• Home
  • Grill
  • Pieczone Buraki i Cukinia na Sosie z Fety
0 0
Pieczone Buraki i Cukinia na Sosie z Fety

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczone Buraki i Cukinia na Sosie z Fety

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeśli szukasz prostego, zdrowego i pysznego pomysłu na przystawkę lub przekąskę, warto sięgnąć po pieczone warzywa z sosem feta. To danie pełne smaku i kolorów, które zadowoli zarówno wegetarian, jak i miłośników pysznych i lekkich potraw.

Wybierz się w kulinarną podróż do śródziemnomorskiego smaku, łączącego w sobie soczyste kawałki pieczonej cukinii i słodkiego buraka, podanych na  aromatycznym sosie z sera feta i czosnku. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i pełnowartościowe dania, a jednocześnie nie chcą rezygnować z intensywnych doznań smakowych.

Pieczone warzywa zachowują swoją naturalną chrupkość i soczystość, co sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Dodatek sera feta nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru, delikatnie uzupełniając smak warzyw.

Ta grecka sałatka z pieczonymi warzywami to nie tylko wyśmienity sposób na urozmaicenie codziennej diety, ale także doskonały pomysł na przystawkę podczas spotkań ze znajomymi czy grilla w ogrodzie. Połączenie chrupiących warzyw z kremowym sosem feta z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Nie czekaj dłużej i sprawdź sam, jak łatwo można przygotować to pyszne danie. Przygotowanie jest proste, a efekt – niesamowity.

Zaskocz swoich bliskich i przyjaciół tym zdrowym, wegetariańskim przysmakiem, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia!

 

 

Przepisy na Pyszne
SAŁATKI i PRZYSTAWKI 

 

 

 

 

 

 

Pieczone Warzywa na Sosie z Sera Feta

Składniki:

  • 3-4 średnie buraki

  • 2 cukinie

  • oliwa, sól, pieprz

 

Sos z Fety

  • 1 opakowanie sera feta

  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich

 

Zapraszam na mój kanał YT ,,KuchniaDoroty” 

 

(Visited 206 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Buraki obieram, kroję na cząstki średniej grubości.
Cukinię kroję w średniej grubości plasterki.

Układam warzywa na blasze polecam oliwą, solę i doprawiam pieprzem świeżo mielonym.

Buraki i cukinia pieką śię różnie więc piekę je osobno.

2
Done

Piekarnik rozgrzewam do 200 st.C.

Buraki piekę ok. 45 min, lub do miękkości.
Cukinię piekę ok. 25 min.

Można najpierw włożyć buraki, a po 20 min, na blachę dołożyć cukinię.

3
Done

Upieczone warzywa wyjmuję i odkładam do lekkiego przestygnięcia.

4
Done

Przygotowanie sosu z Fety.

Fetę wkładam do malaksera, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki jogurtu, pieprz.
Całość miksuję, jeśli trzeba dodaję jeszcze 1 łyżkę jogurty.

Powinna powstać gładka jednolita, gęsta masa.

5
Done

Sos z fety wykładam na duży talerz i rozsmarowuję równą warstwą.
Na sos układam warzywa.

Orzechy podprażam na suchej patelni i posypuję nimi całe danie.

Podaję ze świeżą bagietką.
Smacznego!

6
Done

Dorota

previous
Zupa Pieczarkowa z Makaronem
next
Mini Serniczki
previous
Zupa Pieczarkowa z Makaronem
next
Mini Serniczki

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »