Jak to zrobiłam, krok po kroku:
To już drugi przepis na sękacz jaki znajduje się na stronie. Pierwszy to klasyczny sękacz waniliowy, tym razem upiekłam biszkoptowy przekładaniec, waniliowo-czekoladowy. Jest pyszny, delikatny i wilgotny, idealnie pasuje do kawy. Polany gęstym cytrynowym lukrem smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Polecam 🙂
![ciasto ciasto, ciasto przepis, sękacz, sękacz przepis, jak upiec sękacz, jak zrobić sękacz, biszkopt, biszkopt przepis, ciasto biszkoptowe, ciasta biszkoptowe, ciasta biszkoptowe przepis, sękacz staropolski, sękacz domowy, kuchnia doroty, dorota gotuje, przepisy, kuchnia doroty przepisy,](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2016/01/ciasto1.jpg)
Sękacz
Składniki:
- 200 g bardzo miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 120 g cukru białego kryształu
- 7 jajek (L) białka i żółtka osobno
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- szczypta soli
- zapach waniliowy
- 3 łyżki wódki
Na lukier:
- 7 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Foremkę o wymiarach ok. 35 cm x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki, proszek do pieczenia i sól, połączyć, wymieszać dokładnie, odstawić.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę (najlepiej płaską końcówką).
Kiedy masa jest dokładnie wymieszana, po jednym dodawać żółtka, cały czas miksować na średnich obrotach miksera (4/9). Dodać zapach.
Kiedy wszystkie żółtka są już bardzo dokładnie wymieszane z masą maślaną, wsypać mąki i na niskich obrotach (2/9) wymieszać,
tak aby składniki dokładnie się połączyły. Wlać wódkę i ponownie wymieszać, krótko, wystarczy że ciasto będzie jednolite i gładkie.
Z białek i szczypty soli ubijać pianę, stopniowo dodawać cukier kryształ. Miksować na wysokich obrotach (7-8/9). Powinna powstać sztywna i lśniąca piana.
Teraz łączymy pianę z ciastem. Najpierw do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i energicznie mieszamy, tak aby rozluźnić ciasto.
Następnie dodajemy pozostałą pianę i teraz już delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Nie za długo, żeby piana nie opadła.
Przygotowujemy dwa rękawy cukiernicze lub dzielimy ciasto na dwie części. Do jednego rękawa przekładamy połowę ciasta.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Do drugiego rękawa przekładamy ciasto czekoladowe.
Obcinamy końcówkę rękawa z ciastem czekoladowym, wyciskamy 1/2 ciasta. na dno foremki lekko wyrównujemy za pomocą noża (ja tak robię).
Wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C.
Pieczemy 5-6 min.
Wyjmujemy i na czekoladowe, wyciskamy 1/2 ciasta waniliowego.
Foremkę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 5-6 min, ciasto powinno nabrać ciemno złotego koloru.
Powtarzamy proces, nakładają na waniliowe, warstwę ciasta kakaowego.
Po nałożeniu każdej warstwy ciasto wkładamy do piekarnika na 5-6 min.
Czynność powtarzamy do chwili kiedy wykorzystamy całe ciasto.
Upieczony sękacz studzimy w foremce, na kuchennej kratce. Kiedy ciasto jest zupełnie zimne obrysowujemy je dookoła ostrym nożem i wyjmujemy z foremki.
Po prostu przewracamy foremkę do góry dnem, ciasto bardzo ładnie wyjdzie z naczynia.
Przygotowanie lukru:
W misce łączymy cukier puder z 1 łyżką soku z cytryny i bardzo dokładnie mieszamy, jeśli jest zbyt suchy dolewamy kolejną łyżkę soku i ponownie bardzo dokładnie mieszamy. Lukier powinien być tak gęsty, żeby na cieście rozsmarowywać go nożem, a nie rozlewać.
Na zimnym cieście rozsmarowujemy lukier i pozostawimy do zastygnięcia.
Ciasto kroimy ostrym nożem.
Smacznego 🙂
Sękacz