• Home
  • Dzieci
  • Kotlety z Kurczaka – Sznycelki z Polędwiczek Kurczaka
Kotlety z Kurczaka – Sznycelki z Polędwiczek Kurczaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety z Kurczaka – Sznycelki z Polędwiczek Kurczaka

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na sznycelki z polędwiczek kurczaka. Delikatne kotleciki doskonałe na obiad dla dzieci.

 

Do przygotowania kotletów można użyć piersi z kurczaka, ale polędwiczki będą delikatniejsze i szczególnie dla dzieci smaczniejsze.

Sznycle przygotowujemy w klasyczny sposób rozbijając mięso delikatnie tłuczkiem, a następnie obtaczając je w mące, jajku i tartej bułce.

Kotleciki z polędwiczek można smażyć na oleju lub tylko na maśle klarowanym. Aby jednak sznycelki były delikatniejsze, ja duszę je przez ok. 30 min na maleńkim ogniu pod przykryciem. Dzięki duszeniu mięso jest niezwykle miękkie i można je kroić widelcem, bez użycia noża.

Przyprawione mięso można przechowywać w lodówce do 2 dni. Można je również mrozić po usmażeniu i całkowitym wystudzeniu.

 

DODATKI DO KOTLETÓW 

Klasycznym dodatkiem do kotletów jest

puree ziemniaczane

puree z batatów

kluski kładzione,

kopytka

domowe frytki 

SURÓWKI 

Obiad bez warzyw jest niepełny, dlatego polecam podawanie kotletów z dodatkiem surówek lub jarzynek.

My najchętniej jemy sznycle i nie tylko te drobiowe z surówką z kapusty kiszonej . 

Więcej pomysłów na domowe surówki i warzywa gotowane

colesław

surówka z porów

brukselka pieczona 

Polecam, ten niezwykle łatwy i szybki obiad, smacznego 🙂

 

Sznycle Drobiowe

Sznycelki Kotlety z Polędwiczek Kurczaka

Składniki:

  • ok. 500 g polędwiczek  z kurczaka (lub piersi)
  • ok. 2 łyżek soli
  • ok. 1,5 łyżki pieprzu
  • ok. 1,5 łyżki słodkiej papryki (lub ostrej)
  • olej do smażenia
  • ok. 2 łyżek masła
  • 1-2 jajka + odrobina wody
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1,5 szklanki tartej bułki

 

 

(Visited 656 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy w papierowych ręcznikach.

Na desce kładziemy folię spożywczą, układamy na niej polędwiczki 2-3 szt, przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Odkrywamy i odkładamy na talerz. W ten sam sposób rozbijamy wszystkie polędwiczki.

2
Done

Rozbite mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (ostrą lub słodką). Lekko przyklepujemy przyprawy i przewracamy mięso na drugą stronę. Ponownie przyprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowane mięso można przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Można również smażyć kotleciki od razu.

3
Done

Przygotowujemy 3 talerze. Na jeden wysypujemy mąkę, na drugi tartą bułkę, a na trzeci jajko. Jajko łączymy z odrobiną wody i widelcem energicznie mieszamy.

4
Done

Na patelni rozgrzewamy olej.
Mięso obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w tartej bułce.

Kładziemy mięso na gorącym oleju i na dużym ogniu smażymy przez 2-3 min, do chwili kiedy ładnie się zrumieni.
Następnie przewracamy polędwiczki na drugą stronę, od razu zmniejszamy płomień do małego, na mięso kładziemy masło, przykrywamy patelnię.

W ten sposób dusimy kotlety przez ok. 20-30 min.
Nie odkrywamy patelni, nie wypuszczamy gorącego powietrza.

Po ok. 30 min kotleciki są gotowe i można je podawać, pyszne są z dodatkiem ziemniaków, kaszy, klusek kładzionych i surówką z kiszonej kapusty.
POlecam, smacznego :)

5
Done

Dorota

Pączki Serowe
previous
Oponki Serowe – Pączki z Dziurką – krok po kroku
Ciasto z Kakao
next
Przepis na Babkę Marmurkową Cytrynowo-Pomarańczową
Pączki Serowe
previous
Oponki Serowe – Pączki z Dziurką – krok po kroku
Ciasto z Kakao
next
Przepis na Babkę Marmurkową Cytrynowo-Pomarańczową

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię