Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto.
Ciasto można upiec w formie babki, w keksówce, lub zwykłej tortownicy 24 cm.
Wielkość jest średnia, a czas pieczenia to ok. 50 min, ale ciasto pieczemy do suchego patyczka, a to może zając nawet ok. 60 min., wszystko zależy od formy i od piekarnika.
Polewa
Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.
Polałam je czekoladą mleczną, ale można ją zamienić na czekoladę gorzką, lukier, lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Rodzaj polewy zależy tylko od nas.
W każdej wersji ciasto jest naprawdę doskonałe.
Długo zachowuje świeżość, ale należy przechowywać je pod przykryciem i w chłodnym miejscu.
Bardzo poleca to doskonały deser na każdy dzień, ale i na świąteczny czy wielkanocny stół.
Smacznego 😀
Przepisy na CIASTA
Ciasto Czekoladowe z Dżemem
Składniki:
-
2 jajka
-
200 g cukru
-
240 ml. mleka
-
180 ml. oleju rzepakowego
-
3 łyżki kakao
-
2 łyżki dżemy u mnie z czarnej porzeczki
-
300 g mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody
Polewa
-
100 g czekolady mlecznej
-
ok. 1/3 szklanki mleka
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W 1 dużej misce umieszczam wszystkie mokre składniki i cukier. |
2
Done
|
W 2 mniejszej misce łączę składniki suche. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem. Piekę 50-55 min.Formę u mnie do babki, ale może być również keksówka lub tortownica 24 cm. Ciasto przekładam do firmy i piekę 50-55 min, lub do suchego patyczka. |
5
Done
|