Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Moja ulubiona wersja zimowej kawy. Cudownie pachnąca piernikiem, aromatyczna i słodka. U mnie najczęściej w wersji zbożowej, ale kiedy robię ją przed południem to używam zwykłej kawy ziarnistej.
Najbardziej lubię w niej to, że mogę ją pić razem z moim dzieckiem. Kawa zbożowa, pachnąca piernikami doskonale rozgrzewa, ale nie pobudza, dlatego dla wszystkich miłośników smaku kawy jest doskonała, bezpieczna o każdej porze dnia. Zachęcam Was do przygotowania takiej kawy, słodzić można ją miodem lub tak jak ja brązowym cukrem.
Aromat piernikowy jest w kawie bardzo delikatny, więc jeśli lubicie nieco intensywniejsze smaki, dodajcie odrobinę więcej cynamonu.
Polecam na mroźne, zimowe dni 🙂
Kawa Piernikowa
Składniki na piernikową kawę:
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 laska kory cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łupinka kardamonu
- 3-4 goździki
- 1-2 gwiazdki anyżu
- 1- 2 łyżeczki kawy zbożowej lub zwykłej kawy ziarnistej
Sposób przygotowania piernikowej kawy:
W garnuszku zagotować mleko z przyprawa. Przyprawy wrzucamy do zimnego mleka i podgrzewamy do chwili kiedy mleko zacznie ,,rosnąć”.
Do filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy Inki, zalewamy ją mlekiem, które przecedzamy przez sitko, żeby usunąć przyprawy.
Mieszamy dokładnie, możemy na wierzch położyć mleczną piankę i posypać całość kawą lub kakao.
Pijemy gorącą.
Smacznego 🙂