Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto.
Ciasto można upiec w formie babki, w keksówce, lub zwykłej tortownicy 24 cm.
Wielkość jest średnia, a czas pieczenia to ok. 50 min, ale ciasto pieczemy do suchego patyczka, a to może zając nawet ok. 60 min., wszystko zależy od formy i od piekarnika.
Zimne ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną z mlekiem. Pozostawiam do zastygnięcia.
Polewa
Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.
Polałam je czekoladą mleczną, ale można ją zamienić na czekoladę gorzką, lukier, lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Rodzaj polewy zależy tylko od nas.
W każdej wersji ciasto jest naprawdę doskonałe.
Długo zachowuje świeżość, ale należy przechowywać je pod przykryciem i w chłodnym miejscu.
Bardzo poleca to doskonały deser na każdy dzień, ale i na świąteczny czy wielkanocny stół.
Smacznego 😀
Przepisy na CIASTA

SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 240 ml. mleka
- 180 ml. oleju rzepakowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemy u mnie z czarnej porzeczki
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- ok. 1/3 szklanki mleka
przygotowanie
W 1 dużej misce umieszczam wszystkie mokre składniki i cukier.
Wbijam jajka, dodaję cukier, mleko, olej i dżem, mieszam łyżką.
W 2 mniejszej misce łączę składniki suche.
Mąkę, proszek i sodę, mieszam.
Suche składniki przesiewam do mokrych, mieszam kuchenną rózgą, tak aby dokładnie się połączyły. Nie mieszam zbyt długo.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM. PIEKĘ 50-55 MIN.
Formę u mnie do babki, ale może być również keksówka lub tortownica 24 cm.
Smaruję masłem i posypuję bułką.
Ciasto przekładam do firmy i piekę 50-55 min, lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam na kuchenną kratkę, żeby przestygło przez 10 min.
Następnie wyjmuję ciasto z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Zimne ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.
Pozostawiam do zastygnięcia.