Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mini serniczki to niezwykle smaczny i prosty do przygotowania deser. To doskonały przepis na Słodki Stół.
Przepis na te bardzo łatwe do upieczenia serniczki nadaje się na większe i mniejsze uroczystości.
Do upieczenia mini serniczków doskonale nadaje się ser z wiaderka. Zarówno ser jak i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki kilka godzin przed pieczeniam ciastek.
Serniczki upiekłam w najzwyklejszych papierowych papilotkach, które umieściłam w formie do pieczenia babeczek. Jeśli nie masz takiej formy, to ciasta należy piec w kartonowych, sztywnych papilotkach, które dadzą gwarancję utrzymania masy serowej w czasie pieczenia.
Ciastka piekę w dość niskiej temperaturze bo wystarczy 170 st.C. z termoobiegiem, lub 175 st.C. z grzałką góra dół.
Mini serniczki są niewielkie dlatego pieczenie ich przez 30 min, to wystarczający czas.
Jeśli nie lubicie lub nie macie truskawek, owoce te można zamienić na każde inne miękkie owoce: jagody, borówki, brzoskwinie z puszki lub świeże, maliny, lub wiśnie.
Ciasto najsmaczniejsze jest kiedy wszystkie składniki dokładnie wystygną, dlatego można je upiec dzień przed podaniem.
Przepisy na SERNIKI
Mini Serniczki
Składniki na 12 szt.
-
500 g sera z wiaderka
-
100 g cukru
-
2 jajka
-
1 budyń śmietankowy (40g)
-
1-2 łyżki skórki pomarańczowej (przepis tutaj👆)
Na spód:
-
ok 100 g herbatników czekoladowych
-
ok. 70 g rozpuszczonego masła
Na galaretkę:
-
ok. 150 g mrożonych owoców u mnie truskawki
-
ok. połowy galaretki owocowej
-
odrobina soku pomarańczowego
Zapraszam na kanał Kuchnia Doroty
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Herbatniki łamię na kawałki, wkładam do malaksera. Po 1 łyżce masy wkładam do papierowych papilotek i ugniatam je dnem kieliszka. |
2
Done
|
Przygotowanie masy serowej:Ser, jajka, cukier i budyń wkładam do misy i na średnich obrotach miksuję na jednolitą masę. Skórkę pomarańczową siekam drobno, oprószam łyżką mąki. |
3
Done
|
Papilotkami wykładam formę do pieczenia babeczek. Następnie do każdej papilotki wkładam porcję masy serowej. Masa może zajmować ok. 2/3 wysokości foremki. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 170 st.C. |
5
Done
|
Galaretka truskawkowa:Mrożone lub świeże truskawki podgrzewam w garnuszku razem z sokiem pomarańczowym. Zdejmuję garnek z gazu i miksuję całość na gładką masę. Odstawiam. Zimną i delikatnie gęstniejącą galaretką przykrywam zimne serniczki. |
6
Done
|