Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka z marmoladą
Upieczecie je w chwili, kiedy goście stoją już w drzwiach. Ciasteczka robi się błyskawicznie, bo ok. 20 min wystarczy, na to żeby przygotować ciasto i upiec ciastka.
Najlepsza do tych ciasteczek, będzie kupiona w sklepie twarda marmolada, która nie rozpuszcza się w trakcie pieczenia, ale jeśli wolicie można użyć również owoców z kompotu, lub dżemu.
Moje ciastka mają dodatek zmielonych orzechów laskowych, można je zamienić na mielone migdały, lub orzechy włoskie.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Ciasteczka z Marmoladą
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 110 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g orzechów laskowych drobno zmielonych (ew. migdałów)
- 80 g cukru
- 1 jajko (L)
- kilka kropli zapachu migdałowego
- marmolada owocowa
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Masło z cukrem zmiksować, dodać jajko i zapach i znowu dokładnie zmiksować. Mąkę ziemniaczaną połączyć z mielonymi orzechami, wymieszać, wsypać do masy maślanej razem z mąką pszenną, zmiksować bardzo dokładnie. |
2 Done | Rękaw cukierniczy z karbowaną tylką napełnić ciastem. Ciasteczka wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch każdego ciastka kładziemy łyżeczkę marmolady. |
3 Done | Piekarnik rozgrzać do 185 st.C z termoobiegiem. |
2 komentarze Ukryj
bardzo lubię takie ciasteczka
Wyglądają bardzo apetycznie, na pewno są pyszne