Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zapiekanka ziemniaczana albo shepard pie, pyszne jednogarnkowe danie, idealne na obiad lub ciepłą kolację. Podajemy ją z zieloną sałatą. Zapiekanka doskonale się przechowuje
a odgrzewamy ją w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku nagrzanym do 150 st.C., przez wstawieniem zapiekanki do piekarnika należy przykryć ją folią aluminiową, żeby wierzch nadmiernie nie wysychał (oczywiście do mikrofali nie wolno wkładać foli aluminiowej).
Zapiekankę można upiec w jednym dużym naczyniu lub w małych naczyniach żaroodpornych, nie ma to znaczenia, ale w mniejszych naczyniach zapiekanka będzie piekła się nieco krócej.
Gorąco polecam, jest pyszna 🙂

Zapiekanka – Shepard’s Pie
Składniki:
-
500 g mielonego mięsa z szynki
-
1 średnia marchewka
-
1 duża czerwona cebula
-
1 puszka pomidorów w sosie
-
Tabasco (opcjonalnie)
-
1 duży ząbek czosnku
-
sól i świeżo mielony pieprz
-
olej do smażenia
Masa ziemniaczana:
-
ok. 500 g ziemniaków ugotowanych i odcedzonych
-
4 łyżki utartego ostrego sera żółtego (może być Parmezan)
-
1 żółtko
-
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, czosnek obrać
i posiekać na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wsypać sól i pieprz, podsmażyć przez chwilę.
Wrzucić cebulę i chwilę smażyć mieszając, dodać czosnek, zamieszać. Na cebulę wrzucić mięso, dokładnie wymieszać i smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 min. Następnie do mięsa dodać marchewkę, zamieszać i smażyć chwilę (2-min). Wlać kilka kropli Tabasco, pomidory z sosem, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić ok. 10 min, mieszać od czasu do czasu. Następnie odkryć patelnię, zmniejszyć płomień i gotować przez ok. 5 min. Mieszamy całość co kilka min.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, podrzucić kilka krotnie,
aby uwolnić nadmiar pary. Na chwilę postawić odkryty garnek z ziemniakami na małym ogniu.
Ważne, żeby ziemniaki były całkowicie suche. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem, odstawi do przestygnięcia.
Do lekko ciepłych ziemniaków dodać żółtko, sól, pieprz i starty żółty ser, dokładnie wymieszać.
Masę ziemniaczaną można przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką, lub nakładać łyżką.
Przygotowanie zapiekanki:
Żaroodporne naczynia kilka lub jedno duże posmarować masłem, do każdego włożyć kilka łyżek mięsa, przykryć kilkoma łyżkami masy ziemniaczanej lub wycisnąć ozdobne ziemniaczane gwiazdki. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem.
Wstawić do piekarnika, zapiekanki w małych naczyniach pieczemy przez 17-20 min, w dużym naczyniu ok. 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut, a następnie podawać.
Smacznego 🙂





2 komentarze Ukryj
pięknie Ci sięzapiekła 🙂 mi ostatnio wychodzi jakaś za mokra 🙂
Zapiekanka z wieprzowina/wolowina nazywa sie cottage pie a nie shepherd’s pie – ta druga to z baranina jest, ale tak poza tym to swietnie wyglada! Zjadla bym cala, szczegolnie w taka pogode!