Ciastka z Serem – Kruche Naleśniczki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciastka z Serem – Kruche Naleśniczki

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszne i błyskawiczne ciasta z serem, półkruche, delikatne. Ciastka przygotowuje się błyskawicznie. Jako nadzienie można użyć sera takiego samego jakiego używacie do przygotowania naleśników z serem

Ciastka można podawać dzieciom na drugie śniadanie lub podwieczorek, doskonale smakują ze szklanką mleka. jeśli potraktuje je jako przekąskę lepiej będzie zrezygnować z posypywania ich cukrem pudrem. Jeśli ciasteczka traktujemy jako deser to cukier puder będzie jak najbardziej odpowiedni i zdecydowanie go polecam.

Na moim kanale na You Tube znajdziecie znacznie więcej przepisów nie tylko na ciastka, ale wiele pomysłów na obiady i domowe pieczywo, zapraszam więc do odwiedzin 🙂

Życzę Wam smacznego 🙂

 

  • Sernik
  • Ciastka
  • Ciastka z Serem

 

Zobacz również przepis na Ciastka Serowe z Jabłkami 

 

Ciastka z Serem

Składniki na 12-14 szt.

Masa Serowa:

  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego

  • 1 jajko

  • 30 g cukru

  • 20 g mąki pszennej

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 łyżka śmietany (18%)

  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła

  • 100 g cukru i cukier waniliowy

  • 1 jajko

  • 260 g maki pszennej (+do podsypania)

  • 1 płaska łyżeczka sody  (4g)

  • szczypta soli

  • skórka otarta z pomarańczy

  • 100 g śmietany (18%)

 

 

 

Przepis na doskonałe Ciastka Serowe z Jabłkami znajdziecie tutaj (klik)

 

(Visited 8 977 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania Masy Serowej:

W misce zmiksować ser z cukrem, jajkiem, śmietaną i skórką pomarańczową. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Masę można przygotować mikserem ręcznym, ale jeśli go nie macie można wszystko zgnieść razem widelcem i dokładnie wymieszać.
Odstawić i przygotować ciasto.

2
Done

Przygotowanie ciasta:

Masło i cukier zmiksować krótko. Dodać jajko i śmietanę, zetrzeć pozostałą skórkę z pomarańczy, zmiksować chwilę, żeby składniki się połączyły.

Teraz do masła wsypać mąkę, sodę i sól, wszystko miksujemy chwilę, powstanie gęste ciasto.
Najlepiej ciasto wyrabia się ręką.
Wykładamy ciasto na blat i zagniatamy kilka minut, aż powstanie jednolite ciasto.

Podsypując mąką ciasto rozwałkowujemy je na cienki ok. 1 cm placek.

3
Done

Z placka wycinamy kółka, u mnie 11 cm, ale mogą być nieco mniejsze lub nieco większe, to zależy od Was.
Ciasto pozostałe po wycinaniu kółek zagniatamy i znowu rozwałkowujemy.
Na połowie każdego krążka ciasta kładziemy porcję (ok. 1 łyżki) masy serowej, przykrywamy drugą połową ciasta.

W ten sam sposób postępujemy z całym ciastem i masą.

4
Done

Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeśli ciasto jest w mące omiatamy je pędzlem kuchennym.
Ciastka smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą.

5
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. z termoobiegiem

Ciastka pieczemy przez 15-18 min do zrumienienia.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Zimne ciastka można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Chlebek Bananowy
previous
Żytni Chlebek Bananowy – Pyszny
Chili z Mięsa Mielonego
next
Chili Con Carne – Najlepszy Klasyczny Przepis
Chlebek Bananowy
previous
Żytni Chlebek Bananowy – Pyszny
Chili z Mięsa Mielonego
next
Chili Con Carne – Najlepszy Klasyczny Przepis

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »