Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Słodko ostry Kurczak Cajun, jest jednym z moich ulubionych pomysłów na obiad. Mięso jest mięciutkie i delikatne.
Smak o niedominującej ostrości, doskonale smakuje wszystkim.
Przyprawę Cajun zrobiłam samodzielnie, bo składniki do niej znajdziesz w każdym sklepie, ale już samej przyprawy w Polsce się nie dostanie.
To jednak z przypraw, których najczęściej używa się w kuchni meksykańskiej.
Przepis na Przyprawę Cajun znajdziesz tutaj (klik)
Jedynym składnikiem z którym możesz mieć pewien problem to Suszona Cebula. Nie dostaniesz jej w każdym sklepie, dlatego najczęściej kupuję ją w internecie.
Można użyć cebuli w płatkach lub proszku cebulowego.
Tę przyprawę często wykorzystuję do przyprawiania mięs wieprzowych lub drobiu. Nie jest bardzo popularna w Polsce,
ale to doskonały produkt, który warto mieć w swojej szafce z przyprawami.
W przepisie używam dość dużo masła, dzięki niemu sos jest delikatny, aksamitny. Jeśli jednak ogrzaniczasz masło, polecam zmniejszyć jego ilość, a zastąpić je olejem.
Nie polecam oliwy z oliwek, zmienia smak i nie jest polecana do smażenia.
Bardzo polecam, to wyjątkowo smaczne danie, doskonale smakuje w połączeniu z
Przepisy na
Dania z Kurczaka
Kurczak Cajun
Składniki:
2-3 piersi z kurczaka
2-3 łyżki przyprawy Cajune (przepis tutaj)
1 łyżka masła
2-3 łyżki masła
ok. 700 ml. bulionu
2 łyżki mąki
1,5 łyżki miodu
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Mięso obtaczam w przyprawie Cajun, przepis znajdziesz wyżej w linku. Polecam odłożyć kurczaka na całą noc do lodówki, mięso będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. |
2 Done | Mięso wyjmuję z lodówki. Na patelni rozgrzewam masło i obsmażam na nim mięso. Przekładam piersi do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam szczelnie, folią lub przykrywką. |
3 Done | Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. piekę mieso 25 min.W czasie kiedy mięso jest w piekarniku na patelni której już wcześniej używałam rozpuszczam 1 łyżkę masła, wsypuję mąkę i smażę całość przez chwilę. Powstanie średnio gęsty sos. |
4 Done | Kurczaka wyjmuję z piekarnika, mięso odkładam. Sos pieczeniowy wlewam do przygotowanej wcześniej bazy. Mieszam i podgrzewam. Będzie lekko gęstniał. Następnie do sosu wkładam piersi, polewam je sosem i podgrzewam prze 5-7 min. |
5 Done |