Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na sznycelki z polędwiczek kurczaka. Delikatne kotleciki doskonałe na obiad dla dzieci.
Do przygotowania kotletów można użyć piersi z kurczaka, ale polędwiczki będą delikatniejsze i szczególnie dla dzieci smaczniejsze.
Sznycle przygotowujemy w klasyczny sposób rozbijając mięso delikatnie tłuczkiem, a następnie obtaczając je w mące, jajku i tartej bułce.
Kotleciki z polędwiczek można smażyć na oleju lub tylko na maśle klarowanym. Aby jednak sznycelki były delikatniejsze, ja duszę je przez ok. 30 min na maleńkim ogniu pod przykryciem. Dzięki duszeniu mięso jest niezwykle miękkie i można je kroić widelcem, bez użycia noża.
Przyprawione mięso można przechowywać w lodówce do 2 dni. Można je również mrozić po usmażeniu i całkowitym wystudzeniu.
DODATKI DO KOTLETÓW
Klasycznym dodatkiem do kotletów jest
SURÓWKI
Obiad bez warzyw jest niepełny, dlatego polecam podawanie kotletów z dodatkiem surówek lub jarzynek.
My najchętniej jemy sznycle i nie tylko te drobiowe z surówką z kapusty kiszonej .
Więcej pomysłów na domowe surówki i warzywa gotowane
surówka z porów
brukselka pieczona
Polecam, ten niezwykle łatwy i szybki obiad, smacznego 🙂
Sznycelki Kotlety z Polędwiczek Kurczaka
Składniki:
ok. 500 g polędwiczek z kurczaka (lub piersi)
ok. 2 łyżek soli
ok. 1,5 łyżki pieprzu
ok. 1,5 łyżki słodkiej papryki (lub ostrej)
olej do smażenia
ok. 2 łyżek masła
1-2 jajka + odrobina wody
ok. 1 szklanki mąki pszennej
ok. 1,5 szklanki tartej bułki
Przepisy na Dania Główne
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Mięso myjemy, osuszamy w papierowych ręcznikach. Na desce kładziemy folię spożywczą, układamy na niej polędwiczki 2-3 szt, przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. |
2 Done | Rozbite mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (ostrą lub słodką). Lekko przyklepujemy przyprawy i przewracamy mięso na drugą stronę. Ponownie przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso można przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Można również smażyć kotleciki od razu. |
3 Done | |
4 Done | Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy mięso na gorącym oleju i na dużym ogniu smażymy przez 2-3 min, do chwili kiedy ładnie się zrumieni. W ten sposób dusimy kotlety przez ok. 20-30 min. Po ok. 30 min kotleciki są gotowe i można je podawać, pyszne są z dodatkiem ziemniaków, kaszy, klusek kładzionych i surówką z kiszonej kapusty. |
5 Done |