Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na wegetariański obiad, Gołąbki z Kaszą Gryczaną w sosie pieczarkowym.
Danie które lubi być odgrzewane, doskonale się je mrozi i przechowuje. Nie tylko dla wegetarian, jest bardzo lubiane przez wszytskich.
Gołąbki z Kaszą Gryczaną
Składniki na ok. 10 średnich gołąbków:
- 1 średnia kapusta włoska (lub biała)
- ok. 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 średnia cebula
- ok 200 g pieczarek
- ok. 50 g namoczonych suszonych grzybów
- ok. 2 łyżek tartej bułki
- olej do smażenia
- 1 mały liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego
Sos Pieczarkowy:
- 1 mała szalotka (pół dużej)
- 200 g pieczarek
- kilka namoczonych grzybów leśnych
- olej + masło
Sos beszamelowy
- 1 łyżka masła (20 g)
- 1 czubata łyżka mąki
- ok. 1-1,5 szklanki mleka
- woda z moczenia grzybów
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście jeśli są brzydkie. Włożyć kapustę do sporego garnka, zalać wrzątkiem do wysokości ok. 3/4 wysokości główki. Liście oddzielamy od głowy za pomocą np. szczypiec kuchennych, odkładamy je na sito, aby odsączyć wodę. Liście również lekko przestygną po ok. 10 min. Od liści odcinamy stwardniałą część łodygi. Odkładamy. |
2
Done
|
Przygotowanie farszu:Kaszę gryczaną gotujemy, może to być np. 100 g woreczek. Odsączamy i wsypujemy kaszę do dużej miski. Cebulę siekamy drobno. |
3
Done
|
Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i ok. 1 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, solimy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. |
4
Done
|
Do kaszy gryczanej dodajemy grzyby z cebulą, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy 1-1,5 łyżki tartej bułki. Liść kapusty kładziemy na desce, w szerszym końcu kładziemy porcję farszu (u mnie ok. 2 łyżek), zawijamy boki do środka, a następnie rolujemy, żeby powstał gołąbek (dokładnie pokazałam sposób rolowania na filmie (od 4:38:12 min). Wszystkie liście i cały farsz formujemy w ten sam sposób. |
5
Done
|
Dno garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty na nich niezbyt ścisło układamy gołąbki, w jednym lub dwóch warstwach. Garnek stawiamy na ogniu, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień, przykrywamy. |
6
Done
|
Przygotowanie sosu pieczarkowego:Szalotkę, siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i ok. 1 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, solimy i mieszamy. |
7
Done
|
Sos beszamelowy (w filmie 7:22:2 min)W garnuszku rozpuścić masło. Następnie wlewamy niewielką ilość mleka, mieszamy i podgrzewamy. Sos szybko gęstnieje, więc dolewamy więcej mleka, mieszamy. Mieszamy i dolewamy wody do chwili kiedy sos ma konsystencję średnio luźnej śmietany. Dodajemy grzyby podsmażone z cebulą, mieszamy. |
8
Done
|
Kończymy przyprawianie gołąbków:Garnek z gołąbkami odkrywamy, jeśli była na nich kapusta zdejmujemy ją i odkładamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze chwilę, ok. 5 min. Gołąbki są gotowe, posypujemy natką pietruszki i możemy je podawać. Smacznego :) |
9
Done
|