Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Biscotti to ciastka, które zawsze dobrze mieć w domu. Swietnie się je przechowuje w szczelnym pojemniku a kiedy odwiedzi nas niespodziewany gość, mamy coś pysznego do kawy.
Jeśli chcecie, żeby przy krojeniu boscotti bardzo się nie kruszyły, dobrze jest posiekać owoce na mniejsze kawałki. Używajcie również bardzo ostrego noża i koniecznie z tarką.
Polecam 🙂

Boscotti z żurawiną i gorzką czekoladą
Składniki na ok. 30 biscotti:
- 70 gr masła miękkiego
- 3 jajka (M)
- 330 gr mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy
- 180 gr cukru
- 110 gr żurawiny suszonej
- 70 gr gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki
- Skórka otarta z jednej średniej lub dużej cytryny
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę połączyć, wymieszać.
Cukier i cukier waniliowy zmiksować z masłem na jasną puszystą masę (masło musi być miękkie).
Do maślanej masy dodawać pojedynczo jajka, miksować na średnich obrotach. Kolejne jajko dodać kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
Na koniec wsypać mąkę i wymieszać do połączenia się składników.
Wsypać skórkę z cytryny, żurawiny i czekoladę, wymieszać dokładnie, ale krótko.
Ciasto będzie gęste. Wyłożyć je na oprószony mąką blat lub stolnicę. Zagnieść krótko, podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o średnicy ok. 3-4 cm., zawinąć w folię spożywczą, końce zwiną. Wałki włożyć do lodówki na min. 1 h, ale można zostawić na noc.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Wałki wyjąć z lodówki, zdjąć folię spożywczą!ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić duży odstęp, bo ciasto sporo urośnie.
Piec przez ok. 20-25 min do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestudzenia na ok. 15 min.
Następnie położyć wałek na drewnianej desce i ostrym nożem z tarką, kroić ukośne plastry o gr. ok 1,5 cm. (mogą się lekko kruszyć).
Ciastka ułożyć płasko na blasze (tej samej na której były wcześniej pieczone), wstawić do piekarnika i opiekać po 6-7 min z każdej ze stron (po 6 min. przy pomocy łopatki lub szczypiec przełożyć ciastka na drugą stronę i ponownie włożyć do piekarnika). Jeśli będą się zbyt szybko rumienić zmniejszyć temperaturę do 160 st.
Wyjąć z piekarnika i ułożyć biscotti na kuchennej kratce do całkowitego wystygnięcia i stwardnienia.
Zimne przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszcze.
Smacznego.
6 komentarzy Ukryj
śliczne fotki a biscotti z zurawiną na pewno smaczne 🙂
Bardzo dziękuję 😀
Świetne.. Do tego filiżanka kawy lub mleka 🙂
Takie biscotti są zawsze pyszne, ale mleko rzeczywiście pasuje tu idealnie 🙂
Mmm, moje ulubione… 🙂
uwielbiam te ciasteczka, lubię maczać je w kakao 🙂