Pyszny i bardzo łatwy pomysł na obiad, czyli Kurczak Pieczony w rękawie.
To danie, które robię raz, a poźniej podaję na obiad przez kilka dni. Kurczak lubi być odgrzewany, więc doskonale nadaje się na kilka dni.
Można go również zamrozić.
Kurczaka przyprawiam dużą ilością przypraw, następnie wstawiam na noc do lodówki, dzięki temu po upieczeniu jest aromatyczny i smakuje naprawdę doskonale.
To danie robię na codzienne obiady, ale i na święta lub uroczystości będzie doskonały.
W czasie pieczenia powstaje dużo pysznego sosu pieczeniowego z cebulą. Po upieczeniu sos zlewam do garnuszka, a następnie blenduję, aby zrobił się jednolity. dzięki temu mam dokonały dodatek do ziemniaków, lub kaszy, kopytek, albo ryżu. Z każdym z tych dodatków kurczak smakuje doskonale.
Polecam, kurczak jest naprawdę pyszny, życzę Wam smacznego 😀
To zestaw przypraw, których najczęściej używam do przyprawiania kurczaka. Zawsze się sprawdzają.
Przepisy na KURCZAKA

SKŁADNIKI
- ok. 1000-1300 g kurczaka (różnych części, lub jednego rodzaju)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 1/4 szkl. oliwy
- 1-2 łyżki garam masala (opcjonalnie)
- 1-2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- ok. 2/3 szkl. bulionu
- rękaw do pieczenia
przygotowanie
Kurczaka myję, osuszam, odkrawam nadmiar tłuszczu.
W dużej misce lub innym naczyniu mieszam wszystkie przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę z oliwą, powstanie gęsta pasta.
Każdy kawałek kurczaka obtaczam w tej paście z przypraw.
Przykrywam naczynie z kurczakiem i odstawiam na noc do lodówki, jeśli nie mam czasu to przynajmniej na 2-3 godz.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 185 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Kurczaka wyjmuję z lodówki i posypuję przyprawą garam masala, można ten krok pominąć, lub kurczaka posypać np. majerankiem. Ja lubię garam masala, więc jeś używam.
Cebulę obieram i kroję w średniej grubości półplasterki.
Odcinam spory ok. 80 cm. kawałek rękawa do pieczenia, zabezpieczam go z jednej strony, nicią lub specjalnym paskiem.
Do rękawa wkładam cebulę, następnie na niej kładę kawałki kurczaka, masło i wlewam bulion.
Dokładnie zamykam ręka w drugiej strony. Nacinam w rękawie niewielkie dziurki, dzięki nim w czasie pieczenia rękaw nie pęknie.
Kurczaka w rękawie umieszczam na blasze do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika i piekę przez 80 min.
Upieczonego kurczaka wyjmuję z piekarnika, bardzo ostrożnie rozcinam rękaw, będzie w nim dużo bardzo gorącej pary.
Uważam aby sos nie wylał się na blachę.
Wyjmuję kawałki mięsa, odkładam na talerz, przykrywam folią i wstawiam do wyłączonego, ciepłego piekarnika.
Sos z rękawa przelewam do garnuszka, będą w nim widoczne kawałki cebuli.
Sos miksuję dokładnie, aby stał się jednolity.
Kurczaka podaję gorącego polanego sosem i posypanego siekaną natką.
2 komentarze
Co do odgrzewania mięsa z kurczaka a zwłaszcza w mikrofali słyszałem odmienne zdania.
W mikrofali nie można odgrzewać mięsa bo robi się gumowate i niesmaczne. Odgrzewane w sosie na małym ogniu jest pyszne i delikatne. Polecam