Przepis na pyszne i błyskawiczne ciasta z serem, półkruche, delikatne. Ciastka przygotowuje się błyskawicznie.
Jako nadzienie można użyć sera takiego samego jakiego używacie do przygotowania naleśników z serem.
Ciastka można podawać dzieciom na drugie śniadanie lub podwieczorek, doskonale smakują ze szklanką mleka. jeśli potraktuje je jako przekąskę lepiej będzie zrezygnować z posypywania ich cukrem pudrem. Jeśli ciasteczka traktujemy jako deser to cukier puder będzie jak najbardziej odpowiedni i zdecydowanie go polecam.
Na moim kanale na You Tube znajdziecie znacznie więcej przepisów nie tylko na ciastka, ale wiele pomysłów na obiady i domowe pieczywo, zapraszam więc do odwiedzin
Zobacz więcej filmów

SKŁADNIKI
- Masa Serowa:
- 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka śmietany (18%)
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- Ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru i cukier waniliowy
- 1 jajko
- 260 g maki pszennej (+do podsypania)
- 1 płaska łyżeczka sody (4g)
- szczypta soli
- skórka otarta z pomarańczy
- 100 g śmietany (18%)
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ:
W misce zmiksować ser z cukrem, jajkiem, śmietaną i skórką pomarańczową. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Masę można przygotować mikserem ręcznym, ale jeśli go nie macie można wszystko zgnieść razem widelcem i dokładnie wymieszać.
Odstawić i przygotować ciasto.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Masło i cukier zmiksować krótko. Dodać jajko i śmietanę, zetrzeć pozostałą skórkę z pomarańczy, zmiksować chwilę, żeby składniki się połączyły.
Teraz do masła wsypać mąkę, sodę i sól, wszystko miksujemy chwilę, powstanie gęste ciasto.
Najlepiej ciasto wyrabia się ręką.
Wykładamy ciasto na blat i zagniatamy kilka minut, aż powstanie jednolite ciasto.
Podsypując mąką ciasto rozwałkowujemy je na cienki ok. 1 cm placek.
Z placka wycinamy kółka, u mnie 11 cm, ale mogą być nieco mniejsze lub nieco większe, to zależy od Was.
Ciasto pozostałe po wycinaniu kółek zagniatamy i znowu rozwałkowujemy.
Na połowie każdego krążka ciasta kładziemy porcję (ok. 1 łyżki) masy serowej, przykrywamy drugą połową ciasta.
W ten sam sposób postępujemy z całym ciastem i masą.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli ciasto jest w mące omiatamy je pędzlem kuchennym.
Ciastka smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 190 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Ciastka pieczemy przez 15-18 min do zrumienienia.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Zimne ciastka można oprószyć cukrem pudrem.
Notes
Składniki na 12-14 szt.
Przepisy na Ciastka
5 komentarzy
Blagam, powiedz, ze na cieplo tez mozna, bo przeciez nie wytrzymam, az ostygna!
Można, oczywiście można, nawet powinno się porównać wersję ciepłą do zimnej 😘
O O K.k.
Wyszły doskonałe, z calego serca polecam.
A inna forma zwijania?,