• Home
  • Grill
  • Kurczak w Cieście Piwnym i Letnia Sałata
0 0
Kurczak w Cieście Piwnym i Letnia Sałata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Kurczak
600 g piersi z kurczaka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
Na piwne ciasto
0,5 szklanki piwa Warka Radler Ciemne Cytrynowe
0,5 mąki pszennej
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia
Na sałatę letnią
500-600g świeżego szpinaku
ok. 0,5 szklanki truskawek
1 gruszka gruszka
1 średnia czerwona cebula
ok. 1/4 szklanki orzechów pekan
ok. 1 szklanki małych pomidorków
Na sos miodowy
2/3 szklanki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu płynnego, jeśli mamy scukrzony najlepiej chwilę podgrzać go w mikrofali

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak w Cieście Piwnym i Letnia Sałata

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Kurczak

  • Na piwne ciasto

  • Na sałatę letnią

  • Na sos miodowy

Directions

Share

 

Kurczak w Cieście

 

Letni obiad, podany w ogrodzie, dla najbliższych, a ostatnio dla przyjaciół. Zawsze planuję takie chwile bardzo dokładanie. Zastanawiam się co podać, żeby smakowało wszystkim, żeby dzieci biegające wokół stołu mogły chwycić kawałek czegoś pysznego
i dalej kontynuować pogoń za psem, albo przed nim uciekać. W przypadku, kiedy chwytają kawałek kurczaka w cieście to raczej maluchy uciekają, a pies czujnie podąża za nimi, bo przy dzieciach zawsze jest szansa na jakiś smakołyk zgubiony w trawie.

Kurczak w Cieście Piwnym jest doskonałym pomysłem na takie właśnie ogrodowe spotkanie. Dzięki temu, że ciasto przygotowane jest z dodatkiem gazowanego piwa Warka Radler Ciemne Cytrynowe 0%, kurczak otoczony jest delikatną, mięciusieńką skórkę. Kurczaka smażymy dość krótko, tylko tyle, żeby mięso było soczyste i miękkie.

Do ciasta używam Ciemnego Radlera 0%, o pysznym cytrynowym smaku, dzięki czemu nie dodaje już żadnych innych przypraw,
a jedynie odrobinę soli (ale jeśli chcecie i z niej można zrezygnować), radlerowy smak wystarczy.

  • Kurczak Grillowany
  • piwo-radler-1
  • salata-radler
  • Kurczak z Grilla
  • piwo-bez-alko
(Visited 268 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie Kurczaka

Piersi myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i żyłek.
Kroimy mięso na paski grubości polędwiczek z piersi.

Oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie mieszamy, żeby mięso pokryło się przyprawami. Odstawiamy, można zostawić na noc w lodówce.

2
Done

Przygotowanie piwnego ciasta

W misce, najlepiej żeby była płaska mieszamy mąkę, sol i jajko, dolewamy połowę Radlera, mieszamy.
Ciasto będzie gęste, więc partiami dodajemy pozostałe piwo i mieszamy często, żeby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto jak na placki.

Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajmy nieco mąki i ponownie bardzo dokładnie wymieszajmy, najlepiej kuchenną rózgą.

3
Done

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, powinien być średnio gorący.

4
Done

Kurczaka maczamy w cieście i od razu smażymy na średnio gorącym oleju. Najpierw z jednej strony do zrumienienia, a następnie przewracamy i zmniejszamy płomień.

Przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka 10-15 min.

5
Done

Przygotowanie sosu miodowego

W średnim, zakręcanym słoiku łączymy wszystkie składniki, oliwę, przyprawy i miód. Zakręcamy słoik, potrząsamy nim bardzo energicznie, do chwili, kiedy wszystkie składniki się połączą.

Otwieramy, maczamy w sosie listek szpinaku i próbujemy, jeśli trzeba dodajemy nieco więcej soli, znowu zakręcamy i mieszamy.

Odstawiamy, niech smaki się nieco przegryzą.

6
Done

Przygotowanie sałaty

Szpinak, owoce, pomidorki myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy z łupinki, roimy w cienkie plasterki.
Truskawki, kroimy na plasterki, gruszkę na ćwiartki, a następnie w średnie plasterki, pomidorki na pół.

Orzechy możemy podsmażyć na suchej patelni, do chwili kiedy zaczną pachnieć i gdzieniegdzie lekko się przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wystudzić, dzięki temu będą bardziej chrupiące.

W dużej misie mieszamy układamy szpinak, na wierzch truskawki, gruszki, pomidorki i cebulę. Na chwilę przed podaniem polewamy sałatę obficie sosem, krótko mieszamy, a właściwie przerzucamy, żeby sos lekko dostał się do wszystkich składników. Można również zostawić sałatę bez mieszania. Wierzch posypujemy orzechami i od razu podajemy.

7
Done

Sałatę wykładamy na talerz, a na niej kładziemy kawałki kurczaka w cieście. Dodatkiem do tego dania może być w wersji letniej, bagietka, lub ziemniak z grilla.
W wersji mniej piknikowej kurczaka podaję z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. W każdym wydaniu jest pyszny. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Do picia w upalne dni polecam dobrze schłodzonego Radlera, jest pyszny i bezpieczny dla wszystkich bo nie zawiera alkoholu (0%) :)

8
Done

Dorota

Chłodnik z Ogórków
previous
Chłodnik Ogórkowy
next
Tarta z Rabarbarem i Bezą
Chłodnik z Ogórków
previous
Chłodnik Ogórkowy
next
Tarta z Rabarbarem i Bezą

Add Your Comment