0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kokosanki – Kokosowe Ciastka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kokosanki – Kokosowe Ciastka

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia ciasteczka kokosowe czyli Kokosanki. Ja upiekłam moje w kształcie serc bo będą walentynkowym prezentem, ale można je formować w każdym innym kształcie lub tradycyjnie kłaść je łyżeczką i robić niewielkie okrągłe ciasteczka.

Kokosanki zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie i delikatne dlatego trzeba je odstawić do wystygnięcia i dopiero po lekkim stwardnieniu można zdejmować z blachy. Kokosanki będę lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Po całkowitym wystudzeniu kokosanki przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamykanej puszcze.

Polecam i życzę Wam wspaniałych Walentynek 🙂

 

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”17627″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,25,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Kokosanki

Składniki na ok. 15–18 ciastek:

1 jajko (L)

100 g cukru pudru

szczypta soli

130 g wiórków kokosowych

2 krople zapachu waniliowego

Sposób przygotowania kokosanek:

Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. termoobieg, blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajko z cukrem, solą i zapachem zmiksować na puszystą masę, wsypać wiórki i dokładnie wymieszać.  Powinna powstać bardzo gęsta, klejąca masa.. Masę kokosową uformować w płaski placek, powinien mieć ok. 1,5 cm grubości. Przy pomocy foremki do ciastek, u mnie serce, ale może być każdy inny kształt. Wycinać ciasta i delikatnie układać je na blasze.
Do ciastek można delikatnie wbić patyczek do szaszłyków, wówczas będziemy mieć a’la lizak.

Piec ciastka 8-10 min do lekkiego zrumienienia.
Wyjąć i odstawić na 7-8 min do przestygnięcia i lekkiego stwardnienia.

Smacznego 🙂

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”17628″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”20,none,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image_slider ids=”17629,17630,17631″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”3″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”50,none,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

(Visited 1 325 times, 1 visits today)

Dorota

Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz. 27 – na mroźną zimę
next
Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową
Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz. 27 – na mroźną zimę
next
Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię