0 0
Ciasto Piaskowe Lekkie jak Puch

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Piaskowe Lekkie jak Puch

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto piaskowe niezwykle lekkie i delikatne.

Robię je często, ale najchętniej wiosną, taki rodzaj ciasta najlepiej smakuje kiedy jest coraz cieplej.

 

Ważne

Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.

Masło musi być miękkie, a nawet bardzo miękkie.

 

Polecam to doskonały deser 😀

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy na Ciasta Piaskowe 

 

Ciasto Piaskowe Lekkie jak Puch

Składniki:

  • 200 g. miękkiego masła

  • 220 g cukru

  • 5 jajek

  • 350 g mąki ziemniaczanej

  • 100 g mąki pszennej tortowej

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • zapach waniliowy

  • skórka otarta z cytryny

  • 2 łyżki octu jabłkowego

 

Lukier

  • sok z połowy cytryny (lub więcej)

  • 1,5 – 2 szklanki cukru pudru

 

(Visited 686 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Masło i cukier ucieram na lekką masę, najlepiej płaską końcówką miksera. Zajmie to kilka minut, 5-8 min.

Do dobrze ubitego masła z cukrem dodaję pojedynczo całe jajka i po każdym z nich dokładnie miksuję.

2
Done

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia łączę.

Do masy maślanej przesiewam mąki i proszek.
Ścieram skórkę z cytryny, wlewam zapach waniliowy i ocet jabłkowy.
Całość miksuję na średnich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 170 st.C. z termoobiegiem.

Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką.
Ciasto przekładam do formy.

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewam do 170 st. C, grzałki góra dół 175 st.C. - czas pieczenia ten sam.

Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 45-50 min, lub do suchego patyczka.

4
Done

Wyjmuję ciasto i odstawiam do przestygnięcia na 10 min.
następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.

Zimne ciasto lukruję.

Smacznego

5
Done

Lukier:

Cukier mieszam z sokiem z cytryny i bardzo dokładnie mieszam. Powinna powstać gęsta masa.

Zimne ciasto lukruję, najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla kuchennego.

6
Done

Dorota

previous
Kurczak Cajun – ostro-miodowe piersi z kurczaka
next
Kurczak Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
previous
Kurczak Cajun – ostro-miodowe piersi z kurczaka
next
Kurczak Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »