Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne i błyskawiczne ciasta z serem, półkruche, delikatne. Ciastka przygotowuje się błyskawicznie. Jako nadzienie można użyć sera takiego samego jakiego używacie do przygotowania naleśników z serem.
Ciastka można podawać dzieciom na drugie śniadanie lub podwieczorek, doskonale smakują ze szklanką mleka. jeśli potraktuje je jako przekąskę lepiej będzie zrezygnować z posypywania ich cukrem pudrem. Jeśli ciasteczka traktujemy jako deser to cukier puder będzie jak najbardziej odpowiedni i zdecydowanie go polecam.
Na moim kanale na You Tube znajdziecie znacznie więcej przepisów nie tylko na ciastka, ale wiele pomysłów na obiady i domowe pieczywo, zapraszam więc do odwiedzin 🙂
Życzę Wam smacznego 🙂
Zobacz również przepis na Ciastka Serowe z Jabłkami
Ciastka z Serem
Składniki na 12-14 szt.
Masa Serowa:
-
250 g sera białego tłustego lub półtłustego
-
1 jajko
-
30 g cukru
-
20 g mąki pszennej
-
1 cukier waniliowy
-
1 łyżka śmietany (18%)
-
skórka otarta z połowy pomarańczy
Ciasto:
-
100 g miękkiego masła
-
100 g cukru i cukier waniliowy
-
1 jajko
-
260 g maki pszennej (+do podsypania)
-
1 płaska łyżeczka sody (4g)
-
szczypta soli
-
skórka otarta z pomarańczy
-
100 g śmietany (18%)
Przepis na doskonałe Ciastka Serowe z Jabłkami znajdziecie tutaj (klik)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania Masy Serowej:W misce zmiksować ser z cukrem, jajkiem, śmietaną i skórką pomarańczową. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia składników. |
2
Done
|
Przygotowanie ciasta:Masło i cukier zmiksować krótko. Dodać jajko i śmietanę, zetrzeć pozostałą skórkę z pomarańczy, zmiksować chwilę, żeby składniki się połączyły. Teraz do masła wsypać mąkę, sodę i sól, wszystko miksujemy chwilę, powstanie gęste ciasto. Podsypując mąką ciasto rozwałkowujemy je na cienki ok. 1 cm placek. |
3
Done
|
Z placka wycinamy kółka, u mnie 11 cm, ale mogą być nieco mniejsze lub nieco większe, to zależy od Was. W ten sam sposób postępujemy z całym ciastem i masą. |
4
Done
|
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest w mące omiatamy je pędzlem kuchennym. |
5
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. z termoobiegiemCiastka pieczemy przez 15-18 min do zrumienienia. Zimne ciastka można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) |
6
Done
|
5 komentarzy Ukryj
Blagam, powiedz, ze na cieplo tez mozna, bo przeciez nie wytrzymam, az ostygna!
Można, oczywiście można, nawet powinno się porównać wersję ciepłą do zimnej 😘
O O K.k.
Wyszły doskonałe, z calego serca polecam.
A inna forma zwijania?,