• Home
  • Filmy
  • Kotlety Mielone z Kurcząt – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kotlety Mielone z Kurcząt – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety Mielone z Kurcząt – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszne i szybkie kotlety mielone z kurczaka.

Klasyczny obiad dla całej rodziny, chociaż chyba szczególnie lubiany przez dzieci.
Kotleciki można zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa, dla mnie malakser jest szybszy i łatwiejszy, ale zdecydujcie co dla Was jest lepsze.

Kotlety po całkowitym wystudzeniu można zamrozić i przechowywać do 3 mc.

Kotlety doskonale smakują również na kanapkach, spróbujcie , polecam 🙂

Smacznego!

 

 

Mielone z Kurczaka

 

Kotlety Mielone z Kurcząt

Składniki:

  • ok. 1 kg. filetów z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 duża cebula (drobno pokrojona i zeszklona na oleju)
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • ok. 1 szklanki mleka (do namoczenia kajzerki)

Ponadto:

  • 1 łyżka tartej bułki
  • ok. 1 szklanki tartej bułki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
(Visited 315 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.
Kajzerkę porwać na kawałki, zalać mlekiem i odstawić do nasiąknięcia.

2
Done

Do misy malaksera ułożyć kurczaka, sól, pieprz, paprykę, cebulę, jajko i odciśniętą kajzerkę, tartą bułkę. Posiekać całość średnio dokładnie.
Rękami zamoczonymi w wodzie z mięsa formować niewielkie kotlety.
Kotlety obtoczyć w tartej bułce. Odkładać.

3
Done

Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety obsmażać z obu stron na rumiano.
Następnie obsmażone kotlety przekładać do garnka z odrobiną oleju.
Kiedy wszystkie są w garnku, dodać masło, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić kotlety przez 30 min.
W trakcie duszenia nie odkrywać garnka.

4
Done

Kotlety podawać z ziemniakami, ryżem lub kładzionymi kluskami (przepisy na blogu).

Smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Pierożki Paszteciki Drożdżowe z Nadzieniem – kuchnia rosyjska
Sernik na Zimno
next
Sernik na Zimno – 3-kolorowy – przepis z filmem
previous
Pierożki Paszteciki Drożdżowe z Nadzieniem – kuchnia rosyjska
Sernik na Zimno
next
Sernik na Zimno – 3-kolorowy – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię