Mini serniczki to niezwykle smaczny i prosty do przygotowania deser. To doskonały przepis na Słodki Stół.
Przepis na te bardzo łatwe do upieczenia serniczki nadaje się na większe i mniejsze uroczystości.
Do upieczenia mini serniczków doskonale nadaje się ser z wiaderka. Zarówno ser jak i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki kilka godzin przed pieczeniam ciastek.
Serniczki upiekłam w najzwyklejszych papierowych papilotkach, które umieściłam w formie do pieczenia babeczek. Jeśli nie masz takiej formy, to ciasta należy piec w kartonowych, sztywnych papilotkach, które dadzą gwarancję utrzymania masy serowej w czasie pieczenia.
Ciastka piekę w dość niskiej temperaturze bo wystarczy 170 st.C. z termoobiegiem, lub 175 st.C. z grzałką góra dół.
Mini serniczki są niewielkie dlatego pieczenie ich przez 30 min, to wystarczający czas.
Jeśli nie lubicie lub nie macie truskawek, owoce te można zamienić na każde inne miękkie owoce: jagody, borówki, brzoskwinie z puszki lub świeże, maliny, lub wiśnie.
Ciasto najsmaczniejsze jest kiedy wszystkie składniki dokładnie wystygną, dlatego można je upiec dzień przed podaniem.
Przepisy na SERNIKI

SKŁADNIKI
- 500 g sera z wiaderka
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy (40g)
- 1-2 łyżki skórki pomarańczowej
- Spód:
- ok 100 g herbatników czekoladowych
- ok. 70 g rozpuszczonego masła
- Galaretka:
- ok. 150 g mrożonych owoców u mnie truskawki
- ok. połowy galaretki owocowej
- odrobina soku pomarańczowego
przygotowanie
Herbatniki łamię na kawałki, wkładam do malaksera.
Dodaję rozpuszczone masło miksuję na jednolitą masę.
Po 1 łyżce masy wkładam do papierowych papilotek i ugniatam je dnem kieliszka.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
Ser, jajka, cukier i budyń wkładam do misy i na średnich obrotach miksuję na jednolitą masę.
Skórkę pomarańczową siekam drobno, oprószam łyżką mąki.
Skórkę wkładam do masy serowej, całość mieszam łopatką.
Papilotkami wykładam formę do pieczenia babeczek.
Dno wykładam herbatnikami.
Następnie do każdej papilotki wkładam porcję masy serowej.
Ja rozkładam masę przy pomocy łyżki do lodów.
Masa może zajmować ok. 2/3 wysokości foremki.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 170 ST.C.
Serniczki piekę ok. 30 min.
Studzę w uchylonym piekarniku.
Wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.
Kiedy serniczki są już zimne, wierzch przykrywam warstwą galaretki truskawkowej. Odstawiam do całkowitego zastygnięcia.
Najlepiej zostawić ciastka na całą noc w chłodnym miejscu.
GALARETKA TRUSKAWKOWA:
Mrożone lub świeże truskawki podgrzewam w garnuszku razem z sokiem pomarańczowym.
Gotuję ok. 5-8 min, aż owoce zrobią się miękkie.
Zdejmuję garnek z gazu i miksuję całość na gładką masę.
Wsypuję galaretkę i mieszam, aż całkowicie się rozpuści.
Odstawiam. Zimną i delikatnie gęstniejącą galaretką przykrywam zimne serniczki.
Zapraszam na kanał You Tube Kuchnia Doroty