0 0
Gołąbki z Kaszą Gryczaną w Sosie Pieczarkowym – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gołąbki z Kaszą Gryczaną w Sosie Pieczarkowym – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
  • kapusta Faszerowana Wegetariańska
  • Gołąbki z Kapusty Włoskiej
  • Gołąbki z kaszą gryczaną

Przepis na wegetariański obiad, Gołąbki z Kaszą Gryczaną w sosie pieczarkowym.

Danie które lubi być odgrzewane, doskonale się je mrozi i przechowuje. Nie tylko dla wegetarian, jest bardzo lubiane przez wszytskich.

 

 

Gołąbki z Kaszą Gryczaną

Składniki na ok. 10 średnich gołąbków:

  • 1 średnia kapusta włoska (lub biała)
  • ok. 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula
  • ok 200 g pieczarek
  • ok. 50 g namoczonych suszonych grzybów
  • ok. 2 łyżek tartej bułki
  • olej do smażenia
  • 1 mały liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego

Sos Pieczarkowy:

  • 1 mała szalotka (pół dużej)
  • 200 g pieczarek
  • kilka namoczonych grzybów leśnych
  • olej + masło

Sos beszamelowy

  • 1 łyżka masła (20 g)
  • 1 czubata łyżka mąki
  • ok. 1-1,5 szklanki mleka
  • woda z moczenia grzybów

(Visited 7 636 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście jeśli są brzydkie.
Ostrym nożem naciąć miejsce wokół kapuścianego głąba, na tyle głęboko, aby uwolnić jak najwięcej liści.

Włożyć kapustę do sporego garnka, zalać wrzątkiem do wysokości ok. 3/4 wysokości główki.
Garnek przykryć, gotować kapustę ok. 15 min, lub do chwili kiedy liście będzie można z łatwością oddzielić od główki.

Liście oddzielamy od głowy za pomocą np. szczypiec kuchennych, odkładamy je na sito, aby odsączyć wodę. Liście również lekko przestygną po ok. 10 min.

Od liści odcinamy stwardniałą część łodygi. Odkładamy.

2
Done

Przygotowanie farszu:

Kaszę gryczaną gotujemy, może to być np. 100 g woreczek. Odsączamy i wsypujemy kaszę do dużej miski.

Cebulę siekamy drobno.
Pieczarki kroimy na kawałki.
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem, ok. 1,5 szklanki, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1h aby zmiękły i napęczniały.
Następnie połowę grzybów siekamy drobniutko.

3
Done

Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i ok. 1 łyżki masła.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, solimy i mieszamy.
Na średnim ogniu smażymy kilka minut. Dodajemy suszone grzyby i kilka łyżek wody z moczenia grzybów, mieszamy i smażymy, do chwili kiedy pieczarki zaczną się rumienić.

Zdejmujemy z ognia.

4
Done

Do kaszy gryczanej dodajemy grzyby z cebulą, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy 1-1,5 łyżki tartej bułki.
Bardzo dokładnie mieszamy.

Liść kapusty kładziemy na desce, w szerszym końcu kładziemy porcję farszu (u mnie ok. 2 łyżek), zawijamy boki do środka, a następnie rolujemy, żeby powstał gołąbek (dokładnie pokazałam sposób rolowania na filmie (od 4:38:12 min). Wszystkie liście i cały farsz formujemy w ten sam sposób.

5
Done

Dno garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty na nich niezbyt ścisło układamy gołąbki, w jednym lub dwóch warstwach.
Wodę z gotowania kapusty solimy, zalewamy nią gołąbki. Można przykryć je liśćmi kapusty, ale nie jest to konieczne.

Garnek stawiamy na ogniu, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień, przykrywamy.
Gotujemy ok. 10-15 min.

6
Done

Przygotowanie sosu pieczarkowego:

Szalotkę, siekamy drobno.
Pieczarki kroimy na kawałki.
Grzyby leśne siekamy drobno.
(można przygotować podwójną porcję do farszu i zostawić połowę do sosu)

Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i ok. 1 łyżki masła.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, solimy i mieszamy.
Na średnim ogniu smażymy kilka minut. Dodajemy suszone grzyby i kilka łyżek wody z moczenia grzybów, mieszamy i smażymy, do chwili kiedy pieczarki zaczną się rumienić.

7
Done

Sos beszamelowy (w filmie 7:22:2 min)

W garnuszku rozpuścić masło.
Kiedy jest roztopione wrzucamy mąkę i od razu mieszamy. Mąka musi na małym ogniu smażyć się przez chwilę (dzięki temu traci mączny smak).

Następnie wlewamy niewielką ilość mleka, mieszamy i podgrzewamy. Sos szybko gęstnieje, więc dolewamy więcej mleka, mieszamy.
Zamiast mleka można do sosu użyć wody z moczenia grzybów.

Mieszamy i dolewamy wody do chwili kiedy sos ma konsystencję średnio luźnej śmietany.

Dodajemy grzyby podsmażone z cebulą, mieszamy.
Zdejmujemy z ognia.

8
Done

Kończymy przyprawianie gołąbków:

Garnek z gołąbkami odkrywamy, jeśli była na nich kapusta zdejmujemy ją i odkładamy.
Na gołąbki wlewamy sos pieczarkowy, lekko potrząsamy aby wymieszał się z płynem w którym gotowały się gołąbki.

Przykrywamy i gotujemy jeszcze chwilę, ok. 5 min.

Gołąbki są gotowe, posypujemy natką pietruszki i możemy je podawać.

Smacznego :)

9
Done

Dorota

Chruściki
previous
Tradycyjne Faworki czyli Chruściki – przepis z filmem
Ciasteczka
next
Ciastka z Marmoladą i proszkiem budyniowym – przepis z filmem
Chruściki
previous
Tradycyjne Faworki czyli Chruściki – przepis z filmem
Ciasteczka
next
Ciastka z Marmoladą i proszkiem budyniowym – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »