0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Babeczki Czekoladowe z Marcepanowym Kremem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki Czekoladowe z Marcepanowym Kremem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, lekkie babeczki czekoladowe z marcepanowym kremem. Idealny deser dla dzieci, może zastąpić urodzinowy tort.
Krem Marcepanowy można użyć do przełożenia tortu lub jako dodatek do lodów.

Babeczki przechowujemy w lodówce, a posypką oprószamy dopiero przed podanie.

Smacznego 🙂

 

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”17715″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,50,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Babeczki Czekoladowe z Marcepanowym Kremem

Składniki na 12 szt. babeczek:

  • 120 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 1/4 szkl. kakao
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki zapachu waniliowego

na krem marcepanowy:

  • 200 g masła
  • 200 g marcepanu
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • 70 g serka śmietankowego
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania babeczek:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałka góra/dół. 

Masło i czekoladę rozpuścić, przestudzić, dodać jajka, cukier, śmietanę i zapach, dokładnie wymieszać.

Mąkę, sodę, proszek, kakao i sól połączyć, wymieszać.
Do suchych składników wlać mokre i wszystko razem zmiksować, tylko do połączenia składników.

Formę do babeczek wyłożyć jednorazowymi papilotkami. napełnić papilotki do połowy wysokości lub nieco więcej, ciasta jest dokładnie tyle ile potrzeba na 12 babeczek pieczonych
w najpopularniejszej formie.

Babeczki pieczemy ok. 18-20 min do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy całkowicie.

Dekorujemy kremem marcepanowym lub podajemy bez kremu.

Przygotowanie kremu marcepanowego:

Marcepan pokruszyć, rozpuścić w garnuszku razem z mlekiem. Jeśli mleka będzie za mało można doda 1–2 łyżki. Ogień pod garnkiem powinien być średni, żeby nie przypalić marcepanu, mieszamy cały czas masę do chwili kiedy nie będzie już żadnych grudek. Zdejmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło z cukrem miksujemy na puszystą pasę, najlepiej płaską końcówką i na wysokich obrotach. Kiedy masło jest puszyste dodajemy serek, miksujemy krótko. Następnie cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy partiami marcepan. Miksujemy do chwili kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Krem należy teraz wstawić do lodówki na ok. 30 min, żeby zgęstniał.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Ozdabiamy babeczki i ew. posypujemy cukrową posypką.

Smacznego 🙂

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image_slider ids=”17717,17718,17719″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”50,none,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

(Visited 1 533 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową
next
Szynka Pieczona – Domowa Wędlina
previous
Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową
next
Szynka Pieczona – Domowa Wędlina

6 komentarzy Ukryj

Dorotko, w przepisie na krem jest „serek śmietankowy” Czy możesz przybliżyć, jaki dokładnie to ma być serek, aby się udało?
Babeczki wyglądają smakowicie, uwielbiam smak marcepanu.
pozdrawiam

Ja użyłam śmietankowego Almette, ale może być każdy inny kanapkowy, ważne żeby był śmietankowy i niezbyt słony 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię