Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto piaskowe niezwykle lekkie i delikatne.
Robię je często, ale najchętniej wiosną, taki rodzaj ciasta najlepiej smakuje kiedy jest coraz cieplej.
Ważne
Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło musi być miękkie, a nawet bardzo miękkie.
Polecam to doskonały deser 😀
Przepisy na Ciasta Piaskowe
Ciasto Piaskowe Lekkie jak Puch
Składniki:
200 g. miękkiego masła
220 g cukru
5 jajek
350 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy
skórka otarta z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
Lukier
sok z połowy cytryny (lub więcej)
1,5 – 2 szklanki cukru pudru
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Masło i cukier ucieram na lekką masę, najlepiej płaską końcówką miksera. Zajmie to kilka minut, 5-8 min. Do dobrze ubitego masła z cukrem dodaję pojedynczo całe jajka i po każdym z nich dokładnie miksuję. |
2 Done | Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia łączę. Do masy maślanej przesiewam mąki i proszek. |
3 Done | Piekarnik rozgrzewam do 170 st.C. z termoobiegiem.Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewam do 170 st. C, grzałki góra dół 175 st.C. - czas pieczenia ten sam. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 45-50 min, lub do suchego patyczka. |
4 Done | |
5 Done | Lukier:Cukier mieszam z sokiem z cytryny i bardzo dokładnie mieszam. Powinna powstać gęsta masa. Zimne ciasto lukruję, najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla kuchennego. |
6 Done |