0 0
Kanie Smażone

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kanie Smażone

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Smażone kapelusze kani, czyli alternatywa dla kotletów schabowych. Dla mnie danie idealne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Grzybów przed smażeniem starajmy się nie myć w wodzie, chyba, że będą bardzo brudne, ale na szczęście zdarza się to bardzo rzadko bo do smażenia wykorzystujemy jedynie kapelusze, a te znajdują się najczęściej wysoko nad ziemią.

Kani nie smażcie zbyt długo, bo zrobią się gumowe i niesmaczne, wystarczy, że panierka ładnie się przyrumieni i danie gotowe.

Smacznego 🙂

 

Kanie Smażone

Kanie Smażone

Składniki na 2 osoby:

  • 4 duże kapelusze kani
  • ok. 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 jako (L) + 1 łyżka wody
  • sól i pieprz
  • masło klarowane lub olej rzepakowy (u mnie masło)

 

(Visited 184 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Kanie oczyścić, najlepiej zrobić to przy pomocy kuchennego pędzla, dokładnie ,,przeczesać" kapelusze grzybów z dwóch stron.
Grzybów raczej nie myjemy pod wodą chyba, że są bardzo brudne.

2
Done

Przygotować dwa średnie talerze. Na 1. rozbełtać jajko z łyżką wody, na 2 wsypać tartą bułkę.
Na dużej patelni rozgrzać masło lub olej.

3
Done

Kanie obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce, od razu kłaść na gorący tłuszcz.
Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 min do zrumienieneia, następnie przekręcić na drugą stronę i znowu smażyć 3-4 min.
Nie smażymy grzybów zbyt długo, żeby nie zrobiły się gumowe.

4
Done

Podajemy gorące z dodatkiem zielonej sałaty i pomidorów, można oczywiście potraktować smażone kanie jak kotlety i doać do nich purre ziemniaczane i sórówkę, np. z kiszonej kapusty.
Polecam :)

5
Done

Dorota

previous
Sękacz Waniliowo-Czekoladowy
next
Sos Pieczarkowy z Dodatkiem Grzybów Leśnych
previous
Sękacz Waniliowo-Czekoladowy
next
Sos Pieczarkowy z Dodatkiem Grzybów Leśnych

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię