Składniki
-
300 g mąki pszennej tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
200 g miękkiego masła
-
200 g cukru pudru
-
1 cukier wanilinowy
-
(białka i żółtka) 5 jajek
-
300 g bakalii drobno pokrojonych
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Keks to jedno z moich ulubionych ciast. Jest wilgotny i bardzo słodki, dzięki dużej ilości bakalii.
Keks to prawdziwie świąteczne ciasto.
Pieczemy go zawsze większą ilość, bo keks doskonale się przechowuje i długo jej świeży. Przechowujemy go w plastikowym pojemniku w chłodnym miejscu. To wystarczy aby przez całe święta cieszyć się smakiem pysznego, wilgotnego ciasta. Z powodzeniem wytrzyma do Nowego Roku, będzie nawet smaczniejszy 🙂
Ja do moich keksów użyłam rodzynek, żurawiny, orzechów laskowych i włoskich oraz skórki pomarańczowej w syropie, ale każdy może dodać swoje ulubione bakalie.
Przepisy na ŚWIĘTA
Kuchnia Doroty TV
Steps
1
Done
|
Najlepiej przygotować dwie niewielkie keksówki (2 x 10-14 cm) posmarować masłem |
2
Done
|
W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszać. Odstawić. Bakalie drobno posiekać i oprószyć 1 łyżką mąki, dokładnie wymieszać, żeby wszystkie były obtoczone w mące (zapobiega to opadaniu owoców w trakcie pieczenia). |
3
Done
|
Masło i cukier zmiksować razem na jasną, lekką masę (najlepiej płaską końcówką miksera). Po każdy miksować do całkowitego połączenia składników. Do maślanej masy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, powstanie bardzo gęste ciasto. |
4
Done
|
Z białek ubić pianę, miksować do chwili, kiedy piana będzie lśniąca i sztywna. |
5
Done
|
Do misy z ciastem włożyć ok. 1/3 piany i zmiksować na średnich obrotach, żeby trochę ,,rozluźnić" ciasto. |
6
Done
|
Piekarnik rozgrzany do 180 st.C. z termoobiegiem |
7
Done
|
Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce w foremkach. Zimne keksy można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :) |
8
Done
|
7 komentarzy Ukryj
Dorotko, u Ciebie zawsze widzę piękny efekt pracy Mistrza :). Tak jest od 1. razu, gdy trafiłam w to miejsce. Podziwiam i gratuluję :).
Anetko, bardzo, bardzo dziękuję, zawsze zapraszam i serdecznie pozdrawiam 😀
🙂
Mam pytanie co do piekarnika… piec w 180 st.C, ale góra dół czy w termobiegu?
Piec w 180 st.C. z termoobiegiem.
Chciałam powiedzieć, że pomimo pomylenia kolejności dodawania składników (mąkę dodałam na końcu), keks wyszedł idealnie.
Przepis jest rewelacyjny.
Ciasto bardzo smaczne
Bardzo się cieszę, że smakuje. Moja rodzina również uwielbia to ciasto, więc tym bardziej jest mi miło, że keks smakuje nie tylko nam 🙂