Ciasto piaskowe niezwykle lekkie i delikatne.
Robię je często, ale najchętniej wiosną, taki rodzaj ciasta najlepiej smakuje kiedy jest coraz cieplej.
Ważne
Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło musi być miękkie, a nawet bardzo miękkie.
Polecam to doskonały deser 😀
Przepisy na Ciasta Piaskowe

SKŁADNIKI
- 200 g. miękkiego masła
- 220 g cukru
- 5 jajek
- 350 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach waniliowy
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Lukier
- sok z połowy cytryny (lub więcej)
- 1,5 - 2 szklanki cukru pudru
przygotowanie
Bardzo miękkie masło i cukier ucieram na lekką masę, najlepiej płaską końcówką miksera. Zajmie to kilka minut, 5-8 min.
Do dobrze ubitego masła z cukrem dodaję pojedynczo całe jajka i po każdym z nich dokładnie miksuję.
Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia łączę.
Do masy maślanej przesiewam mąki i proszek.
Ścieram skórkę z cytryny, wlewam zapach waniliowy i ocet jabłkowy.
Całość miksuję na średnich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 170 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką.
Ciasto przekładam do formy.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewam do 170 st. C, grzałki góra dół 175 st.C. - czas pieczenia ten sam.
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 45-50 min, lub do suchego patyczka.
Wyjmuję ciasto i odstawiam do przestygnięcia na 10 min.
następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Zimne ciasto lukruję.
LUKIER
Cukier mieszam z sokiem z cytryny i bardzo dokładnie mieszam. Powinna powstać gęsta masa.
Zimne ciasto lukruję, najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla kuchennego.