0 0
Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Dżemem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Dżemem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto.

 

Ciasto można upiec w formie babki, w keksówce, lub zwykłej tortownicy 24 cm.
Wielkość jest średnia, a czas pieczenia to ok. 50 min, ale ciasto pieczemy do suchego patyczka, a to może zając nawet ok. 60 min., wszystko zależy od formy i od piekarnika.

 

Polewa

Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.
Polałam je czekoladą mleczną, ale można ją zamienić na czekoladę gorzką, lukier, lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Rodzaj polewy zależy tylko od nas.

W każdej wersji ciasto jest naprawdę doskonałe.

Długo zachowuje świeżość, ale należy przechowywać je pod przykryciem i w chłodnym miejscu.

 

Bardzo poleca to doskonały deser na każdy dzień, ale i na świąteczny czy wielkanocny stół.

 

Smacznego 😀

 

 

Przepisy na CIASTA

 

Ciasto Czekoladowe z Dżemem

Składniki:

 

  • 2 jajka

  • 200 g cukru

  • 240 ml. mleka

  • 180 ml. oleju rzepakowego

  • 3 łyżki kakao

  • 2 łyżki dżemy u mnie z czarnej porzeczki

  • 300 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

 

Polewa

  • 100 g czekolady mlecznej

  • ok. 1/3 szklanki mleka

 

 

(Visited 5 166 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W 1 dużej misce umieszczam wszystkie mokre składniki i cukier.
Wbijam jajka, dodaję cukier, mleko, olej i dżem, mieszam łyżką.

2
Done

W 2 mniejszej misce łączę składniki suche.
Mąkę, proszek i sodę, mieszam.

3
Done

Suche składniki przesiewam do mokrych, mieszam kuchenną rózgą, tak aby dokładnie się połączyły. Nie mieszam zbyt długo.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem. Piekę 50-55 min.

Formę u mnie do babki, ale może być również keksówka lub tortownica 24 cm.
Smaruję masłem i posypuję bułką.

Ciasto przekładam do firmy i piekę 50-55 min, lub do suchego patyczka.

5
Done

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam na kuchenną kratkę, żeby przestygło przez 10 min.
Następnie wyjmuję ciasto z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Zimne ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.
Pozostawiam do zastygnięcia.

Smacznego

Dorota

previous
Kurczak Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
next
Żurek na Kiełbasie Białej i Wiejskiej – film
previous
Kurczak Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
next
Żurek na Kiełbasie Białej i Wiejskiej – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »