Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny chlebek bananowy upieczony z żytnią mąką chlebową, jak na prawdziwy chleb przystało. Jest wilgotny o intensywnie bananowym smaku. Dodatek gorzkiej czekolady bardzo tutaj pasuje. To nie pierwsze ciasto bananowe na blogu, ale pierwsze na mące żytniej.
Mój Tadzio nie może się od niego oderwać.
Polecamy 🙂

Żytni Chlebek Bananowy
Składniki:
- 120 gr masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka (L)
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki żytniej chlebowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 duże banany bardzo dojrzałe
- 1/2 szklanki maślanki
- 50 gr gorzkiej czekolady (pokruszonej na małe kawałki)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Formę keksową posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (można nie smarować masłem, ale papier lepiej trzyma się kiedy forma jest tłusta).
W misie miksera umieścić miękkie masło, cukier i cukier waniliowy, zmiksować na puszystą jasną masę. Dodać jajka i zmiksować do połączenia się składników, dodać banany i ponownie zmiksować.
Do masy wsypać mąkę z dodatkami i na wolnych obrotach miksować, wlać maślankę, wsypać czekoladę, dokłądnie wymeiszać.
Przełóżyć do formy. Piec 50-55 min lub dłużej do ,,suchego patyczka”. W połowie pieczenia jeżeli ciasto zaczyna się przypiekać, móżna zmniejszyć temperaturę do 170 st.C.
Studzić na kuchennej kratce. Podawać zimne.
Smacznego.
Do upieczenia ciasta przydadzą się :
Więcej ciast bananowych znajdziecie tutaj:
Ciasto bananowe z płatkami owsianymi i czekoladą
Ciasto bananowe z duszonymi jabłkami
Jeden komentarz Ukryj
Dzień dobry. Jakiej wielkości musi być foremka do tej ilości ciasta ?