0 0
Botwinka – Zupa z Młodych Buraków

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Botwinka – Zupa z Młodych Buraków

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Tradycyjna domowa zupa z młodych buraków czyli Botwinka. Klasyczny przepis na łatwą i szybką wiosenną wersję z dużą ilością młodych warzyw i koperku.

Botwinkę można podawać na dwa sposoby, czystą o intensywnym czerwonym kolorze, lub zabielaną odrobiną mąki ze śmietaną. W obu wersjach botwinka jest pyszna, a wersja zależy jedynie od waszych upodobań.

 

Barszcz

Warzywa

Botwinkę najczęściej gotujemy wiosną kiedy dostępne są młode warzywa, pamiętajcie, że nowalijki mają delikatny smak, więc postarajcie się aby zupa była gęsta, będzie to z korzyścią dla jej smaku.

Oczywiście botwinkę można ugotować również z mrożonej botwinki.

Mrożenie BOTWINKI

Botwinkę można mrozić. Należy ją doskonale umyć, osuszyć. Łodygi i liście drobno posiekać, położyć na sicie i pozwolić kilka godzin, aby wyschły. Następnie przełożyć do foliowego woreczka, usunąć powietrze. Włożyć do zamrażarki.
BURACZKI, dokładnie myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Osuszamy w papierowym ręczniku, wkładamy do foliowej torebki, usuwamy powietrze. Wkładamy do zamrażarki.

Tak przygotowane warzywa można mrozić przez kilka miesięcy.

Zupę gotujemy wrzucając zamrożone warzywa do wrzątku. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.

Zabielanie-Zagęszczanie 

Botwinkę zabielamy śmietaną z odrobiną mąki.
Do filiżanki, lub miseczki wkładamy ok. 2-3 łyżek kwaśnej śmietany 18%, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek.
Następnie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy (samego płynu), mieszamy dokładnie i wlewamy do garnka. Gotujemy delikatnie przez kilka minut, mieszamy.

Jeśli z mące powstaną grudki zabielankę można przelać przez sitko, będziemy mieć pewność, że żadnych grudek w zupie nie będzie.

Botwinkę można ugotować bez dodatku mięsa.

Wersja Vege Botwinki 

Warzywa obieramy, kroimy i podsmażamy na maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 20 mi. następnie wrzucamy botwinkę i buraczki. Gotujemy jeszcze ok. 15. min, na maleńkim ogniu. Doprawiamy i zabielamy zgodnie z upodobaniami.

Dodatki

Botwinkę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem

Kromką ciemnego chleba

Z czym jecie Botwinkę w Waszych domach, dajcie znać w komentarzach, bardzo jestem ciekawa 😊

Smacznego 🙂

 

  • Barszcz
  • Zupa z buraków,
  • Botwinka z Buraczkami

 

Przepisy na ZUPY

 

Składniki na Botwinkę

  • ok. 300 g mięsa ( np. 2 golonki z indyka, kurczak, lub niewielki kawałek szpondru)

Warzywa:

  • 3-4 średnie marchewki

  • 2 średnie pietruszki

  • ok. 1/4 niewielkiego selera

  • biała część pora

  • 3-4  średnie młode ziemniaki

  • 2 duże – 3 średnie pęczki botwinki (razem z buraczkami)

  • koperek

  • 2 łyżki masła

  • sok z cytryny

Przyprawy:

  • ok. 2 łyżeczek soli

  • 8 ziaren pieprzu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1-2 liście laurowe

 

Przepisy na OBIADY

(Visited 7 020 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mięso i przyprawy zalewam wrzątkiem ok. 3 l. i gotuję pod przykryciem 20-25 min.

Warzywa obieram, myję i kroję w średnią kostkę (marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki).
Pora zostawiam w całości.

Botwinkę myję dokładanie. Odcinam buraczki, obieram i kroję w kostkę.
Nać botwiny kroję drobno (łodygi i liście). Wkładam do osobnej miski.

2
Done

Na dużej patelni rozgrzewam masło, podsmażam na nim warzywa (bez botwiny) tylko marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki.
Smażę ok. 5-6 min od czasu do czasu mieszam.

Podsmażone warzywa wrzucam do garnka z mięsem. Gotuję całość chwilę. Następnie dodaję buraczki i botwinkę. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień.
Pod przykryciem na małym ogniu gotuję ok. 20 min., do miękkości warzyw.

Na 5 min przed końcem gotowania dodaję drobno posiekany koperek (ok. pół pęczka). mieszam i chwilę jeszcze gotuję na maleńkim ogniu.

3
Done

Kiedy zupa jest gotowa doprawiam ją do smaku sokiem z cytryny i ew. dodaję sól.

*Sposób na zabielanie botwinki znajdziecie wyżej.

Podaję posypaną świeżym koperkiem.

Smacznego :)

4
Done

Dorota

Baklava
previous
Baklava – Baklawa – film
next
Chleb Czosnkowy Domowy wypiek – film
Baklava
previous
Baklava – Baklawa – film
next
Chleb Czosnkowy Domowy wypiek – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »