0 0
Kotlety Mielone z Kurcząt – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety Mielone z Kurcząt – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszne i szybkie kotlety mielone z kurczaka.

Klasyczny obiad dla całej rodziny, chociaż chyba szczególnie lubiany przez dzieci.
Kotleciki można zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa, dla mnie malakser jest szybszy i łatwiejszy, ale zdecydujcie co dla Was jest lepsze.

Mrożenie 

Kotlety po całkowitym wystudzeniu można zamrozić i przechowywać do 3 mc.

Dodatki do kotletów mielonych

Najsmaczniejszy jest klasyczny dodatek czyli Ziemniaki Puree (klik), Ziemniaki Pieczone (klik) lub kasza gryczana, czy wiejska.

Surówki polecam te zrobione w domu czyli Coleslaw (klik), Surówkę z Porów (klik), Surówka z Kiszonej Kapusty (klik)

Jak jeszcze je zjeść

Kotlety doskonale smakują również na kanapkach, spróbujcie , polecam 🙂

Smacznego!

 

 

 

Przepisy na domowe OBIADY (klik) 

 

Mielone z Kurczaka

 

Kotlety Mielone z Kurcząt

Składniki:

  • ok. 1 kg. filetów z kurczaka

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 duża cebula (drobno pokrojona i zeszklona na oleju)

  • 1 jajko

  • 1 kajzerka

  • ok. 1 szklanki mleka (do namoczenia kajzerki)

 

Ponadto:

  • 1 łyżka tartej bułki

  • ok. 1 szklanki tartej bułki

  • olej do smażenia

  • 1 łyżka masła

 

Więcej przepisów na MIELONE (klik) 

 

(Visited 9 224 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.
Kajzerkę porwać na kawałki, zalać mlekiem i odstawić do nasiąknięcia.

2
Done

Do misy malaksera ułożyć kurczaka, sól, pieprz, paprykę, cebulę, jajko i odciśniętą kajzerkę, tartą bułkę. Posiekać całość średnio dokładnie.
Rękami zamoczonymi w wodzie z mięsa formować niewielkie kotlety.
Kotlety obtoczyć w tartej bułce. Odkładać.

3
Done

Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety obsmażać z obu stron na rumiano.
Następnie obsmażone kotlety przekładać do garnka z odrobiną oleju.
Kiedy wszystkie są w garnku, dodać masło, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić kotlety przez 30 min.
W trakcie duszenia nie odkrywać garnka.

4
Done

Kotlety podawać z ziemniakami, ryżem lub kładzionymi kluskami (przepisy na blogu).

Smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Sałatka z Młodych Ziemniaków – film
next
Rolada Biszkoptowa z Kremem i Truskawkami
previous
Sałatka z Młodych Ziemniaków – film
next
Rolada Biszkoptowa z Kremem i Truskawkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »