Letni obiad, podany w ogrodzie, dla najbliższych, a ostatnio dla przyjaciół. Zawsze planuję takie chwile bardzo dokładanie.
Zastanawiam się co podać, żeby smakowało wszystkim, żeby dzieci biegające wokół stołu mogły chwycić kawałek czegoś pysznego
i dalej kontynuować pogoń za psem, albo przed nim uciekać. W przypadku, kiedy chwytają kawałek kurczaka w cieście to raczej maluchy uciekają, a pies czujnie podąża za nimi, bo przy dzieciach zawsze jest szansa na jakiś smakołyk zgubiony w trawie.
Kurczak w Cieście Piwnym jest doskonałym pomysłem na takie właśnie ogrodowe spotkanie. Dzięki temu, że ciasto przygotowane jest z dodatkiem piwa kurczak otoczony jest delikatną, mięciusieńką skórkę. Kurczaka smażymy dość krótko, tylko tyle, żeby mięso było soczyste i miękkie.
Do ciasta używam piwa, o pysznym cytrynowym smaku, dzięki czemu nie dodaje już żadnych innych przypraw,
a jedynie odrobinę soli.
Piersi myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i żyłek. Kroimy mięso na paski grubości polędwiczek z piersi.
Oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie mieszamy, żeby mięso pokryło się przyprawami.
W misce, najlepiej żeby była płaska mieszamy mąkę, sol i jajko, dolewamy połowę piwa, mieszamy.
Ciasto będzie gęste, więc partiami dodajemy pozostałe piwo i mieszamy często, żeby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto jak na placki.
Kurczaka maczamy w cieście i od razu smażymy na średnio gorącym oleju. Najpierw z jednej strony do zrumienienia, a następnie przewracamy i zmniejszamy płomień.
Przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka 10-15 min.
Przygotowanie sałaty

SKŁADNIKI
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- NA PIWNE CIASTO
- 0,5 szklanki piwa
- 0,5 mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
- NA SAŁATĘ LETNIĄ
- 500-600g świeżego szpinaku
- ok. 0,5 szklanki truskawek
- 1 gruszka gruszka
- 1 średnia czerwona cebula
- ok. 1/4 szklanki orzechów pekan
- ok. 1 szklanki małych pomidorków
- NA SOS MIODOWY
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA
Piersi myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i żyłek.
Kroimy mięso na paski grubości polędwiczek z piersi.
Oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie mieszamy, żeby mięso pokryło się przyprawami. Odstawiamy, można zostawić na noc w lodówce.
PRZYGOTOWANIE PIWNEGO CIASTA
W misce, najlepiej żeby była płaska mieszamy mąkę, sol i jajko, dolewamy połowę Radlera, mieszamy.
Ciasto będzie gęste, więc partiami dodajemy pozostałe piwo i mieszamy często, żeby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto jak na placki.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajmy nieco mąki i ponownie bardzo dokładnie wymieszajmy, najlepiej kuchenną rózgą.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, powinien być średnio gorący.
Kurczaka maczamy w cieście i od razu smażymy na średnio gorącym oleju. Najpierw z jednej strony do zrumienienia, a następnie przewracamy i zmniejszamy płomień.
Przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka 10-15 min.
PRZYGOTOWANIE SOSU MIODOWEGO
W średnim, zakręcanym słoiku łączymy wszystkie składniki, oliwę, przyprawy i miód. Zakręcamy słoik, potrząsamy nim bardzo energicznie, do chwili, kiedy wszystkie składniki się połączą.
Otwieramy, maczamy w sosie listek szpinaku i próbujemy, jeśli trzeba dodajemy nieco więcej soli, znowu zakręcamy i mieszamy.
Odstawiamy, niech smaki się nieco przegryzą.
PRZYGOTOWANIE SAŁATY
Szpinak, owoce, pomidorki myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy z łupinki, roimy w cienkie plasterki.
Truskawki, kroimy na plasterki, gruszkę na ćwiartki, a następnie w średnie plasterki, pomidorki na pół.
Orzechy możemy podsmażyć na suchej patelni, do chwili kiedy zaczną pachnieć i gdzieniegdzie lekko się przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wystudzić, dzięki temu będą bardziej chrupiące.
W dużej misie mieszamy układamy szpinak, na wierzch truskawki, gruszki, pomidorki i cebulę. Na chwilę przed podaniem polewamy sałatę obficie sosem, krótko mieszamy, a właściwie przerzucamy, żeby sos lekko dostał się do wszystkich składników. Można również zostawić sałatę bez mieszania. Wierzch posypujemy orzechami i od razu podajemy.Sałatę wykładamy na talerz, a na niej kładziemy kawałki kurczaka w cieście. Dodatkiem do tego dania może być w wersji letniej, bagietka, lub ziemniak z grilla.
W wersji mniej piknikowej kurczaka podaję z ryżem, ziemniakami lub kopytkami.