Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Szybki i łatwy przepis na kurczaka. To danie z serii Obiad w 30 min. Kurczak po upieczeniu jest soczysty i mięciutki, będzie smakował nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.
Kurczaka w marynacie można zostawić w lodówce na całą noc, a następnego dnia jedynie upiec. Tak przygotowane mięso jest doskonałe z dodatkiem ryżu, ziemniaków puree lub kopytek.
Polecam spróbujcie, a jest duża szansa, że będzie to Wasze ulubione danie.

Kurczak Pieczony w Marynacie Miodowej
Składniki:
- 1 kg udziców z kurczaka
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki masła
na marynatę miodową:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1,5 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i osuszyć w ręczniku papierowym.
Przygotwać marynatę miodową.
W misce połączyć przyprawy, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
Powstałą pastą natrzeć kawałki kurczaka. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-3 godz lub na całą noc w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C z termoobiegiem.
Przygotować rękaw do pieczenia.
Kawałki kurczaka oprószyć majerankiem, włożyć do rękawa, dodać masło. rękaw szczelnie zamknąć, ponacinać maleńkie dziurki ok. 5-6, żeby w trakcie pieczenia gorące powietrze mogło się powoli wydostawać i rękaw nie pękł.
Rękaw z kurczakiem położyć na blasze do pieczenia wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 50 min, następnie po wyłączeniu zostawić na 5 min w zamkniętym piekarniku.
Wyjąć, rozciąć rękaw, odlać sos do sosjerki. Kurczaka podawać polanego sosem.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na dania z KURCZAKA znajdziecie tutaj: