Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny sernik, jeden z najlepszych jakie upiekłam ostatnio.
Sernik jest dość zbity, ale ma aksamitną konsystencję. Spód z brownie z gorzką czekoladą doskonale pasuje do słodkiej masy serowej.
Ja sernik ozdobiłam plastrami pomarańczy w syropie i domowym dżemem pomarańczowym, ale można również sernik polać, polewą czekoladową lub jedynie oprószyć cukrem pudrem.
W każdej wersji będzie równie pyszny.
Z tego przepisu upieczecie naprawdę duży sernik bo 26 cm., wystarczy na deser dla wielu osób.
Polecam 🙂
Sernik z mascarpone
na spodzie brownie
Składniki na sernik:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 250 g mascarpone
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1,5 szklanki cukru
- kilka kropli zapachu waniliowego lub pomarańczowego
- 5 jajek (L)
- po 1/4 szklanki rodzynek i żurawiny
Na spód brownie:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko (l lub XL)
- 150 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
Ponadto:
- ok. 1/2 szklanki domowego dżemu pomarańczowego z tego przepisu (klik)
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 2 ładne pomarańcze
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.
Przygotowanie spodu:
Tortownicę 26 cm., dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
W garnuszku umieścić połamaną na kawałki czekoladę, masło i cukier, podgrzewać na niewielkim ogniu i mieszać. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć. Zdjąć z ognia i odstawić
do wystygnięcia.
Kiedy masa jest chłodna lub zimna dodać jajko i dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z sodą, wymieszać dokładnie.
Powstanie gęste, lśniące ciasto.
Wyłożyć je na dno tortownicy i rozprowadzić po dnie równą warstwą. Wstawić do gorącego piekarnika na 7-8 min. Wyjąć i odstawić.
Przygotowanie masy serowej:
Do dużej misy włożyć ser, mascarpone i zapach, dokładnie wymieszać najlepiej płaską końcówką miksera. Następnie wsypać cukier i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
Cały czas miksując na średnich obrotach dodawać po jednym jajku, kiedy jajka są już dodane wsypujemy mąkę i kaszę manną, miksujemy do połączenia składników. Łopatką czyścimy brzegi misy i sięgając do dna mieszamy dokładnie składniki.
Na koniec wsypujemy rodzynki i żurawiny, mieszamy dokładnie.
Masę serową przelewamy na spód brownie. Wstawiamy do piernika rozgrzanego do 175 st.C. i pieczemy sernik 15 min,
następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st.C. i pieczemy kolejne 70 min. (cały czas z termoobiegiem). Studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min.
Następnie wyjmujemy i zostawimy do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik obrysowujemy ostrym nożem i rozpinamy formę.
Zimny sernik smarujemy dżemem pomarańczowym i ozdabiamy plastrami pomarańczy gotowanymi w syropie.
Przygotowanie pomarańczy w syropie:
Pomarańcze umyć, pokroić w średniej grubości plastry.
W dużym płaskim garnku połączyć cukier z wodą, zagotować. Zmniejszyć płomień, włożyć pomarańcze, powinny być przykryte wodą. Gotować w syropie prze ok. 20 min, na małym ogniu
bez przykrycia. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Plastry pomarańczy wyjąć i odłożyć
na kuchenną kratę, żeby odciekła syrop. Zimnymi przybrać sernik.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Cudne ciacho)))