Składniki
-
Kurczak
-
600 g piersi z kurczaka
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
Na piwne ciasto
-
0,5 szklanki piwa Warka Radler Ciemne Cytrynowe
-
0,5 mąki pszennej
-
1 jajko
-
0,5 łyżeczki soli
-
olej rzepakowy do smażenia
-
Na sałatę letnią
-
500-600g świeżego szpinaku
-
ok. 0,5 szklanki truskawek
-
1 gruszka gruszka
-
1 średnia czerwona cebula
-
ok. 1/4 szklanki orzechów pekan
-
ok. 1 szklanki małych pomidorków
-
Na sos miodowy
-
2/3 szklanki oliwy z oliwek
-
0,5 łyżeczki soli
-
0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
-
2-3 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżka miodupłynnego, jeśli mamy scukrzony najlepiej chwilę podgrzać go w mikrofali
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Letni obiad, podany w ogrodzie, dla najbliższych, a ostatnio dla przyjaciół. Zawsze planuję takie chwile bardzo dokładanie. Zastanawiam się co podać, żeby smakowało wszystkim, żeby dzieci biegające wokół stołu mogły chwycić kawałek czegoś pysznego
i dalej kontynuować pogoń za psem, albo przed nim uciekać. W przypadku, kiedy chwytają kawałek kurczaka w cieście to raczej maluchy uciekają, a pies czujnie podąża za nimi, bo przy dzieciach zawsze jest szansa na jakiś smakołyk zgubiony w trawie.
Kurczak w Cieście Piwnym jest doskonałym pomysłem na takie właśnie ogrodowe spotkanie. Dzięki temu, że ciasto przygotowane jest z dodatkiem gazowanego piwa, kurczak otoczony jest delikatną, mięciusieńką skórkę. Kurczaka smażymy dość krótko, tylko tyle, żeby mięso było soczyste i miękkie.
Do ciasta używam Ciemnego Radlera 0%, ale można również dodać piwa alkoholowego.
Steps
1
Done
|
Przygotowanie Kurczaka |
2
Done
|
Przygotowanie piwnego ciastaW misce, najlepiej żeby była płaska mieszamy mąkę, sol i jajko, dolewamy połowę Radlera, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajmy nieco mąki i ponownie bardzo dokładnie wymieszajmy, najlepiej kuchenną rózgą. |
3
Done
|
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, powinien być średnio gorący. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Przygotowanie sosu miodowegoW średnim, zakręcanym słoiku łączymy wszystkie składniki, oliwę, przyprawy i miód. Zakręcamy słoik, potrząsamy nim bardzo energicznie, do chwili, kiedy wszystkie składniki się połączą. Otwieramy, maczamy w sosie listek szpinaku i próbujemy, jeśli trzeba dodajemy nieco więcej soli, znowu zakręcamy i mieszamy. Odstawiamy, niech smaki się nieco przegryzą. |
6
Done
|
Przygotowanie sałatySzpinak, owoce, pomidorki myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy z łupinki, roimy w cienkie plasterki. Orzechy możemy podsmażyć na suchej patelni, do chwili kiedy zaczną pachnieć i gdzieniegdzie lekko się przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wystudzić, dzięki temu będą bardziej chrupiące. W dużej misie mieszamy układamy szpinak, na wierzch truskawki, gruszki, pomidorki i cebulę. Na chwilę przed podaniem polewamy sałatę obficie sosem, krótko mieszamy, a właściwie przerzucamy, żeby sos lekko dostał się do wszystkich składników. Można również zostawić sałatę bez mieszania. Wierzch posypujemy orzechami i od razu podajemy. |
7
Done
|
Sałatę wykładamy na talerz, a na niej kładziemy kawałki kurczaka w cieście. Dodatkiem do tego dania może być w wersji letniej, bagietka, lub ziemniak z grilla. Do picia w upalne dni polecam dobrze schłodzonego Radlera, jest pyszny i bezpieczny dla wszystkich bo nie zawiera alkoholu (0%) :) |
8
Done
|