Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjna domowa zupa z młodych buraków czyli Botwinka. Klasyczny przepis na łatwą i szybką wiosenną wersję z dużą ilością młodych warzyw i koperku.
Botwinkę można podawać na dwa sposoby, czystą o intensywnym czerwonym kolorze, lub zabielaną odrobiną mąki ze śmietaną. W obu wersjach botwinka jest pyszna, a wersja zależy jedynie od waszych upodobań.
Warzywa
Botwinkę najczęściej gotujemy wiosną kiedy dostępne są młode warzywa, pamiętajcie, że nowalijki mają delikatny smak, więc postarajcie się aby zupa była gęsta, będzie to z korzyścią dla jej smaku.
Oczywiście botwinkę można ugotować również z mrożonej botwinki.
Mrożenie BOTWINKI
Botwinkę można mrozić. Należy ją doskonale umyć, osuszyć. Łodygi i liście drobno posiekać, położyć na sicie i pozwolić kilka godzin, aby wyschły. Następnie przełożyć do foliowego woreczka, usunąć powietrze. Włożyć do zamrażarki.
BURACZKI, dokładnie myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Osuszamy w papierowym ręczniku, wkładamy do foliowej torebki, usuwamy powietrze. Wkładamy do zamrażarki.
Tak przygotowane warzywa można mrozić przez kilka miesięcy.
Zupę gotujemy wrzucając zamrożone warzywa do wrzątku. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
Zabielanie-Zagęszczanie
Botwinkę zabielamy śmietaną z odrobiną mąki.
Do filiżanki, lub miseczki wkładamy ok. 2-3 łyżek kwaśnej śmietany 18%, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek.
Następnie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy (samego płynu), mieszamy dokładnie i wlewamy do garnka. Gotujemy delikatnie przez kilka minut, mieszamy.
Jeśli z mące powstaną grudki zabielankę można przelać przez sitko, będziemy mieć pewność, że żadnych grudek w zupie nie będzie.
Botwinkę można ugotować bez dodatku mięsa.
Wersja Vege Botwinki
Warzywa obieramy, kroimy i podsmażamy na maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 20 mi. następnie wrzucamy botwinkę i buraczki. Gotujemy jeszcze ok. 15. min, na maleńkim ogniu. Doprawiamy i zabielamy zgodnie z upodobaniami.
Dodatki
Botwinkę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem
Kromką ciemnego chleba
Z czym jecie Botwinkę w Waszych domach, dajcie znać w komentarzach, bardzo jestem ciekawa 😊
Smacznego 🙂
Przepisy na ZUPY
Składniki na Botwinkę
-
ok. 300 g mięsa ( np. 2 golonki z indyka, kurczak, lub niewielki kawałek szpondru)
Warzywa:
-
3-4 średnie marchewki
-
2 średnie pietruszki
-
ok. 1/4 niewielkiego selera
-
biała część pora
-
3-4 średnie młode ziemniaki
-
2 duże – 3 średnie pęczki botwinki (razem z buraczkami)
-
koperek
-
2 łyżki masła
-
sok z cytryny
Przyprawy:
-
ok. 2 łyżeczek soli
-
8 ziaren pieprzu
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
1-2 liście laurowe
Przepisy na OBIADY
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Mięso i przyprawy zalewam wrzątkiem ok. 3 l. i gotuję pod przykryciem 20-25 min. Warzywa obieram, myję i kroję w średnią kostkę (marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki). Botwinkę myję dokładanie. Odcinam buraczki, obieram i kroję w kostkę. |
2
Done
|
Na dużej patelni rozgrzewam masło, podsmażam na nim warzywa (bez botwiny) tylko marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki. Podsmażone warzywa wrzucam do garnka z mięsem. Gotuję całość chwilę. Następnie dodaję buraczki i botwinkę. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień. Na 5 min przed końcem gotowania dodaję drobno posiekany koperek (ok. pół pęczka). mieszam i chwilę jeszcze gotuję na maleńkim ogniu. |
3
Done
|
Kiedy zupa jest gotowa doprawiam ją do smaku sokiem z cytryny i ew. dodaję sól. *Sposób na zabielanie botwinki znajdziecie wyżej. Podaję posypaną świeżym koperkiem. Smacznego :) |
4
Done
|