Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle orzeźwiający i pyszny sorbet cytrynowy.
Sorbet jest bardzo słodki i bardzo kwaśny, nie zamarza na bryłę lodową, cały czas jest miękki i łatwo nakłada się go łyżką, nawet po nocy spędzonej w zamrażarce. Ważne, aby pojemnik z sorbetem przykryć przed włożeniem do lodówki folią spożywczą, która zapobiegnie tworzeniu się kryształków lodu.
Idealny deser dla wszystkich miłośników cytryn i lodów.
Proporcje:
1,5 szklanki wody – czyli Twojej szklanki, kubka, miseczki. Ilości podane są w proporcjach, więc chodzi o to aby tyle samo było wody co cukru i soku z cytryny.
Polecam 🙂
Sorbet Cytrynowy
Składniki:
- 1,5 szklanka wody
- 1, 5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki soku z cytryny (ok. 5-6 średnich cytryn)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wodę z cukrem zagotować w średnim garnku, bez przykrycia gotować na średnim ogniu przez 10 min. Woda powinna odparować a płyn nieco zgęstnieć.
Zdjąć syrop cukrowy z ognia, dodać sól, odstawić do przestygnięcia. Do ciepłego wlać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Płyn przesiać przez drobne sito na którym zostaną pestki, te duże i te maleńkie. Płyn odstawić do całkowitego wystygnięcia, następnie przelać do plastikowego pojemnika lub do termosu od maszyny do lodów, przykryć folią spożywczą.
Wstawić do zamrażalnika na całą noc.
Podawać z listkami mięty.
Smacznego 🙂
11 komentarzy Ukryj
Super! A jaki prosty w przygotowaniu
ja jakoś nie mam ręki do sorbetów – ZAWSZE zamarza mi na bryłę xd
Karmelitko, spróbuj zawinąć pojemnik z sorbetem w torebkę foliową, dzięki temu nie powinien zamarznąć 🙂
Czapki z głów! Świetnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje !
Baaardzo dziękuję 😀
Czy pojemnik musi być plastikowy? Może być też np. szkło?
Pojemnik musi być plastikowy, żeby nie pękł w czasie zamrażania 🙂
Ma pani świetne przepisy:)Siedzę ma tarasie i czytam.Te ktore przeczytałam są przepyszne.To co ja lubię i na pewno zrobię.Cudowne przepisy i cudowni ludzie którzy dzielą się swoją pasją:)
Dziękuje za miłe słowa, cudownie je czytać 🙂 Pozdrawiam ciepło 😀
Ludzie ile to proszę o pomoc
1 1/2 szklanka wody
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki soku z cytryny
Weź swoje szklanki i zrób z takiej jaką masz. Tu chodzi o proporcje, więc ml nie są najważniejsze. Ja teraz mam szklanki 220 ml., ale kiedyś miałam 200 ml. i też wychodziło mi bez problemu.