0 0
Bakłażan Faszerowany

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bakłażan Faszerowany

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Czy znasz ten moment, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego na obiad, ale brakuje ci pomysłu?

Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję, która zaskoczy twoje podniebienie i pozwoli ci cieszyć się smakiem każdego kęsa – bakłażan faszerowany!
To danie obiadowe, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem i zdrowymi składnikami.

Pomyśl o tym: soczysty bakłażan, pełen aromatycznych ziemniaków, pomidorów i papryki czerwonej – czy może być coś bardziej kuszącego? To prawdziwa gratka dla smakoszy kuchni roślinnej i tych, którzy cenią sobie zdrowe jedzenie.

 

 

 

 

Co najlepsze, składniki potrzebne do przygotowania tego wyjątkowego obiadu znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. To znaczy, że nie musisz się martwić, czy znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Wystarczy, że zrobisz szybkie zakupy i będziesz gotowy na kulinarne wyzwanie!

Bakłażan faszerowany to więcej niż tylko kolejna zapiekanka. To kreatywna kombinacja smaków i tekstur, która rozgrzewa serce i podbija podniebienie. Takie danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację ze znajomymi. Każdy, kto spróbuje tego niezwykłego przepisu, na pewno będzie chciał znać jego sekrety!

Jeśli więc masz ochotę na coś nowego i wyjątkowego, sięgnij po bakłażan faszerowany. To prawdziwy hit kulinarny, zapewniam i zachęcam Cię do upieczenia tej pysznej zapiekanki.

 

Zapraszam na mój kanał
YT KUCHNIA DOROTY

 

 

 

 

Bakłażany Faszerowane

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 papryka czerwona

  • 1 duża szalotka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 puszka pomidorów (400 g)

  • ok. 1 szk sera mozarella

  • 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i 0,5 ostrej

  • sól i pieprz

 

na sos

  • 1 puszka pomidorów 400 g

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz, cukier

 

 

 

 

Przepis na dania z Bakłażanem

 

(Visited 202 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Bakłażany obieram ze skórki w paski. Tak jak na zdjęciu.

Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem, każdego bakłażana.
Posypuję solą i polewam oliwą. Lekko wcieram rękami oliwę i sól w bakłażany.

2
Done

Piekarnik nagrzewam do 210 st.C.

Bakłażany piekę bez przykrycia przez 30-35 min.

3
Done

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki obieram, kroję w drobną kostkę.
Paprykę, również kroję w drobną kostkę.
Szalotkę siekam w kostkę.
Czosnek przepuszczam przez praskę.

4
Done

Na patelni rozgrzewam oliwę, szklę szalotkę przez 5 min, następnie wrzucam ziemniaki. Przykrywam i na średnim ogniu smażę ok. 5 min.
Następnie na patelnię wrzucam paprykę i dodaję przyprawy i pomidory z puszki.
Całość mieszam, przykrywam i duszę 15 min.

Drugą puszkę pomidorów podgrzewam w garnuszku z dodatkiem czosnku, pieprzu, soli i odrobiny cukru. Duszę przez chwilę.

Farsz zdejmuję z ognia i odstawiam.

5
Done

Z piekarnika wyjmuję upieczone bakłażany.

Każdy z nich nacinam wzdłuż, nie przecinam do końca.
Ma powstać jak by kieszeń.

6
Done

Do naczynia żaroodpornego wlewam sos pomidorowy.
Układam na nim bakłażany i każdy napełniam farszem.

7
Done

Wstawiam do piekarnika na 30 min.
Wyjmuję z piekarnika i posypuję startym serem mozarella.

Wstawiam jeszcze na 10 min.
Wyjmuję i podaję .

8
Done

Dorota

previous
Mini Serniczki
Miodowy Kurczak Pieczony
next
Kurczak Pieczony w Marynacie Miodowej
previous
Mini Serniczki
Miodowy Kurczak Pieczony
next
Kurczak Pieczony w Marynacie Miodowej

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »