0 0
Kurczak Cajun – ostro-miodowe piersi z kurczaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak Cajun – ostro-miodowe piersi z kurczaka

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Słodko ostry Kurczak Cajun, jest jednym z moich ulubionych pomysłów na obiad. Mięso jest mięciutkie i delikatne.
Smak o niedominującej ostrości, doskonale smakuje wszystkim.

 

Przyprawę Cajun zrobiłam samodzielnie, bo składniki do niej znajdziesz w każdym sklepie, ale już samej przyprawy w Polsce się nie dostanie.
To jednak z przypraw, których najczęściej używa się w kuchni meksykańskiej.

 

Przepis na Przyprawę Cajun znajdziesz tutaj (klik) 

 

Jedynym składnikiem z którym możesz mieć pewien problem to Suszona Cebula. Nie dostaniesz jej w każdym sklepie, dlatego najczęściej kupuję ją w internecie.
Można użyć cebuli w płatkach lub proszku cebulowego.
Tę przyprawę często wykorzystuję do przyprawiania mięs wieprzowych lub drobiu. Nie jest bardzo popularna w Polsce,
ale to doskonały produkt, który warto mieć w swojej szafce z przyprawami.

 

W przepisie używam dość dużo masła, dzięki niemu sos jest delikatny, aksamitny. Jeśli jednak ogrzaniczasz masło, polecam zmniejszyć jego ilość, a  zastąpić je olejem.

Nie polecam oliwy z oliwek, zmienia smak i nie jest polecana do smażenia.

 

Bardzo polecam, to wyjątkowo smaczne danie, doskonale smakuje w połączeniu z

puree ziemniaczanym

kopytkami

kluskami kładzionymi

 

 

 

 

 

 

Przepisy na
Dania z Kurczaka 

 

 

Kurczak Cajun

Składniki:

  • 2-3 piersi z kurczaka

  • 2-3 łyżki przyprawy Cajune (przepis tutaj)

  • 1 łyżka masła

  • 2-3 łyżki masła

  • ok. 700 ml. bulionu

  • 2 łyżki mąki

  • 1,5 łyżki miodu

 

 

(Visited 873 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mięso obtaczam w przyprawie Cajun, przepis znajdziesz wyżej w linku.
Odstawiam na 2-3 godz, aby mięso przeszło przyprawami.

Polecam odłożyć kurczaka na całą noc do lodówki, mięso będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

2
Done

Mięso wyjmuję z lodówki.

Na patelni rozgrzewam masło i obsmażam na nim mięso.
Kurczak powinien być ładnie zrumieniony.

Przekładam piersi do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię wrzucam jeszcze kawałek masła, miód, rozpuszczam je i wlewam ok. 1 szkl. bulionu. Powstanie rzadki sos.
Wlewam go do naczynia z mięsem.

Naczynie przykrywam szczelnie, folią lub przykrywką.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. piekę mieso 25 min.

W czasie kiedy mięso jest w piekarniku na patelni której już wcześniej używałam rozpuszczam 1 łyżkę masła, wsypuję mąkę i smażę całość przez chwilę.
Następnie partiami wlewam bulion, mieszając energicznie, aby mąka dokładnie się rozpuściła. Użyłam ok. 3/4 szklanki bulionu.

Powstanie średnio gęsty sos.

4
Done

Kurczaka wyjmuję z piekarnika, mięso odkładam.

Sos pieczeniowy wlewam do przygotowanej wcześniej bazy. Mieszam i podgrzewam. Będzie lekko gęstniał.
Podgrzewam przez kilka minut.

Następnie do sosu wkładam piersi, polewam je sosem i podgrzewam prze 5-7 min.
Danie jest gotowe do podania.

5
Done

Piersi kroję w średniej grubości plastry i podaję z puree ziemniaczanym.
Polewam sosem.
Smacznego

Dorota

previous
Przyprawa Cajun – domowa przyprawa do mięs
next
Ciasto Piaskowe Lekkie jak Puch
previous
Przyprawa Cajun – domowa przyprawa do mięs
next
Ciasto Piaskowe Lekkie jak Puch

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »