa Kokosowa

7 komentarzy Ukryj

Karmelitko, spróbuj zawinąć pojemnik z sorbetem w torebkę foliową, dzięki temu nie powinien zamarznąć 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię